Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ROZHOVORY TASR S LÍDRAMI: Predstavujeme Evu Babitzovú zo strany Šanca

Na snímke zakladateľka strany Šanca Eva Babitzová. Foto: TASR/Martin Baumann

Vo volebnom rozhovore pre TASR predsedníčka strany opätovne odmietla spoluprácu so Smerom-SD. S ostatnými stranami, s ktorými sa Šanca zhodne na vízii Slovenska, si spoluprácu predstaviť vie.

Bratislava 16. februára (TASR) - Slovensko je v katastrofálnom stave, mladí ľudia utekajú do zahraničia, podnikatelia, ktorí zamestnávajú ľudí, to nemajú ľahké. Hovorí to predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová. Podľa nej za to môžu politici, ktorí sú roky v politike. "Preto je potrebné ich vymeniť," povedala vo volebnom rozhovore pre TASR. Zároveň v ňom opätovne odmietla spoluprácu so Smerom-SD. S ostatnými stranami, s ktorými sa Šanca zhodne na vízii Slovenska, si spoluprácu predstaviť vie.

O čom budú parlamentné voľby?

Verím, že hlavnou témou bude katastrofálny stav tejto krajiny. Môžu za to politici, ktorí teraz sedia v parlamente. Preto je potrebné ich vymeniť.

Čo považujete za najväčší problém Slovenska?

Mladí ľudia začínajú odchádzať do zahraničia a nechcú sa vrátiť. To je problém, ktorý ľudí trápi čoraz viac. Aby sa chceli vrátiť, musia tu nájsť fungujúcu a prosperujúcu krajinu, kde majú príležitosť podnikať alebo sa zamestnať, zarábať peniaze a vedieť sa o seba postarať. Krajinu, ktorá funguje.

Aké sú najdôležitejšie body programu, na ktorých by Šanca trvala, ak by rokovala o vstupe do vlády?

Naše najdôležitejšie priority sú v prvom rade vymožiteľnosť práva, spravodlivosť, podpora podnikateľského prostredia. A tiež školstvo. Na Slovensku sa hlavne musí dobre a ľahko podnikať.

Riešenia pre tieto problémy ponúkajú viaceré strany vo svojich programoch. Ako konkrétne chcete riešiť napríklad nezamestnanosť?

Podporou podnikania, zavedením inštitútu mikropodnikania a odstránením byrokracie, ktorú zažívajú podnikatelia. Veď zamestnávateľ musí napríklad za každého zamestnanca odovzdať za rok vyše 80 tlačív.

Na problémy v školstve máte aké riešenia?

Školstvo potrebuje vytiahnuť z minulého storočia. Na našom programe sme spolupracovali s mnohými odborníkmi a máme komplexný plán. V prvom rade ide o to, aby sa našli peniaze na prefinancovanie školstva. Ak chceme urobiť čokoľvek so školstvom, potrebujeme tam kvalitných ľudí, dobre zaplatených učiteľov, aby si pedagogické fakulty vyberali z dobrých žiakov, aby sa zmenil status učiteľa. Potom treba zmeniť objem povinného učiva, ktoré sa učí. Aby učitelia dostali priestor viac pracovať so žiakmi a používať vlastné postupy. To znamená oslobodiť učiteľov a školy.

O peniazoch je aj štrajk učiteľov. Ako by ste sa postavili k situácii, že máte zavreté školy a učiteľov v uliciach?

Tento problém by mal premiér okamžite riešiť. Keby ste riadili firmu, v ktorej vám začne štrajkovať v kľúčovom oddelení takýto počet ľudí, ako zodpovedný manažér si s nimi okamžite sadnete a riešite to. Ficovi z prieskumov vychádza, že to ľudí až tak nezaujíma, a tak sa k učiteľom správa arogantne. Správa sa ako zbabelec, keď si s nimi za stôl nesadne a pošle ministra Draxlera. Je povinnosťou premiéra krajiny tento problém riešiť.

Problém je aj zdravotníctvo. Aký liek máte pre túto oblasť?

