Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ROZHOVORY TASR S LÍDRAMI: Predstavujeme Jána Figeľa, predsedu KDH

Ján Figeľ Foto: TASR – Štefan Puškáš

S tandemom Široký-Fico neplánujeme ani nepripravujeme koalíciu, vyhlásil vo volebnom rozhovore pre TASR Ján Figeľ. KDH podľa neho urobí všetko pre to, aby bola možnosť vytvoriť pravicovú vládu.

Bratislava 24. februára (TASR) - Kresťanskí demokrati nejdú do marcových parlamentných volieb preto, aby dopĺňali Smer-SD. "S tandemom Široký-Fico neplánujeme ani nepripravujeme koalíciu," vyhlásil vo volebnom rozhovore pre TASR predseda KDH Ján Figeľ. KDH podľa neho urobí všetko pre to, aby bola možnosť vytvoriť pravicovú vládu. Za najbližšieho partnera KDH považuje Most-Híd. Hnutie je pripravené rokovať aj s ďalšími prípadnými partnermi.

Kam sa Slovensko posunulo za posledné štyri roky?

Slovensko skôr prešľapuje na mieste, než by sa zásadne posúvalo. Oblasti, ktoré sú rozhodujúce pre jeho vývoj, sú v zlom stave. Myslím tým hlavne školstvo, zdravotníctvo a zamestnanosť. Robert Fico a Smer mali výnimočné obdobie vlády jednej strany, ktorá mohla v plnom rozsahu realizovať svoje sľuby a ozdravné rozhodnutia, ale nekonala tak. Premrhala čas.

O čom budú voľby?

Budú práve o tom, či sa Slovensko pohne dopredu, alebo sa bude ďalej zosúvať na trendoch, ktoré sa týkajú demografie, narastania regionálnych rozdielov a veľkej nezamestnanosti a emigrácie zo Slovenska. Tiež upadajúceho školstva a zdravotníctva. To, čo sa tu vytvára plošne, je korupcia a nie spravodlivosť.

Spomínali ste nezamestnanosť, školstvo, zdravotníctvo, regionálne rozdiely ako problémy Slovenska. Akými opatreniami chcete bojovať s nezamestnanosťou?

Od nástupu Roberta Fica za premiéra sa dlh Slovenska zdvojnásobil. Dieťa, ktoré sa dnes narodí, dostane okrem rodného čísla aj podiel na verejnom dlhu na úrovni 7800 eur. Je to najvyššia úroveň v našich dejinách. Otočiť sa to dá tým, že viac ľudí bude pracovať.

Nové pracovné miesta teraz prináša vláda s automobilkou Jaguar.

Automobilka je málo. Opäť sa takto prehĺbi rozdiel medzi východom a západom. V niektorých okresoch je situácia bezútešná a v obciach sa prejavuje vyľudňovanie. Navyše, automobilka prichádza skrz obrovské stimuly. My potrebujeme skôr rozvoj stredného a malého podnikania. Aj dnes 72 % zamestnanosti je v malých a stredných firmách.

Čo ponúka KDH?

Malým a stredným podnikateľom má štát pomáhať a nie ich likvidovať, ako sa to stávalo v týchto rokoch, či daňovými sadzbami alebo byrokraciou. My by sme znížili dane pre pracujúcich a pre rodiny. Tým sa znížia náklady na prácu a viac ľudí môžeme dostať do pracovného procesu.

Aké konkrétne opatrenia máte pripravené?

Chceme sa vrátiť k 18-percentnej rovnej dani v oblasti príjmov fyzických a právnických osôb. Chceme tiež zrušiť daňové licencie. Máme aj schému pre okresy s vysokou nezamestnanosťou. Je to schéma 1+1 na dva roky. To znamená, že zamestnávatelia, ktorí už zamestnávajú ľudí v okresoch s nezamestnanosťou nad 18 percent, dostanú od štátu podporu na dva roky vo forme odvodovej úľavy na doterajšieho zamestnanca a na jedného nového, ktorého prijmú na dobu neurčitú.

Problémom je aj školstvo. Ako by ste riešili štrajk učiteľov a situáciu v školstve?

Keby sme boli vo vláde, k štrajku by nedošlo.



V školstve sa situácia nezhoršila za posledný rok, je zlá aj preto, že sa roky neriešila. Aj KDH malo ministra školstva a učitelia štrajkujú, lebo sa tu roky za všetkých vlád školstvo nehýbe dopredu.

