Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ROZHOVORY TASR S LÍDRAMI: Predstavujeme Igora Matoviča z OĽaNO-NOVA

Igor Matovič, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Základným cieľom šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, ako ho sformuloval v predvolebnom rozhovore pre TASR, je vyburcovať ľudí, ktorí voliť nechodia, lebo sú sklamaní.

Bratislava 23. februára (TASR) - Predvolebnú kampaň považoval za nudnú až do momentu, keď ho premiér Robert Fico (Smer-SD) obvinil z daňových podvodov. Napriek tomu, že jeho hnutie obsadilo post vládneho splnomocnenca, reči o kolaborácii s vládnou stranou odmieta. Základným cieľom šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, ako ho sformuloval v predvolebnom rozhovore pre TASR, je vyburcovať ľudí, ktorí voliť nechodia, lebo sú sklamaní.

Už mesiace nosievate pri rôznych príležitostiach tričko s nápisom: Fico chráni zlodejov. Aj vaša rétorika je dlhodobo kriticky nastavená proti vládnej strane. Podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič váš však v Slovenskom rozhlase upozornil, že vládnu stranu kritizujete, ale štyri roky s ňou kolaborujete, keďže poslanec OĽaNO Peter Pollák je vládnym splnomocnenom pre rómske komunity. Vaša odpoveď?

Bola to zo strany ministra čistá podpásovka. My sme do tejto spolupráce so Smerom-SD v riešení rómskej otázky išli, lebo sme videli, že sú zúfalí a nemajú človeka, ktorý by sa do toho vrhol. Vybrali si Petra Polláka a my sme sa nezľakli. Ešte v decembri dával minister vnútra Robert Kaliňák verejné vyhlásenie, že je s prácou Polláka spokojný, minister kultúry zrazu mesiac pred voľbami hovoril o nespokojnosti. To, že sme do toho išli, bol prejav obrovskej zodpovednosti, nie kolaborácie.

Povedali ste, že sa v kampani budete k štvorročnej práci Petra Polláka hlásiť. Na stránke OĽaNO odpočet jeho práce nevidieť.

Nedávno sme zalamovali celostranový inzerát do novín, kde je rozhovor s Petrom, riešenia aj odpočet jeho práce.

Vedia vôbec ľudia, že OĽaNO malo takéhoto splnomocnenca?

Ako kto. Náš mediálny priestor je tisíckrát menší, ako má vládna strana. Ale snažíme sa komunikovať, čo sme za tie štyri roky urobili.

Ak po voľbách opäť dostanete takúto ponuku, pôjde Peter Pollák do toho znovu?

Ak bude vládnuť Smer-SD, nepredpokladám už takúto ponuku a ani by sme ju neprijali. Peter urobil to, čo mohol, je to len poradná funkcia, ale často ho brzdili práve ministri zo Smeru-SD.

Koncom roka ste povedali, že vám augustová policajná razia vo vašej rodinnej firme zobrala vietor z plachiet a stratili ste výtlak. Môžete túto situáciu porovnať s aktuálnou kauzou predaja vašej živnosti z roku 2008?

Augustová razia mi podlomila nohy. Ale pri tejto druhej rane mám pocit, že mi skôr dodala energiu. Na základe reakcií ľudí mám pocit, že Robert Fico sám sebe podpílil konár pod nohami. Akoby zburcoval aj ľudí, ktorí nechceli ísť voliť.

Nebojíte sa teda, že vplyvom kauzy prídete o niektorých voličov?

Osobne si myslím, že nám touto kauzou Robert Fico veľmi pomohol aj naštartovaním nevoličov. Ja netúžim po tom, aby všetci prišli voliť nás, ale aby prišli a volili demokratické strany.

Vaši kandidáti sa písomne zaviazali, že nepodporia programové vyhlásenie vlády, ktorej súčasťou by bol vládny Smer-SD a ani nebudú takejto vláde pomáhať. Ponúknuť človeka na post splnomocnenca nevnímate ako pomoc?

