Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ROZHOVORY TASR S LÍDRAMI: Predstavujeme predsedu strany TIP T. Hudeca

Na archívnej snímke predseda strany Tomáš Hudec. Foto: TASR - Dušan Hein

Líder mimoparlamentnej strany TIP Tomáš Hudec v predvolebnom rozhovore pre TASR ľudí vyzýva, aby si prečítali stranícke programy a 5. marca išli voliť.

Bratislava 12. februára (TASR) - Svoju politickú stranu považuje za lídra v boji proti korupcii. Napriek nízkym preferenciám verí v päťpercentný výsledok. Zo zdravotníctva chce odstrániť korupciu, aj keď tvrdí, že ako podnikateľ v tomto sektore sa s ňou osobne nestretol. Líder mimoparlamentnej strany TIP Tomáš Hudec v predvolebnom rozhovore pre TASR ľudí vyzýva, aby si prečítali stranícke programy a 5. marca išli voliť.



Stranu TIP čakajú prvé parlamentné voľby. Veríte si?

Keby sme si neverili, nešli bez sme do toho. Naším cieľom bolo založiť stranu, ktorá bude mať šancu dostať sa do parlamentu a získať päť percent plus jeden hlas.

O čom budú tieto voľby?

Bude určite ostrá kampaň, kauza na kauzu. Výsledok týchto volieb rozhodne, ako to bude vyzerať ďalej, čo bude s korupciou, či sa niečo zmení alebo nie. Či sa nájdu peniaze na školstvo a zdravotníctvo. Je najvyšší čas stransparentniť tok verejných financií, lebo ľudia majú právo vedieť, kde a ako sa použijú ich financie.

Minulý rok ste zaujali bilbordmi po celom Slovensku, ktorými ste chceli poukázať na nezmyselnosť volebných hesiel. Splnila táto kampaň účel, keďže sa stále pohybujete hlboko pod hranicou zvoliteľnosti?

Chceli sme tým poukázať, že ľudia by mali čítať volebné programy a nevolili len hlúpe predvolebné heslá. Či táto kampaň splnila svoj účel? Ja si myslím, že istým spôsobom aj áno.

Vy sa na bilbordoch aj na vašej stránke prezentujete ako jednotka v boji proti korupcii. Je to len slovná hračka odkazujúca na vaše volebné číslo alebo ste si to nejako zmerali?

Šťastný žreb rozhodol, že máme číslo 1, ale myslíme si, že reálne sme jednotka z hľadiska boja proti korupcii. Lebo keď sa pozriete na iné politické strany, vždy o korupcii veľa hovoria, ale reálne sa nič neurobilo. Preto sme v marci 2015 spustili projekt Spolupráca proti korupcii, kde sme vypracovali 12 konkrétnych odporúčaní pre samosprávy a každého, kto narába s verejnými zdrojmi. Ja a moji kolegovia sme navštívili cez 160 miest, obcí a organizácií, teda reálne sme niečo urobili. Prišli sme ale na to, že ak niektoré veci nebudú v zákone, tak sa nezmenia. Aj v samosprávach je len málokedy vôľa volených zástupcov zdvihnúť ruku aj za dobrú myšlienku, kým nemusia, kým nie je tlak verejnosti alebo médií. Teda v projekte pokračujeme.

Prečo ste sa zamerali len na samosprávy? Vyrušila vás nejaká konkrétna korupčná kauza na celoslovenskej úrovni?

Určite, vyrušili nás všetky. Priamy dosah na zmeny zákonov zatiaľ nemáme, preto sme začali v samosprávach. Pokojne sme mohli ako iní mudrovať a hovoriť o tom, ako by sme to robili. My sme sa rozhodli dokázať, že kto má skutočný záujem bojovať proti korupcii, nemusí čakať a nájde si cestu. Pri kauze Váhostav SK sme prišli s úplne jednoduchým riešením, ako by sme tomu mohli zabrániť. Každý, kto narába s verejnými financiami, v tomto prípade stavebná firma, by tak musel robiť povinne cez transparentný účet. Sledovali by sme, kedy verejné peniaze prídu a kam a za čo odišli. My sme aj zvolali tlačovú konferenciu, kde sme predstavili tieto naše odporúčania. Požiadal som aj všetkých predsedov parlamentných strán o stretnutie, kde som im chcel vysvetliť, ako to myslíme s transparentným účtom. Ale odpoveď neprišla žiadna.

Robert Fico mal v minulosti bilbord s textom: Ako sa kradlo za Mečiara, tak sa kradne za Dzurindu. Jeho kritici to potom posmešne doplnili, že tak sa kradne aj za Fica. Vy ako protikorupčná strana to vnímate ako?

O korupcii politici veľmi radi rozprávajú, obviňujú sa. Ale reálne sa urobilo čo? Okrem povinného zverejňovania zmlúv, čo je fakt výborné, takmer nič.

