Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

ROZHOVORY TASR S LÍDRAMI: Predstavujeme predsedu strany MKDA Cs.Fehéra

Predseda Maďarskej kresťanskodemokratickej aliancie Csaba Féher. Foto: http://mkdsz.sk/

Csaba Fehérvo volebnom rozhovore pre TASR odmietol, že by jeho strana vznikla s cieľom odobrať hlasy Mostu-Híd či SMK.

Bratislava 15. februára (TASR) - Pre Maďarov žijúcich na Slovensku budú marcové parlamentné voľby aj o tom, či budú musieť naďalej pretrpieť diskriminačnú politiku vládneho Smeru-SD alebo nie. Vyplýva to z vyjadrení predsedu MKDA Csabu Fehéra, ktoré poskytol TASR vo volebnom rozhovore. Odmietol v ňom, že by jeho strana vznikla s cieľom odobrať hlasy Mostu-Híd či SMK. Strana volá po reformách. Fehér zároveň nepovedal, či prijal maďarské občianstvo.

Kam sa Slovensko posunulo za posledné štyri roky?

Prehĺbili sa spoločenské rozdiely, vážnym problémom sa stala migrácia mladých, zastavila sa podpora zaostalých regiónov, narástla korupcia, inovácie sa stále nepodporujú v dostatočnej miere, neboli vykonané reformy v zdravotníctve a školstve. Vôbec, alebo iba v nepatrenej miere sa zvyšujú platy a dôchodky, dane úplne maria činnosť malých a stredných podnikateľov. Naďalej sú neobjasnené práva národnostných menšín.

O čom budú parlamentné voľby?

V stávke je, či sa podarí vymeniť vládu či zmeniť vládu na takú, ktorá sa úspešne pustí do boja proti korupcii, je schopná vykonať systémové reformy napríklad v oblasti školstva alebo zdravotníctva. Slovensko potrebuje takú vládu, ktorá sa neobracia chrbtom k najchudobnejším a zaostávajúcim južným a východným regiónom. Popri tom je pre nás, Maďarov žijúcich na Slovensku, stávkou v týchto voľbách aj to, aby sme nemuseli aj naďalej pretrpieť diskriminačnú politiku vládneho Smeru.

Prečo by mali ľudia voliť MKDA?

Maďarská kresťanskodemokratická aliancia vykonáva rozhodnú a kresťanskodemokratickú politiku a verne zastupuje záujmy Maďarov žijúcich na Slovensku. Na ekonomické, sociálne a kultúrne výzvy súčasného sveta dokáže dať primerané odpovede výlučne kresťanskodemokratická politika.

Čo sú podľa vašej strany najväčšie problémy Slovenska? Ako ich chcete riešiť?

V uplynulých rokoch takmer úplne vymizla stredná vrstva, narástli majetkové rozdiely medzi chudobnými a bohatými, dane takmer úplne zmarili činnosť malých a stredných podnikateľov, nepodarilo sa zlepšiť postavenie zaostalých regiónov, rozdiely sa ešte prehĺbili. V zdravotníctve sú katastrofálne podmienky, školský systém je nefunkčný a všetko je presiaknuté korupciou. Je potrebné zmeniť politický postoj, prístup tak, aby bol centralizovaný na občana a potrebné sú komplexné reformy týkajúce sa všetkých oblastí.

Aké sú opatrenia vašej strany v oblasti nezamestnanosti?

Zníženie miery nezamestnanosti závisí od podpory malých a stredných podnikateľov a individuálneho podnikateľského prostredia. Chceme znížiť daň z príjmov a odvody. Potrebná je štátna podpora schopnosti malých a stredných podnikov vytvárať pracovné miesta. Na trvalé zníženie nezamestnanosti odporúčame väčšiu podporu programu verejnoprospešných prác. Do verejnoprospešných prác s ohľadom na sezónne a príležitostné práce musia byť zapojení súkromní podnikatelia, civilné organizácie, vlastníci pôdy pôsobiaci na území samospráv.

Učitelia sú nespokojní s platmi aj s podmienkami v školstve. Ako by ste sa k nim postavili, ak by ste boli vo vláde? Ako by ste riešili situáciu v školstve?

V školskom systéme vládne chaos. Strana Smer v politike školského systému namiesto systémových a komplexných reforiem iba plátala diery. Potrebný je moderný školský zákon zameraný na rozvoj, ktorý z dlhodobého hľadiska bude poskytovať systému stabilitu a ktorý sa dokáže správne prispôsobovať požiadavkám trhu práce. Každá prosperujúca spoločnosť a ekonomika kladie mimoriadny dôraz na vzdelávanie, čo sa v prvom rade prejavuje v tom, že finančne oceňuje svojich učiteľov.

Problémom je aj zdravotníctvo. Aké máte riešenie pre túto oblasť?

