Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

40 KĽÚČOVÝCH UDALOSTÍ, ktoré sa udiali od volieb po dohodu o vláde

Foto: TASR

Piateho marca sa konali parlamentné voľby, v ktorých voliči rozhodli, ktoré strany vstúpia do Národnej rady SR. Toto sú KĽÚČOVÉ UDALOSTI, ktoré sa od vyhlásenia výsledkov volieb stali.

Bratislava 17. marca (Teraz.sk) - Parlamentné voľby, ktoré sa konali piateho marca, rozhodli o novom rozložení síl na slovenskej politickej scéne. Teraz.sk prináša súhrn toho najdôležitejšieho, čo sa udialo od uzavretia volebných miestností a spočítania hlasov, po vznik dohody o budúcej vláde.

1.

Do slovenského parlamentu sa dostalo až osem strán. Víťazom sa podľa očakávania stala strana Smer-SD, ktorá získala 28,28 %. Tento výsledok znamená pre stranu Roberta Fica zisk 49 parlamentných kresiel.

2.

Prekvapením volieb sú výsledky strán Mariana Kotlebu a Borisa Kollára. ĽS Naše Slovensko získala vo voľbách 8,04 % (14 mandátov) a Sme rodina Boris Kollár 6,62 % (11 mandátov).

3.

Druhým veľkým prekvapením marcových volieb bolo aj to, že KDH neprekročilo 5-percentnú hranicu pre vstup do parlamentu. Získalo len 4,94 % hlasov.
Na snímke predseda KDH Ján Figeľ s manželkou Máriou a vnučkou vhadzujú obálky s hlasovacími lístkami do volebnej urny vo volebnej miestnosti v Základnej škole na ulici Za kasárňou v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto v Bratislave v sobotu 5. marca 2016.
Foto: TASR/Vladimír Benko


4.

Do parlamentu sa po štvorročnej prestávke opäť prebojovala Slovenská národná strana Andreja Danka. Zisk 8,64% hlasov jej priniesol 15 poslaneckých mandátov.

5.

Výsledky strán naznačovali, že zostavovanie vlády nebude jednoduché. Druhou najsilnejšou stranou po Smere-SD sa prekvapivo stala SaS Richarda Sulíka (12,1%, 21 mandátov) nasledovaná OĽaNO Igora Matoviča (11,02%, 19 mandátov). Štvrtý najlepší výsledok mala SNS, nasledovala strana Kotleba - ĽS NS, Sme rodina Borisa Kollára, Most - Híd (6,5%, 11 mandátov) a do parlamentu postúpila aj #Sieť Radoslava Procházku (5,6%, 10 mandátov).

6.

Bezprostredne po zverejnení výsledkov na slovenskej politickej scéne vypukli búrlivé debaty o tom, kto zostaví vládu. Ozývali sa aj hlasy o predčasných voľbách.

7.

V uliciach Bratislavy a Banskej Bystrice sa konali protesty proti extrémistickej strane Mariana Kotlebu. Prezident Kiska ho nepozval na stretnutie, ktoré mal so všetkými ostatnými predsedami strán, čo sa dostali do parlamentu. O rozhodnutí prezidenta sa na internete rozbehla búrlivá diskusia.
Na snímke tichý pochod proti fašizmu v uliciach Starého mesta v Bratislave 7. marca 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica


8.

Predseda SMK József Berényi odstúpil z funkcie, dôvodom bolo, že SMK sa opäť nedostala do Národnej rady SR. Predsednícke činnosti prebral podľa stanov strany šéf Republikovej rady SMK László Szigeti.
Na snímke predseda SMK József Berényi.
Foto: SMK


9.

Prezident SR Andrej Kiska poveril zostavením vlády predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. Rokovať s ním o zostavení vlády však odmietli strany Most-Híd, Sieť, SaS, OĽaNO a Sme rodina - Boris Kollár, ktoré favorizovali variant pravicovej koalície bez Smeru-SD. Takúto vládu by viedol predseda SaS Richard Sulík a členmi by boli SaS, OĽaNO, SNS, Most - Híd a #Sieť s podporou, prípadne priamou účasťou Sme rodina Borisa Kollára.
Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska prijal lídra strany Smer-SD Roberta Fica 9. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


10.

Robert Fico sa oficiálne stretol so šéfom SNS Andrejom Dankom. Obaja konštatovali, že Smer-SD a SNS by sa mohli stať základom stabilnej vládnej koalície. Danko však v tejto fáze vyslovene nevylúčil možnosť rokovaní o pravicovej vláde.

11.

Neformálne rokovania o zostavení novej vlády začal nezávisle od Fica aj líder SaS Richard Sulík. Postupne sa stretol so zástupcami OĽaNO, Mosta - Híd, #Siete, aj s Borisom Kollárom. Predseda SNS Andrej Danko reagoval, že jeho strana sa bude zúčastňovať len oficiálnych rozhovorov a neformálnych stretnutí sa nezúčastní.
Na snímke líder hnutia Sme rodina Boris Kollár (vpravo) a predseda strany SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí v centrále SaS 10. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


12.

