Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ROZHOVORY TASR S LÍDRAMI: Predstavujeme B. Bugára zo strany Most-Híd

Béla Bugár Foto: TASR/Štefan Puškáš

Urobím všetko pre to, aby mohla pravicová alternatíva vzniknúť, povedal vo volebnom rozhovore pre TASR Bugár. Základ takejto vlády by mali tvoriť strany Most-Híd, KDH a #Sieť.

Bratislava 25. februára (TASR) - Most-Híd chce zmeniť charakter krajiny. Dokázala by to podľa predsedu strany Bélu Bugára pravicová vláda. "Urobím všetko pre to, aby mohla pravicová alternatíva vzniknúť," povedal vo volebnom rozhovore pre TASR Bugár. Základ takejto vlády by mali tvoriť strany Most-Híd, KDH a #Sieť. Nevylučuje ani spoluprácu s SMK. Na otázky o možnej spolupráci so Smerom-SD Bugár odpovedá, že nechce špekulovať o tom, kto s kým po voľbách. Najhoršia alternatíva by však podľa neho bola vláda Smeru-SD s SNS.

Kam sa Slovensko posunulo za posledné štyri roky?

Nedá sa hovoriť, že dopredu, v niektorých veciach dokonca dozadu. Zdravotníctvo je pred kolapsom, v školstve máme obrovské problémy. Vláda, ktorá o sebe hovorí, že je sociálno-demokratická, nerieši problémy dôchodcov, regionálne rozdiely sa prehlbujú. Vláda, ktorá bola vládou jednej strany a nemusela prijímať kompromisy, neriešila najdôležitejšie problémy Slovenska.

O čom budú tieto voľby?

Budú práve o charaktere štátu. O tom, ktorým smerom sa pohne Slovenská republika. Či sa nám podarí zastabilizovať systém, posilniť právny štát, znížiť korupciu a či sa nám podarí riešiť skutočné problémy Slovenska a nie pseudoproblémy ako sú napríklad imigranti.



Jedným z najväčších problémov Slovenska je nezamestnanosť. Ako ju chcete znižovať?

Treba posilniť infraštruktúru. Za eurofondy by sme mali pomôcť regiónom s vysokou nezamestnanosťou. Chceme podporiť systém, aby to, čo sa v regióne vyprodukovalo, aj sa tam spracovalo. Vláda by mohla vytvoriť balík a povedať podnikateľom, že z neho môžu čerpať peniaze napríklad na spracovateľské závody. Tieto spracovateľské závody by museli nakupovať suroviny vo svojom regióne. Dali by sme tým možnosť tam žijúcim poľnohospodárom, podnikateľom, aby urobili zmluvu s týmto podnikom. Tiež sme za to, aby investičné stimuly dostávali nielen zahraniční investori, ale aj domáci. Ďalšie možnosti sú v posilnení predaja z dvora a na trhoch, zbavili by sme týchto ľudí zbytočnej administratívy a do 5000 eur by nemuseli platiť ani dane. Rovnako by sme zabezpečili, aby rodič, ktorý nepracuje, mohol poberať sociálnu dávku aj v prípade, že druhý rodič pracuje. Dnes o dávku príde, ak sa ten druhý zamestná.

Aké riešenia máte pre školstvo? Čo treba urobiť ako prvé?

Je to oveľa komplikovanejšia otázka ako len otázka platov. Musí existovať vôľa všetkých parlamentných strán a odborníkov vytvoriť koncepciu vzdelávania na 15 či 20 rokov. Nie je možné, aby v jednom volebnom období sa zaviedla povinnosť učiť sa dva cudzie jazyky, v druhom sa to zruší. Toto nie je koncepčné. V dlhodobej koncepcii musí byť zapísané aj to, ako sa prepojí stredné a vysoké školstvo na prax. Máme duálne vzdelávanie, ale treba to vylepšiť. Mohlo by sa napríklad zaviesť, že podniky, ktoré budú potrebovať vychovať pre seba odborníkov, budú poskytovať štipendiá a ten študent k nim potom nastúpi do práce. Pre študenta je to obrovská pomoc a aj istota práce. Veď dnes ani nemá kde nabrať prax, pritom ju od neho pýtajú na každom pohovore.