Už dlhšiu dobu je strana TIP v médiách aj opozičnými politikmi označovaná ako projekt podpredsedu Smeru-SD Pavla Pašku na oslabenie pravice. Dôkazom má byť aj vaše podnikanie v zdravotníctve, kde podniká aj podpredsedníčka vašej strany Jana Vološinová.

Popieram to, je to obľúbená téma. Vždy ak niečo nové vzniká na politickej scéne, tak je populárne tomu dať nejakú nálepku. Ja som povedal, že ak takéto tvrdenia budeme počuť, budeme sa snažiť aj patrične brániť.

Skratka TIP znamená Tvoríme inú politiku. Inú v čom?

Aj ľudia sa nás pýtali, v čom. Opierali sme sa o základné hodnoty – slušnosť, toleranciu a kompromis. A hovorili sme o generačnej výmene v politike. Stále to nebolo dostatočné. Dnes môžem povedať, že je to politika spolupráce. Ale nie pri dohadovaní kšeftov, ale tak, ako to vidíme v zahraničí. Teda ak príde opozícia s rozumným návrhom, vládna väčšina nemá problém ho podporiť a naopak. My nechceme, aby sa Sulík objímal s Ficom alebo Matovič s Procházkom, ale aby politici v dôležitých veciach hľadali spoločné riešenie. Myslím si, že sa to dá. Chceme priniesť politickú kultúru.

Chcete teda zotierať hranice medzi koalíciou a opozíciou?

Nehovorím, že sa budeme držať za plecia a tancovať, ale v dôležitých otázkach, ako dane, odvody, Zákonník práce či migranti, je nutné, aby došlo k dohode naprieč politickým spektrom. Aby sa nastavené pravidlá nemenili každé volebné obdobie.

Kam sa Slovensko posunulo za posledné štyri roky?

Príliš veľká zmena nenastala. V roku 2012, keď som chcel ísť voliť, mal som pocit frustrácie. Stál som vo volebnej miestnosti pri urne a uvažoval som, koho idem voliť. Keby som nezaložil TIP, tak sa mi to teraz znovu stane. Mrzí ma, že naľavo máme jednu silnú stranu a napravo sa to všetko triešti. Bola tu silná SDKÚ-DS, teraz sa to rozsypalo na drobné a politici to trieštia ďalej.

Využil Smer-SD dostatočne možnosti, ktoré mal vzhľadom na jednofarebnú vládu?

Nie. S väčšinou v parlamente mal dostatok svalov na zásadné zmeny. Chýbala vôľa použiť ich. V tomto zlyhal na plnej čiare. Ukážkou je oblasť korupcie. Mali odvahu len na riešenia naoko so zabudovanými zadnými dvierkami. Napríklad protischránkový zákon, podľa ktorého za Váhostavom nie je vidieť Juraja Širokého. A výsmechom sú aj transparentné účty pre financovanie kampaní. Z účtu Smeru-SD sa akurát dozviete že poslali 1,5 milióna reklamnej agentúre. To nie je transparentnosť, ale výsmech.

Čo sú najväčšie problémy tejto krajiny?

Korupcia, zdravotníctvo, infraštruktúra, školstvo. Málo sa hovorí a ešte menej robí pre slovenský vidiek a poľnohospodárstvo. V našom programe máme množstvo opatrení, aby sa na slovenský vidiek vrátil život. Toto sú zásadné problémy.

Stovky sestier podávali výpovede, časť učiteľov zase pre nepokojnosť s platmi štrajkovala. Rozumiete ich požiadavkám?

Je to ich legitímne právo vyjadriť svoju nespokojnosť. A netreba sa im čudovať. Ak to niekto štyri roky odsúva bokom, tak kedy je lepší čas, ako pred voľbami? Je veľmi smutné, že učitelia aj sestry musia doslova žobrať o svoje platy. Keby sa k tomu vláda poriadne venovala, tak ten štrajk vôbec nemusel byť.

Ak by ste teda mali moc, čo by ste zmenili v školstve?

Náš záväzok je investovať do vedy a výskumu dve percentá HDP. Chceme zrušiť platový strop učiteľov. Školstvo potrebuje kompletnú reformu, ale aj transparentnejšie financie a ich tok z ministerstva priamo na školy. Nesúhlasíme ani so súčasným normatívom, keď je dôležitý počet žiakov. Podľa nás je férovejšie keď normatív bude zložený z viacerých zložiek, ako počet žiakov, kvalita školy, uplatniteľnosť žiakov, prevádzkové náklady.

A zdravotníctvo?

Musíme zamedziť vplyvu korupcie, predraženým tendrom a nevýhodným nákupom. Poisťovne musia zabezpečiť, aby sa 100 percent peňazí, ktoré sa k nim dostanú, vrátilo späť do zdravotníctva. Je tiež najvyšší čas zreálniť ceny výkonov. Veľmi vhodné by bolo konečne zaviesť elektronickú zdravotnú kartu, my v našom programe hovoríme o roku 2018. Ale začali by sme veľmi jednoducho. Nemocnice by mohli dostávať verejné zdroje len na transparentný účet, aby sme videli čo s nimi robia.

Vy v zdravotníctve podnikáte. Stretli ste sa s korupciou?