Zdravotníctvo je rozkradnuté. Takže liek je jasný - ustrážiť korupciu a nastaviť procesy tak, aby sa nedalo kradnúť. Aby prístroje stáli toľko, koľko naozaj stoja, aby za hrachovú kašu na večeru nefakturovala luxemburská firma. A aj zdravotné sestry by mali dostať viac peňazí. Ony sú obeťou toho, že u nás neexistuje reálny konkurenčný trh v zdravotníctve. Neexistuje tlak na zvyšovanie ich platov, pretože ak ich nezvýši štát, tak ich nemá dôvod zvyšovať ani súkromný prevádzkovateľ, ak je okrem štátu jediným hráčom na trhu. Sestry sú obeťou systému a bude to treba riešiť, lebo inak sa o nás nebude mať kto starať.

Súčasťou predvolebnej kampane sa stala aj utečenecká kríza. Je to reálny problém Slovenska?

Jasné, že nie, veď ich tu ani nemáme. A nie sú tu z dvoch dôvodov. Prvým je naša geografická poloha a druhý, že oni chcú ísť do vyspelých krajín. Takže nie sú problémom Slovenska. Jediný problém, ktorý nám môžu spôsobiť, je, že ich premiér použil vo svojej predvolebnej kampani a skomplikoval tak naše postavenie v EÚ.

Aký volebný výsledok očakávate?

Pevne verím, že sa dostaneme do parlamentu.

Preferencie Šance tomu však nenasvedčujú.

Iveta Radičová na tému prieskumov povedala, že ukazujú len jedinú vec, a to, kto bude víťazom volieb. Nič viac nehovoria. Sú také nepresné, že ich v súčasnosti nepovažujem za relevantný odhad toho, čo sa vo voľbách stane.

Ak by ste sa dostali do parlamentu, s kým si viete predstaviť spoluprácu, prípadne vstup do vlády?

Od začiatku sa vymedzujeme len voči spolupráci so Smerom, s ktorým v žiadnom prípade do koalície nepôjdeme. A inak si vieme predstaviť spoluprácu s každou stranou, s ktorou sa zhodneme na vízii Slovenska.

Odmietavý postoj k Smeru a vôľu spolupracovať s ostatnými okrem neho máte so SaS. Prečo ste sa s nimi nespojili?

Pretože okrem iných vecí máme zásadne rozdielny postoj v prístupe k problematike utečencov a v tom, ako sa správať k EÚ.

Nebojíte sa, že vaše hlasy vo voľbách prepadnú?

Keby na Slovensku na pravej strane existovala reálna silná alternatíva voči Robertovi Ficovi, tak by sme určite zvažovali, ako sa správať, aby sme im neodobrali hlasy. Ale my sa nachádzame v krajine, kde pravica zhodila svoju vlastnú vládu, potom nebola schopná byť riadnou opozíciou a teraz sa predbiehajú v tom, kto prvý skočí Smeru do postele. Takže ak ich jediná agenda voči voličom je "voľte nás, inak vaše hlasy prepadnú", tak toho sa odmietame zúčastňovať.

Správne rozumiem, že ak by vznikla takáto alternatíva, zvažovala by Šanca odstúpenie z volieb v prospech tejto alternatívy?

Už nemá ako vzniknúť, keď sa už všetci priznali, že špekulujú o koalícii so Smerom. Otvorene ukázali už po prvom stretnutí, že nie sú schopní dohodnúť sa ani na termíne ďalšieho (#Sieť, KDH, Most-Híd). Takže nič silné tu už nevznikne. A keby sa to pokúšali prezentovať, bolo by to maximálne neúprimné.

Teraz nad odstúpením neuvažujete, ale viete si taký scenár predstaviť?

Keďže je ešte stále taký vysoký počet voličov nerozhodnutých, určite to nevzdáme.

Prečo by mali ľudia voliť práve Šancu?

Pretože ak budú voliť tak ako doteraz, bude to tu aj vyzerať rovnako ako doteraz. Alebo ešte horšie. Je tu generácia politikov, ktorá či už z pozície vládnucich strán, alebo opozície, vzdialila politiku od služby občanom. A posunula krajinu k niečomu, čo už dosť slušne pripomína organizovaný zločin. A treba im povedať, že stačilo.