Problémy sú aj v zdravotníctve. Ako ich chcete riešiť? Čo treba urobiť ako prvé?

Do zdravotníctva dávame 17 percent z verejných zdrojov. To je obrovské množstvo peňazí, ktorý sa ale prerozdeľuje zle. Iba 45 percent ide na zdravotnú starostlivosť a až 32 percent ide na nešpecifikované platby. Okamžite by sme na určité obdobie zaviedli krízový manažment, počas ktorého by všetky verejné obstarávania museli prebiehať centrálne. Kontrolovať by ich mala aj verejnosť. Do roka by sme pripravili DRG systém a do dvoch rokov by sme ho aj odskúšali a zaviedli. Nie však ako zoznam financií na konkrétne zdravotnícke úkony, ale na konkrétny odliečený prípad. Napríklad, keď by vám vyberali žlčník. Zdravotnícky úkon je samotná operácia. My by sme chceli, aby sa to vzťahovalo na všetko, na vyšetrenie, operáciu až po prepustenie z nemocnice, keď už ste vyliečený. Nefunguje nám riadne ani eHealth systém. Navyše, nemal by byť len o elektronickej karte. Ale aby napríklad pacienta sms správa informovala, že je na neho vypísaný liek, alebo aké lacnejšie generiká si môže vybrať namiesto predpísaného lieku, ktorý sa mu zdá drahý. Táto kontrola je základ pre to, aby sme v zdravotníctve urobili poriadok.

Súčasťou kampane sa stala aj téma utečencov. Sú migranti skutočným problémom Slovenska?

Reálny problém je, že utečenci sa boja viac Slovenska ako Slovensko ich. Vládna strana sa len snaží utečencami odpútať pozornosť od skutočných problémov Slovenska. Ale odmietame povinné kvóty. Utečencom, ktorí utekajú pred vojnou, však treba pomôcť.

Most-Híd by nemal mať problém dostať sa do parlamentu. Víťazom volieb bude s najväčšou pravdepodobnosťou Smer-SD. Ak vás pozve na rokovanie o vytvorení koalície, pôjdete?

Hovoriť pred voľbami, kto s kým, nie je dôležité. Pre mňa je dôležité, že treba zmeniť charakter štátu. A myslím si, že najlepším riešením pri tejto zmene je pravicová vláda. Ale ak sa pýtate, s kým budeme rokovať, tak odpoveď je, že sa rozhodneme správne, aby mohol byť charakter štátu zmenený. Oveľa horším riešením by bola vláda Smeru so SNS.

Vstúpili by ste do koalície so Smerom, aby ste tejto koalícii zabránili?

Pre nás je najdôležitejšie zmeniť charakter štátu. Opäť tvrdím, že najbližšie k tejto zmene sú pravicové strany. Ale o tom rozhodnú voliči. Ja nebudem špekulovať. Urobím všetko pre to, aby mohla pravicová alternatíva vzniknúť.

Takže preferujte pravicovú vládu?

Áno.

Vidíte ju reálne? Preferencie z prieskumov tomu nenasvedčujú.

Preto stále hovorím, neriešme teraz, čo bude po voľbách. Uvidí sa po 5. marci.

S kým všetkým si viete predstaviť pravicovú vládu? Neúspešne ste sa pokúšali o alternatívu s KDH a Sieťou. To ale stačiť zrejme nebude.

Nevieme, kto koľko percent v skutočnosti dostane. Pre mňa je dôležité riešiť, aby sme sa rozhodli správne, aby sme mohli zmeniť smerovanie štátu, aby sme nemuseli mať problémy ako dnes v zdravotníctve a školstve.

Ľudia by asi mali vedieť, kde skončí ich hlas, ak vám ho dajú.