Ten problém je tu, lebo mnohé problémy sa prehĺbili a hlavne väčšina sľubov sa nenaplnila a pritom tu je jednofarebná vláda, ktorá môže zo dňa na deň meniť zákony. Aj to robila, napríklad pri Váhostave. Ale keďže tu nejde o záujmy mecenášov, ale o "drobné učiteľské záujmy", tak sa vážnejšie rozhodnutia odkladali. K ozdravným a podstatným krokom nedošlo. My sme mali ministra Martina Fronca, za ktorého boli platy učiteľov zvýšené o 47 percent, čo je najviac zo všetkých období. Zaviedli sme aj nové financovanie, ktoré malo pokračovať ďalšou časťou reformy. To, že za štyri roky Ficovej vlády nebola prijatá ani len koncepcia, je len smutným obrazom krajiny, kde školstvo je na okraji.

Ako chcete teda riešiť školstvo?

Máme sériu asi 10-tich krokov, ktoré majú priniesť lepšie a výraznejšie investovanie do vzdelania. Máme opatrenia na zlepšenie platov, na kontinuálne vzdelávanie a posilnenie verejno-súkromného partnerstva. Treba aj väčšiu spravodlivosť, viac medzinárodnej spolupráce, napojenie na prax a vedu a výskum. Sme pripravení podpísať politické záväzky voči učiteľom, aby mali istotu, že budúca vláda, ak v nej bude KDH, bude tieto problémy riešiť ako prioritné. Školstvo nemôže byť na okraji. Najdôležitejším komponentom reformy je investícia do učiteľov.

Aký liek máte na zdravotníctvo?

Kým školstvo je nedofinancované, zdravotníctvo je rozkrádané. Urgentne treba zastaviť korupciu v zdravotníctve a tiež je potrebné zmeniť nastavenie. Naše nemocnice dnes majú dlžobu takmer 500 miliónov eur. Treba zmeniť systém tak, aby sa tu nemocnice cyklicky nezadlžovali.

KDH v Radičovej vláde presadzovalo transformáciu nemocníc. Chcete sa k tomu vrátiť?

Skôr chceme zaviesť poriadok v hospodárení v nemocniciach. Transformácia bola až ideologicky atakovaná. Pritom to neznamenalo ani percentuálny zámer na privatizáciu. Transformácia je skôr vytvorenie predpokladov pre lepšie fungovanie s tým, že 100-percentné vlastníctvo je v rukách štátu. Je tiež potrebné zadefinovať nárok pacienta. Mal by existovať prehľad toho, čo je štandardné pre pacienta. Napríklad, do akého termínu musí dostať termín na CT, MR alebo operáciu. Okrem oddlženia nemocníc, narovnania vzťahov, nároku pacienta chceme aj solidaritu. Chceme doplatky za lieky na úrovni jedno euro mesačne pre slabších seniorov a invalidov.

Súčasťou kampane sa stala aj téma utečencov. Opozícia odmietla kvóty. Je na Slovensku skutočne problém s utečencami?

Problém Slovenska nie sú udalosti v Nemecku, ale utečenci zo Slovenska. Vyše 300.000 mladých, vzdelaných ľudí odišlo do zahraničia. Mnohí považujú pomery na Slovensku za demotivujúce a neplánujú sa vrátiť. Fico im druhýkrát nepomohol, keď prijal nevýhodné podmienky pre Slovákov žijúcich v Británii na nedávnom summite EÚ. Odchod aktívnej generácie zo Slovenska oslabuje našu krajinu. Robert Fico sa orientuje na tému migrantov, lebo ňou prekrýva domáce problémy. Slovenská vláda má však riešiť prioritne problémy Slovenska.

Hlásate prorodinnú politiku. Vlani ste mali v parlamente návrh, ktorý, okrem iného, mal posielať ženy za umelé oplodnenie do väzenia. Takto má vyzerať prorodinná politika KDH? Budú aj ďalej prichádzať podobné návrhy?

Bol to ojedinelý návrh od nezávislých poslancov, ku ktorým sa pridal Jozef Mikloško. KDH nikdy nepodporí v plnom slova zmysle návrh na trestanie žien, ktoré podstúpili reprodukčnú asistenciu alebo podobné návrhy. Sme za život, sme za rodinu. V programe máme konkrétny bod pomoci tehotným ženám v núdzi, aby sa nebáli donosiť dieťa. To extempore v decembri bolo skôr nedorozumenie. Z pohľadu prítomných poslancov KDH to bolo vyjadrenie podpory pre život, ale s vážnymi výhradami.

Ako chcete zabrániť takýmto nedorozumeniam do budúcnosti?