Riešenie vidíme v prvom rade vo financovaní zdravotníctva v miere výrazne prekračujúcej 10 % HDP Slovenska, v racionalizácii zdrojov, zavedením úhradového mechanizmu (DRG systém) v transparentnejšom a spravodlivejšom rozdelení, v potlačení korupcie, ako aj v odstránení nerovnováhy medzi štandardnou starostlivosťou o pacientov v jednotlivých regiónoch. Mzdy zamestnancov pracujúcich v zdravotníctve treba zvyšovať priebežne a v primeranej miere.

Súčasťou predvolebnej kampane sa stala aj téma utečencov, ktorú premiér Fico spája s teroristickými útokmi. Sú utečenci skutočne problémom, ktorý trápi Slovensko? Ak áno, aký konkrétny problém má Slovensko s utečencami a ako to riešiť?

V dôsledku nekontrolovaného a hromadného prílevu utečencov môže v členských štátoch Európskej únie narásť hrozba terorizmu. Ale Slovensko nie je cieľovou krajinou utečencov. V súčasnosti nemôžeme hovoriť o utečeneckej kríze na Slovensku. Vládna strana sa snaží odvrátiť pozornosť voličov od skutočne vážnych ekonomických a spoločenských problémov krajiny. Vláda sa snaží rizikami hromadného prisťahovalectva, ktoré sa Slovenska zatiaľ netýka, kamuflovať skutočnosť, že Slovensko opúšťa veľký počet mladých ľudí, a túto migráciu nie je schopná zastaviť. Spolu s tým však v žiadnom prípade nemožno situáciu podceniť z dlhodobého hľadiska, pretože utečenecká kríza môže priniesť nepredvídateľné náboženské, kultúrne, ekonomické a sociálne zmeny.

Aký volebný výsledok očakávate?

Vykonáme všetko v záujme dosiahnutia čo najlepšieho volebného výsledku. Verím, že Slovensko bude mať novú, pravicovú vládu, kde sa budú uplatňovať zásady kresťanského učenia.

Ak sa dostanete do parlamentu, chcete vstúpiť do vlády alebo vám stačí byť v opozícii? Ak chcete vládnuť, s kým?

Spolupráca so stranou Smer, s krajne pravicovými a krajne ľavicovými, respektíve s neoliberálnymi a protikresťanskými stranami je pre nás úplne vylúčená. Stratili dôveru, ich ideológia a politika je nezlučiteľná s cieľmi Maďarov žijúcich na Slovensku a MKDA.

Vymenujte priority, na ktorých budete trvať, ak by ste rokovali o vstupe do vlády.

Pre nás je absolútnou prioritou štátna podpora malého a stredného podnikania pri vytváraní pracovných možností, zníženie daní z príjmov, nezdaňovanie minimálnych miezd, zavedenie materstva na plný úväzok, poskytovanie bezúrokovej pôžičky mladým na kúpu bytov, primerané zvyšovanie dôchodkov, rozvoj infraštruktúry s mimoriadnym ohľadom na výstavbu južnej rýchlostnej cesty, kultúrna a vzdelávacia autonómia menšín žijúcich na Slovensku, rovnaké právne postavenie maďarského jazyka v oblastiach obývaných Maďarmi, vytvorenie zákona o národnostných menšinách, likvidácia dôsledkov Benešových dekrétov, ako aj reorganizácia župného systému, vytvorenie Komárňanskej, Rimavskosobotskej a Trebišovskej župy.

Ste maďarská strana. Vznikli ste, aby ste odobrali hlasy SMK a Mostu-Híd?

Odmietame akékoľvek domnienky v tomto zmysle. Maďarská kresťanskodemokratická aliancia vznikla a vstupuje do volieb s tým cieľom, aby poskytla Maďarom žijúcim na Slovensku možnosť skutočných slobodných volieb a nezávislé, dôsledné zastupovanie ich záujmov založené na kresťanských a národnostných základoch.

Nebolo by lepšie, keby sa maďarské strany spojili do jednej?

Sme zástancami takého systému viacerých maďarských politických strán na Slovensku, ktoré je založené na vzájomnej korektnej spolupráci.

Prijali ste maďarské občianstvo?

Musím sa pousmiať pri tejto otázke, pretože na jednej strane si myslím, že túto otázku logicky nie je možné začleniť medzi predchádzajúce otázky týkajúce sa parlamentných volieb na Slovensku, na druhej strane cítim milý provokatívny podtón tejto otázky. Pozrite sa, prostredníctvom môjho otca, rodinných príslušníkov žijúcich v Maďarsku a v súvislosti s mojou národnosťou ma k Maďarsku viaže tisíce vlákien. Vysokoškolské vzdelanie som získal v Maďarsku a pracoval som tam. Mojou snahou je tieto putá čo najviac upevniť, rovnako ako uchovávam a posilňujem svoj vzťah k svojmu rodisku a tu žijúcim obyvateľom.