Ten sľub bol v duchu, že nebudú napomáhať existencii alebo udržaniu takejto vlády. Teda, že nezradia opozíciu a neprejdú na druhú stranu. Peter Pollák pri čiastkovej agende spolupracoval, ale nikdy nebol jedným z 83 Kolesíkov a v parlamente sa správal ako opozičný poslanec.

Pôvodne ste ohlasovali koalíciu s NOVA, zlé preferencie vás prinútili zmeniť formu. OĽaNO ponúklo 35 miest hnutiu NOVA na svojej kandidátke, spojili ste si aj názvy. Zdá sa, že ste sa zastabilizovali tesne nad hranicou zvoliteľnosti. Spokojný?

Ten krok sme neurobili prioritne kvôli padajúcim preferenciám, ale preto, lebo reálne hrozilo, že ak by sme sa do NR SR nedostali, boli by sme príčinou, že Smer-SD a SNS by mali ústavnú väčšinu. Ale uvidíme po voľbách. Osobne si myslím, že náš výsledok bude lepší, než ukazujú prieskumy.

Dali ste prísľub, že ak nezískate aspoň sedem percent, vy a Daniel Lipšic do parlamentu nenastúpite. Ostanete ale v takom prípade šéfom OĽaNO?

Ja by som to osobne považoval za prehru, takže zrejme by som ním nezostal. Novým šéfom by bol pravdepodobne automaticky ten, kto by mal druhý najvyšší počet preferenčných krúžkov.

Vaše pôvodné prieskumy vám dávali čísla cez 10 percent. Pokles po spojení ste vysvetľovali tým, že ste vôbec neodkomunikovali, že voliči NOVA sa nemusia báť vás a voliči OĽaNO Lipšica. Vysvetľujete to?

Rozhodli sme sa, že OĽaNO a NOVA si kampaň budú robiť samostatne. Samozrejme, že vo finálnej fáze kampane budeme komunikovať to, že ideme spoločne a aj dôvody spojenia.

Pred spojením s hnutím NOVA sa rokovalo aj o trojkoalícii s SaS, neskôr sa k vám chcel pridať aj Ľudovít Kaník. Prečo to nevyšlo?

Čo sa týka SaS, boli tam trochu iné predstavy. Richard Sulík chcel ísť do volieb samostatne ako alternatíva pre liberálneho voliča. Trúfol si a ja mu držím palce. Ak je pre niekoho SaS druhá voľba po favoritovi, ktorého chcú voliť v prvom rade, mali by voliť SaS. Narážam najmä na voličov #Siete. Ak im záleží, aby tu nevládol Robert Fico a nevedia si predstaviť, že by volili nás, odporúčam im, aby volili SaS. Lebo v tom prípade máme nádej. Ak SaS prejde, bude to lepšie, ako jemne posilniť #Sieť, lebo to by znamenalo vládu Smeru-SD.

Každý váš kandidát podpísal, že nebude zdrojom nestability pre prípadnú budúcu vládu, teda že vlastnú vládu nepoloží. Nie je zvláštne, že im dal podpísať takýto záväzok človek, ktorý sa sám pričinil o koniec vlády Ivety Radičovej? Vytiahli ste kartu.

Ja som sa nikdy nepričinil o pád svojej vlastnej vlády. Ak by som prijal túto logiku, tak o páde Radičovej vlády sa pričinil aj Most-Híd, lebo traja ich poslanci tiež vytiahli svoju kartu. Áno, vytiahli sme kartu, lebo poslanci SaS sa rozhodli, že to urobia. Na našich hlasoch už potom nezáležalo.

Tvár kampane ovplyvnil aj štrajk učiteľov. Vy ste sa pri tejto otázke dostali do konfliktu s vládnou stranou, ktorá vás obviňuje, že ste boli v pozadí tejto akcie ako jej spoluorganizátor. Dokazovať to má aj to, že niektorí zaangažovaní učitelia sú na vašej kandidátke.