To je výmysel novinárov. Ľudia by mali vedieť, čo a ako vyriešime. Dôchodcovia by napríklad mali vedieť, ako vyriešime valorizáciu dôchodkov. Za nás bola 11,20 eura, za tejto vlády 1,90 eura. A Smer tu pritom rozdáva milióny. Toto je pre mňa dôležité, ako aj riešenie problémov v zdravotníctve. Tie peniaze niekam unikajú.

Odmietate hovoriť o tom, s kým pôjdete po voľbách. Ale už ste sa vyjadrili, že si viete predstaviť koalíciu s SaS. Ešte donedávna ste to nevedeli. Čo sa zmenilo?

Stále hovorím, že základ pravicovej koalície by mali tvoriť strany Most-Híd, KDH a Sieť. Ale pán Procházka to odmietol, hovoriac, že pred voľbami by mu spolupráca so starými politickými stranami uškodila. To, čo nehovorí, je, že po voľbách mu to už asi prekážať nebude. Ale neverím, že tri strany budú schopné zostaviť vládu. Asi teda bude potrebný aj štvrtý partner. A z tých partnerov veľký výber nie je.

Pán Sulík hovorí, že prebieha súťaž o nevestu Smeru. Ste nevestou Smeru?

Na invektívy pána Sulíka, ktorý na zlatom podnose odovzdal Slovensko Smeru, nebudem reagovať.

Okrem SaS môže byť v parlamente aj Igor Matovič s OĽaNO-NOVA. Stále trváte na tom, že s Matovičom pravicová vláda nevznikne?

Štyri roky hovorím to isté, nebudem to opakovať.

Okrem súčasných strán sa môže do parlamentu dostať aj SMK. Vo viacerých bodoch programu sa zhodujete. Dokážete si predstaviť povolebnú spoluprácu?

Neriešim to, čo bude po voľbách, lebo neviem, kto bude v parlamente. Ale pripomínam, že minimálne rok a pol dozadu sme povedali, že spoluprácu s SMK budeme riešiť po voľbách.

Takže ju nevylučujete.

Nie.

A čo SNS? S tou si viete predstaviť spoluprácu? Zmenila predsedu, už na seba tak veľmi neútočíte.

Neviem si predstaviť spoluprácu s SNS. Je pravda, že predseda sa zmenil, ale tí ľudia, ktorí boli aj v prvej Ficovej vláde a vieme, čo robili, sú tam, zostali v strane. To znamená, že SNS sa nezmenila, iba vymenila predsedu.

Čo je taká priorita Mosta-Híd, na ktorej budete trvať v prípade rokovaní o vytvorení vlády a bez ktorej do vlády nevstúpite?

Len v protikorupčnom balíčku máme 20 návrhov. Protikorupčný balíček je pre nás veľmi dôležitý, zvlášť, ak chceme zmeniť charakter štátu. Tiež regionálny balíček. Máme obrovské regionálne rozdiely a to treba riešiť, nie iba o tom rozprávať.

Aký volebný výsledok očakávate?

Preferencie nám trochu klesli pri téme utečencov aj po hlasovaní o zmene ústavy. Ale napriek týmto problémom si myslím, že dvojciferný výsledok by sme mohli dosiahnuť.

Stálo vám to hlasovanie so Smerom o zmene ústavy v protiteroristickom balíku za stratu voličov?

Aj dnes by som urobil to isté. Robíme veci správne, nielen populárne. Nepozerám sa na to, kto návrh podáva, ale či je dobrý. Zmena ústavy o ochrane vody podľa mňa nebola dobrá, ale iné strany hlasovali. My sme ich nekritizovali. Most-Híd pri hlasovaní o zmene ústavy videl dopredu. Dúfam, že nikdy sa to nestane, ale čo ak polícia zaistí človeka, ktorý bude podozrivý z terorizmu a bude ho preverovať? Na preverenie, či má napojenie na teroristické skupiny, dva dni nestačia. Tak sme odobrili štyri dni pre políciu. Urobil by som to opäť.