Tým, že sa držíme svojho programu. Pán Mikloško sa nedržal ani programu, ani dohody v klube.

Prečo sa opäť dostal na kandidátku KDH, keď sa nedrží programu hnutia?

KDH je demokratické a postoje poslancov, ktoré sú garantované ústavou, nelimitujeme politickými rozhodnutiami. Ale KDH má svoj program, kde sú zahrnuté princípy a hodnoty života, domova a rodiny.

Čiže ľudia vám na základe programu majú veriť, že KDH je za rodinu, hoci na kandidátku dalo človeka, ktorý sa programu nedržal a prišiel so zatváraním žien za umelé oplodnenie.

Ten návrh nebol z dielne KDH.

Poslanci KDH ho podporili.

V rozprave sme povedali výhrady. Náš program je čitateľný a považujem ho za prínos pre spoločnosť.

Skúste povedať pár opatrení, ktorými chcete rodinám pomôcť.

Jedným z bodov je prorodinná legislatívna doložka. Chceme, aby sa pri každom zákone skúmal aj vplyv na rodinu. To nám posunie rodinu do centra pozornosti. Ďalší návrh sú nižšie dane pre pracujúce rodiny s deťmi, tiež dostupnejšie nájomné byty. Budeme presadzovať aj viacgeneračnú solidaritu. Pracujúci rodičia by mali mať väčšie daňové úľavy do konca štúdia ich dieťaťa, tiež by mali mať možnosť získať podporu na bývanie a tiež by mohli asignovať časť svojej dane až do 50 eur v roku žijúcemu rodičovi na dôchodku. Máme tiež návrhy na podporu rodinného podnikania.

Voľby takmer s istotu vyhrá Smer. Pôjdete s ním rokovať o vstupe do vlády?

Ideme do volieb nie preto, aby sme dopĺňali Smer. Základný rozdiel pri vládnutí KDH a Smeru je viditeľný. Keď som bol minister dopravy, nemal som firmy podelené na blízke a vzdialené, snažil som sa byť férovým rozhodcom na ihrisku. Dnes je situácia opačná. Firmy a finančné skupiny diktujú vláde, aké má prijímať zákony alebo zákazky pre ich biznis. Toto odmietame.

Čiže nepôjdete ani len rokovať so Smerom?

S tandemom Široký-Fico neplánujeme ani nepripravujeme koalíciu.



Ak by sa pravici podaril výsledok, ktorý by jej umožnil zostaviť vládu, je schopná vytvoriť stabilný a zodpovedný kabinet?

Pripomína to scenár 2010 a my sme vtedy nešli rokovať so Smerom, ktorý vyhral voľby. Ale hľadali sme stredopravú alternatívu, ktorú sme ponúkali aj pred voľbami.

Tá padla približne po dvoch rokoch, takže o stabilite sa tu asi nedá hovoriť.

Padla na nezrelosti a pubertálnych chybách skupín okolo Richarda Sulíka a Igora Matoviča. Som presvedčený, že dnes sú skúsenejší.

Je vôbec reálna pravicová vláda?

Urobíme všetko pre to, aby sa táto možnosť naplnila.

S kým?

Záleží na hodnotách a programe strán. Najbližším partnerom je Most-Híd. To je tandem, ktorý treba rozvíjať. Do priestoru sa hlási aj Radoslav Procházka so svojou Sieťou. Dialóg, spolupráca aj po voľbách je predpokladom orientácie nového subjektu. Sme na to pripravení. Aj na predvolebné postoje, aj na povolebné rokovania.

Takže by ste prijali, keby ste sa pred voľbami spojili aspoň na spoločných stanoviskách?

KDH si želá, aby sa čo najviac relevantných subjektov vedelo rozumne a zodpovedne postaviť k témam ako školstvo, zdravotníctvo, regionálne rozdiely, nezamestnanosť. To znamená signál voličom, že vieme mať zhodné postoje. Do volieb ideme ako súťažiaci, ale aj ako partneri pre konštruktívnu spoluprácu. Z volieb musí vyrásť ponuka, ktorá bude stabilná aj zodpovedná.

Čo spolupráca so SaS a s OĽaNO Igora Matoviča?

Keď som bol Smerom nezmyselne odvolávaný pri kauze Váhostav, tak ako prví sa za mňa postavili kolegovia z OĽaNO a potom ďalší kolegovia z opozície. Spojilo to opozíciu.

Aký volebný výsledok očakávate?

Chceme naplniť ambíciu dvojciferného výsledku.