Na verejnosť sa dostali fotografie Borisa Kollára z exotickej dovolenky na Kube. Do redakcií slovenských médií ich poslal anonym. Novozvolený poslanec Kollár na nich figuruje s Jurajom Ondrejčákom - Piťom, ktorého Najvyšší súd SR odsúdil na 16 rokov väzenia za organizovanie činnosti zločineckej skupiny. Kollár reagoval, že fotografia vznikla na dovolenke náhodne a s Piťom nikdy priateľské vzťahy neudržiaval. Richard Sulík (SaS) fotografie za zásadný problém pri rokovaniach o koalícii nepovažoval a podľa Daniela Lipšica (NOVA) boli zverejnené účelovo.
Foto:


13.

Novozvolení poslanci si prevzali osvedčenie o zvolení do Národnej rady.
Snímka z odovzdávania osvedčení o zvolení poslanca do NR SR v sále Ústavy v historickej budove NR SR na Župnom námestí 11.marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


14.

Andrej Medvecký z Kotlebovej ĽSNS, ktorý je obvinený z výtržníctva a ublíženia na zdraví, sa vzdal svojho mandátu. Náhradníkom Medveckého je 22-ročný Milan Mazurek. Ten sa na sociálnej sieti prezentoval extrémistickými názormi, ktoré vzbudili veľkú mediálnu polemiku. Teraz.sk o nich informoval v správe "Kotlebov poslanec: O Tretej ríši vieme rozprávky o mydlách zo Židov".

15.

Slovenská národná strana na svojom sneme 12. marca vyhodnotila možnosť stabilnej pravicovej vlády ako nerealistickú, vzhľadom na neštandardné subjekty, ktoré by sa museli stať jej súčasťou. Súčinnosť a stabilitu politických strán odzrkadľujú strany SNS a Smer-SD a dokážu garantovať stabilitu i v rokovaní v Národnej rade SR, uviedol po Sneme SNS predseda strana Andrej Danko. Na otázku, či to znamená definitívne nie pravicovej vláde, Danko konštatoval, že to znamená absolútne nie hybridom a chaosu. "Problém nie je pravica alebo ľavica, ale to, či tu bude deštrukcia, alebo nie," povedal Danko s tým, že SNS pôjde radšej cestou úradníckej vlády, akoby mala zradiť svoje hodnoty.

16.

Most-Híd avizoval, že je pripravený rokovať so Smerom, ak dostane pozvanie. Strana zároveň odmietla variant úradníckej vlády.

17.

Robert Fico konštatoval, že výsledkom parlamentných volieb nemôže byť úradnícka vláda.

18.

Predsedníctvo #Siete odobrilo rokovania so Smerom-SD.

19.

S Robertom Ficom rokovali Béla Bugár aj Radoslav Procházka. Prekážky v ďalšej spoluprácu nenašli.
Na snímke predseda strany #Sieť Radoslav Procházka prichádza na rokovanie.
Foto: TASR/Martin Baumann


20.

Richard Sulík oznámil, že šanca na vznik pravicovej vlády je nízka.

21.

Strana maďarskej komunity, ktorá sa nedostala do parlamentu, pretože vo voľbách získala 4,04 %, odložila rokovania s Mostom-Híd. Hovoriť mali o možnej spolupráci. SMK však nesúhlasí s tým, že Most-Híd má ísť do koalície so SNS.

22.

Líder SaS Sulík oznámil, že zostane poslancom Európskeho parlamentu. Na jeho miesto v NR SR nastúpi Janka Cigániková.

23.

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vyhlásili, že riešením sú predčasné voľby. Tie by podľa nich vyriešili "podvod na voličoch", ktorý urobil Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť.
Na snímke zľava predseda hnutia OĽaNO - NOVA Igor Matovič (v strede) s manželkou Pavlínou (vľavo) a dcérkami a líder hnutia NOVA Daniel Lipšic vo volebnej centrále počas volebnej noci v Bratislave 5. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Miroslav Košírer


24.

Odchod zo #Siete, ak strana podpíše koaličnú dohodu so Smerom, oznámili Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík. Ak by sa do parlamentu dostala prvá náhradníčka #Siete Zuzana Zimenová, napríklad v dôsledku odchodu niektorého poslanca na vládny post, tiež by podľa vlastných slov z klubu #Siete vystúpila. Počet poslancov, ktorými by strana Radoslava Procházku mala v parlamente disponovať, tak klesol z desať na sedem, respektíve šesť.
Podpredsedníčka strany #Sieť Katarína Macháčková a Miroslav Beblavý zo strany #Sieť počas tlačovej konferencie 14. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Andrej Galica


25.