My sme štrajk neorganizovali, ani sme ho neiniciovali, ale plne sme ho podporovali. To je veľký rozdiel. Verejne sa priznávam, že máme na kandidátke viceprezidenta Slovenskej komory učiteľov Miroslava Sopka, lebo sme chceli ukázať, že nám na vzdelaní záleží. V prvej desiatke máme aj dvoch lekárov, sestru a ukázali sme tak, kde máme priority.

Vo februári 2014 ste zvolali tlačovku a oznámili, že zorganizujete masívne hĺbkové referendum na opravu a ochranu Slovenska pred zvrátenými chúťkami politikov a riešenie problémov a otázok, na ktoré politici nenachádzajú riešenie. Hotovali ste sa navštíviť každú domácnosť. Nič z toho nebolo. Dôvod?

Krátko na to prišla Aliancia za rodinu a vyhlásila svoje referendum za rodinu. Nastal konflikt iniciatív a nechceli sme spôsobiť chaos. Rozhodli sme sa, že kým sa referendum Aliancie neuskutoční, nebudeme nič robiť. Následne, keď sme chceli začať zbierať podpisy, ľudia typu Alojz Hlina vykrikovali, že zneužívame naše referendum na predvolebnú kampaň. Radšej sme do toho nešli. Je to ale stále aktuálne. Ak voľby nedopadnú dobre, môžeme to použiť ako obranu, začneme zbierať podpisy a pokúsime sa zvrátiť výsledok volieb. Ale osobne si myslím, že ak voľby nedopadnú dobre, teda že bude vládnuť Robert Fico, je už so Slovenskom amen.

O čom teda budú tieto voľby?

O tom, či Slovensko vrátime do obdobia hlbokého mečiarizmu pod vedením Roberta Fica, alebo si Slovensko z pazúrov zlodejov vytrhneme. Chápem sklamaného pravicového voliča, ale bol by som rád, keby ľudia vo veľkom prišli a preukázali svoju vôľu. Ak vyburcujeme ľudí k účasti, aj politici budú mať väčší rešpekt z výsledku. V minulých voľbách neboli voliť skoro dva milióny ľudí, nahovárajú si, že ich sa politika netýka. Práve im by sme mali dať nádej na záchranu Slovenska. V týchto voľbách ide o všetko. O to, či sa prejavíme ako zodpovední akcionári štátu a povieme si, že ideme na valné zhromaždenie svojej firmy a budeme hlasovať za takých správcov nášho majetku, ktorí ho nerozkradnú.

Kam sa Slovensko posunulo za posledné štyri roky?

Sú čísla a sú reči. Robert Fico za prvých šesť rokov svojej vlády zvýšil zadlženie Slovenska o 127 percent. Maďarsku za posledných šesť rokov vlády Viktora Orbána narástol dlh o 2,6 percenta. Za 10 až 15 rokov bude zo Slovenska krajina, kde sa nebude dať žiť. Odídu mladí ľudia a to nechcem dopustiť.

Svoj volebný program ste nazvali Zmluva so Slovenskom. Čo je jej základná myšlienka?

Tých 23 bodov, ktoré v nej sú, to sú kľúčové veci, ktoré sme vytiahli zo samotného programu, aby sme na nich sústredili pozornosť. Jednotlivé body sú rozdelené na dve základné skupiny. Jedna je o tom, kde peniaze zoženieme a druhá, ako ich použijeme. Peniaze chceme získať najmä cez boj proti korupcii, lebo toto je základný problém. Peňazí je na Slovensku dosť, len politici musia prestať kradnúť. Preto presadzujeme hmotnú zodpovednosť politikov, elimináciu schránkových firiem, ale najzásadnejšie opatrenie je nezávislá polícia, prokuratúra a súdy a nezávislosť kontrolných orgánov.

Máte tam aj nepravicové zvýšenie daní 100 firmám.

Nechceme dane zvyšovať, ale sú tu firmy, ktoré dlhodobo podnikajú na regulovanom trhu, ako monopoly, banky či telekomunikácie. Prečo by tieto firmy mali platiť rovnakú sadzbu ako ktokoľvek iný? Týmto firmám navrhujeme 50-percentnú daň zo zisku.

