Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Aj tieto mimoparlamentné strany kandidujú vo voľbách do NR SR

Ilustračné foto Foto: TASR

Prinášame prehľad a stručné profily strán TIP, SMS, DS - Ľudo Kaník, Šanca, SME RODINA, koalícia Spoločne za Slovensko, VZDOR, MKDA-MKDSZ, O2H a ĽS Naše Slovensko.

Bratislava 26. februára (TASR) - Parlamentné voľby v Slovenskej republike (SR) sa uskutočnia v sobotu 5. marca. Kandidovať bude 23 politických subjektov.

Výberový prehľad mimoparlamentných strán TIP, SMS, DS - Ľudo Kaník, Šanca, SME RODINA, koalícia Spoločne za Slovensko, VZDOR, MKDA-MKDSZ, O2H a ĽS Naše Slovensko a ich stručné profily.

Mimoparlamentná Strana TIP (skratka TIP) má na kandidačnej listine číslo jedna. Vedie ju Tomáš Hudec, ktorý je zároveň lídrom na kandidátke. Strana TIP je stredo-pravou liberálnou politickou stranou registrovanou v Registri politických strán a politických hnutí 7. novembra 2013. Strana sídli v Banskej Bystrici.

Strana moderného Slovenska (skratka SMS) kandiduje pod číslom dva a je mimoparlamentnou stranou. Jej predsedom a lídrom na kandidátke je Milan Urbáni. V Registri politických strán a politických hnutí bola Strana moderného Slovenska zaregistrovaná 19. februára 2008. Sídli v Banskej Bystrici.

Mimoparlamentná strana Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník so sídlom v Bratislave kandiduje pod číslom štyri. Vedie ju Ľudovít Kaník, ktorý je zároveň jej lídrom na kandidačnej listine. Pravicová strana Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník sa v Registri politických strán a politických hnutí zaregistrovala 23. mája 2005 pod názvom Prosperita Slovenska. K zmene názvu došlo 11. decembra 2015.

Politická strana Šanca má na kandidačnej listine číslo päť. Lídrom kandidátky je predsedníčka strany Eva Babitzová. Šanca je mimoparlamentnou stranou zaregistrovanou v Registri politických strán a politických hnutí 25. marca 2015. Sídli v Bratislave.

Politické hnutie SME RODINA - Boris Kollár kandiduje pod číslom šesť. Jej predsedom a lídrom na kandidátke je podnikateľ Boris Kollár. Hnutie SME RODINA - Boris Kollár so sídlom v Bratislave bolo v Registri politických strán a politických hnutí zaregistrované 6. júla 2011 pod názvom Strana občanov Slovenska, k zmene názvu prišlo 25. novembra 2015.

Koalícia Spoločne za Slovensko má na kandidačnej listine číslo osem. Lídrom kandidátky je manažér Ondrej Klokoč. Do koalície sa pred parlamentnými voľbami spojili tri strany - Právo a spravodlivosť, Nový parlament a Slovenská ľudová strana. Strana Nový parlament vznikla v roku 2013 premenovaním Strany občianskej solidarity. Strana Právo a spravodlivosť vznikla v roku 2011. Slovenská ľudová strana oficiálne vznikla v roku 1990. V rokoch 1994-1995 vystupovala aj pod názvom SĽS - Slovenský ľudový blok.

VZDOR - strana práce má na kandidačnej listine číslo 10. Vedie ju Stanislav Pirošík, ktorý je aj lídrom kandidátky. Je mimoparlamentnou stranou a dátum jej registrácie v Registri politických strán a politických hnutí je 16. február 1998. Strana má sídlo v Bytči.

Maďarská kresťanskodemokratická aliancia - Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (skratka MKDA-MKDSZ) kandiduje pod číslom deväť a je mimoparlamentnou stranou. Predsedom strany aj lídrom kandidátky je Csaba Fehér. Strana bola zaregistrovaná v Registri politických strán a politických hnutí 14. júna 2004 a sídli v Komárne.

Mimoparlamentná strana Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia (skratka O2H) so sídlom v Košiciach kandiduje pod číslom 13. Vedie ju Stanislav Martinčko. V Registri politických strán a politických hnutí ju zaregistrovali 7. júna 2012. Lídrom pre parlamentné voľby je Ján Pavliš (nie je členom strany, ale občianskym aktivistom).

Stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (skratka ĽS Naše Slovensko) kandidujúcu pod číslom 19 vedie predseda strany Marian Kotleba. Je aj lídrom mimoparlamentnej strany v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Sídlom strany s dátumom registrácie 20. októbra 2000 je Banská Bystrica.