Ja osobne nie. Som na to veľmi háklivý a nekompromisný. A takto vediem aj svoju spoločnosť, nemám čo skrývať.

Politici sa roky boria s nezamestnanosťou. Vo vašom programe avizujete pri tejto téme len dve veci: minimálnu mzdu zmeniť na minimálnu mzdu za hodinu práce a formou úľavy na dani z príjmu a na sociálnych odvodoch motivovať zamestnávateľov, aby zamestnávali študentov vysokých škôl už počas štúdia s cieľom získania praxe. Bude to stačiť?

Pokiaľ ide o zmeny pri minimálnej mzde, to sme už prehodnotili a v novom programe ju už nemáme. Naozaj motivovať chceme zníženými odvodmi prípadne zníženou daňou z príjmu zamestnávateľov, aby zamestnávali študentov ešte počas štúdia, a to v ich odbore.

Súčasťou predvolebnej kampane sa stala aj téma utečencov, ktorú premiér Fico spája s nedávnymi teroristickými útokmi a bezpečnostnými hrozbami. Sú utečenci problém, ktorý trápi Slovensko?

Nie je to téma, z ktorej treba vytĺkať politický kapitál. Ale je to téma, pri ktorej Slovensko musí zaujať jednotné stanovisko, všetci 150 poslanci, ktorí tam sedia. My odmietame povinné kvóty. EÚ musí zabrániť ohrozeniu Schengenu. Zabezpečme vonkajšiu hranicu, aby sme mali prehľad, kto ju prekračuje.

Cítite sa v tejto krajine bezpečne?

Áno. Nevidím dôvod, prečo by sme sa mali cítiť ohrození.

Slovensko má dlhodobo veľmi prísnu azylovú politiku, Ak by ste dostali možnosť o tom rozhodovať, zotrvali by ste v tejto prísnej pozícii?

O Slovensko ani nie je záujem. Ostal by som v režime, v akom to je, ale tlačil by som na zabezpečenie európskej hranice. Musíme sa tiež zamyslieť, ako bude Európa vyzerať o 50 rokov, či to bude Európa v zmysle, ako ju poznáme dnes.

Prečo by mal občan voliť práve vás a vašu stranu?

Každý, kto si prečíta náš program, zistí, že vychádza z problémov z terénu. Nazvali sme ho Rozumný program a som presvedčený, že má silu presvedčiť voliča, že si jeho hlas zaslúžime. Myslíme to naozaj vážne a budeme si stáť za rozhodnutím bojovať s korupciou. Ale v prvom rade hovorím, aby ľudia v deň volieb neostali doma, prečítali si programy a išli voliť.

Aký volebný výsledok pri tejto svojej ponuke očakávate?

Pevne verím, že to bude päť percent plus jeden hlas.

Z čoho vychádzate, ak tomu veríte?

Už tri roky som v teréne, chodím medzi ľudí, absolvovali sme eurovoľby a komunálne voľby, máme databázy svojich voličov, vo viac ako 5300 volebných miestnostiach máme svojich okrskárov. Máme svoje noviny, ktoré sa reálne dostanú k našim ľuďom, k našim fanúšikom. S prieskumami verejnej mienky máme svoje skúsenosti. Je dôležité, ako bol, ktorý prieskum robený. My si robíme vlastné, vieme, ako sa zhruba pohybujeme. Poviem len jednu vec. Ak niekto tvrdí, že bude volebná účasť nad 60 percent, tak je to veľmi odvážne tvrdenie. Budeme radi, ak bude cez 50 percent.

Ak by ste v roku 2013 nezaložili TIP, koho by ste teraz volili?

Možno by som prvýkrát nešiel voliť. Neviem, asi by som si prečítal programy, ale mňa vyrušuje, že mnoho z tých strán už malo možnosť niečo urobiť, niečo zmeniť, ale nezmenili nič. Bola by to veľmi ťažká voľba.

Sú v parlamente strany, s ktorými by ste radi spolupracovali?

My budeme radi spolupracovať s každým, kto to bude myslieť s bojom proti korupcii vážne. A kto to myslí vážne, to by sme zistili hneď na prvom zasadnutí, kde by sme predložili protikorupčné opatrenia a videli by sme, kto tie ruky bude dvíhať.

V akej ste momentálne finančnej kondícii? Mali ste aj státisícové dlhy.

Áno, to bol ešte dlh z kampane pred eurovoľbami. Každého kto daruje strane TIP peniaze, raz za tri mesiace zverejňujeme na našej webovej stránke. Darcom môže byť len člen alebo sympatizant, anonym nemá šancu. Máme aj pôžičky.

Od bánk?

Sú to právnické aj fyzické osoby. V bankách sa nám ich nepodarilo získať.

Vymenujte priority, na ktorých budete trvať, ak by ste mali možnosť rokovať o vstupe do vlády.

Je to náš bod venovaný boju proti korupcii. Z toho neupustíme. Každý, kto narába s verejnými peniazmi, musí s nimi narábať cez transparentný účet.