Ak sa vám to teda podarí, ako získané financie prerozdelíte?

Pre deti a rodiny, kde navrhujeme materskú dávku vo výške sto percent predošlého čistého príjmu, aby sa eliminovali dôvody, prečo ženy nechcú mať deti. Ďalej presadzujeme škôlku pre každé dieťa, lebo škôlok je nedostatok. A ak rodina miesto v škôlke nedostane, obec jej bude platiť 280 eur mesačne, čo je výška príspevku na starostlivosť o dieťa. Ďalej navrhujeme hypotekárne prázdniny, teda rodičia dieťaťa do troch rokov budú môcť banku požiadať o odsun splátok na tieto tri roky.

Ujde sa z vášho balíka učiteľom aj sestrám?

Pri učiteľoch navrhujeme zvýšenie platov o 10 percent každý rok najbližšie volebné obdobie.

Sestry v zozname nie sú.

Tie tam nemáme. Im chceme zabezpečiť valorizáciu platov podľa toho, koľko rokov sestra pri lôžku robí.

Vláda sa pochválila zlepšujúcimi sa číslami zamestnanosti. Môžete ju za to ako opozičný politik pochváliť?

Minister práce Ján Richter aj premiér Fico sú podvodníci. Ak niekto zmení štatistiku a 60.000 ľudí, ktorí za Radičovej vlády robili aktivačné práce a považovali sa za nezamestnaných, zrazu zmenou zákona považuje za zamestnaných, tak to je úbohé. Spoliehajú sa, že ľudia sú hlúpi, a podceňujú aj vlastných voličov. Ďalší podvod je, že 35.000 ľudí odišlo do zahraničia a oni sa chvália, že znížili nezamestnanosť. To, čo najviac pomáha ľudí zamestnať, nie je štát, ale to, ak podnikateľom odopnete tri natesno zapnuté gombíky pod krkom.

Súčasťou predvolebnej kampane sa stala aj téma utečencov. Je to problém, ktorý trápi Slovensko?

Premiér z problému, ktorý sa Slovenska priamo nedotýka, urobil tému, ktorej sa ľudia začali báť. Na niektorých jeho voličov to zrejme zabralo a ja som bol sklamaný, že to zabralo aj na niektorých pravicových voličov. Ale sestry a učitelia majú obrovskú zásluhu, lebo túto tému Robertovi Ficovi z rúk vyrazili. Ja sa tu cítim bezpečne, na Slovensku dostalo vlani azyl 15 ľudí. Samozrejme, nesúhlasíme s povinnými kvótami.

Prečo by mal občan voliť práve vaše hnutie?

Mojím najväčším cieľom je vyburcovať ľudí, ktorí voliť nechodia, lebo sú sklamaní. Mali by prísť a ukázať, že máme silu vytrhnúť si Slovensko z pazúrov zlodejov. Slovensko je na ceste do pekla a my si nemôžeme dovoliť preflákať ďalšie štyri roky. Bol by som veľmi rád, ak by volili OĽaNO-NOVA, ale pochopím, že niekto si nedokáže vybrať kandidátku, kde je Matovič na poslednom mieste. Ale chcel by som ich poprosiť, aby sa pozreli na tých ostatných kandidátov, ktorých ponúkame. Máme veľa statočných ľudí, ktorí budú spravovať Slovensko dobrým spôsobom. A ak nebudú voliť nás, nech volia všetky demokratické strany, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu, okrem Smeru-SD a SNS.

Aký volebný výsledok pri tejto svojej ponuke očakávate?

Náš výsledok nie je dôležitý, dôležité je, aby sme si zachránili Slovensko.

Ako ste spokojný s vývojom predvolebnej kampane?

Bola vcelku nudná, až kým sa Robert Fico nerozbehol proti mne. Ako som povedal, ľudí to vyburcovalo, chcú ísť voliť a týmto Robertovi Ficovi verejne ďakujem.

Koľko odhadujete, že vás kampaň bude stáť?

Strážime si zákonný limit, odhadujem, že okolo dvoch miliónov eur.