Predseda NR SR Peter Pellegrini vzal na vedomie, že sa zvolení poslanci Richard Sulík (SaS) a Andrej Medvecký (ĽSNS) vzdali mandátu poslanca národnej rady.

26.

Podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon oznámil, že nevstúpi do poslaneckého klubu svojej strany, ak tá podpíše koaličnú zmluvu so Smerom-SD a SNS. Bugár by tak mal v parlamente len desať kresiel. Odchody ďalších poslancov z klubu neočakáva aj vzhľadom na jednoznačný mandát, ktorý koaličným rokovaniam dalo predsedníctvo Mosta - Híd.
Zsolt Simon
Foto: TASR/Michal Svítok


27.

Ján Figeľ skončil vo funkcii predsedu KDH. Podľa stanov hnutia zastupovaním poveril Pavla Zajaca.

28.

Výzvu Nie v mojom mene podpísalo viac ako 16-tisíc ľudí. Apel na to, aby strana #Sieť nešla do vládnej koalície so Smerom podporil bývalý podpredseda strany Miroslav Beblavý.
Foto: Facebook


29.

Na sociálnych sieťach sa rozšírili útoky na strany a politikov, ktorí rokujú so Smerom-SD. Analytik Juraj Hrabko zhodnotil, že do politiky sa vracajú spôsoby Vladimíra Mečiara. "Opäť sa používajú slová ako zradca národa, hľadá sa akýchsi sedem statočných slovenských poslancov. Šíri sa tu nenávisť, útočí sa na emócie. To je niečo, s čím ja nemôžem súhlasiť,“ vyhlásil Hrabko.

30.

Niekoľkí novozvolení poslanci parlamentu za Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) si uctili 77. výročie vzniku Slovenského štátu.

31.

Podľa Roberta Fica bude boj proti prejavom fašizmu základnou líniou politiky Smeru-SD.

32.

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák podal návrh na rozpustenie ĽSNS. Ciele politickej strany Kotleba -Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a rovnako jej program považuje Pollák na základe právnej analýzy za protiprávne.

33.

Predsedovia strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť - Robert Fico, Andrej Danko, Béla Bugár a Radoslav Procházka podpísali programové priority vlády. Médiá okamžite začali špekulovať, kto obsadí posty vo vláde.
Na snímke sprava predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico, predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany #Sieť Radoslav Procházka na brífingu počas rokovania trojčlenných delegácii strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť na Úrade vlády SR v Bratislave 15. marca 2016.
Foto: TASR - Martin Baumann


34.

Béla Bugár označil tvrdenia, podľa ktorých Most-Híd konal proti vôli svojich voličov, za mýtus. Aj výsledky prieskumu agentúry Polis ukázali, že prípadná pravo - ľavá vláda má medzi voličmi vyššiu podporu, ako pravicový projekt Richarda Sulíka.

35.

Podľa strany Sloboda a Solidarita sa od novej vlády nedajú čakať žiadne zásadné zmeny v školstve, zdravotníctve, justícii, pri zlepšovaní podnikateľského prostredia, riešení segregovaných rómskych spoločenstiev ani v boji s korupciou.

36.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vyhlásila, že sa chce podieľať na tvorbe programového vyhlásenia novej vlády v oblasti zdravotníctva. Sestry očakávajú, že strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť zapracujú do programu aj zlepšenie podmienok pre zdravotníckych pracovníkov.

37.

Svetové združenie Slovákov v zahraničí privítalo, že medzi hlavnými prioritami vznikajúcej vlády SR v oblasti zahraničnej a európskej politiky je aj posilnenie starostlivosti štátu o zahraničných Slovákov.

38.

Generálna prokuratúra eviduje už 160 podaní na rozpustenie politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). "Podania sú v súčasnosti preverované prokurátorom Generálnej prokuratúry SR," uviedla hovorkyňa Andrea Predajňová.

39.

Budúca koalícia strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť si rozdelila posty vo vláde.
Na snímke sprava predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico, predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany #Sieť Radoslav Procházka na brífingu počas rokovania trojčlenných delegácii strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť na Úrade vlády SR v Bratislave 16. marca 2016.
Foto: TASR - Andrej Galica

Najsilnejšia strana Smer-SD obsadí okrem funkcie premiéra aj post vicepremiéra pre investície a ministerstvá vnútra, financií, zahraničných vecí, zdravotníctva, hospodárstva, kultúry a práce. SNS bude nominovať ministrov obrany, školstva a pôdohospodárstva. Most-Híd nominuje ministrov spravodlivosti a životného prostredia a #Sieť ministra dopravy.

40.

Dohodu o zostavení koaličnej vlády odovzdal Robert Fico prezidentovi Andrejovi Kiskovi už dnes. Prezident potom stanoví termín ustanovujúcej schôdze NR SR.
Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) prijal 17. marca 2016 v Prezidentskom paláci v Bratislave predsedu strany Smer-SD Roberta Fica (vľavo).
Foto: TASR/Pavel Neubauer