Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Predsedov a poslancov krajov môžu voliť aj cudzinci

Foto: Ilustračné foto: TASR

Do sobotňajších volieb sa môžu zapojiť viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Predsedu a poslancov ôsmich samosprávnych krajov môžu voliť aj cudzinci. Musia však mať 18 rokov a trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do daného samosprávneho kraja, alebo vo vojenskom obvode, ktorý patrí na účely volieb do územia kraja. To platí pre každého oprávneného voliča. Každý volí tam, kde má trvalý pobyt.

Do sobotňajších volieb sa môžu zapojiť viac ako štyri milióny oprávnených voličov. Medzi nimi sú aj tisícky tých, ktorí si hlasovanie vyskúšajú po prvý raz. Presný počet oprávnených voličov bude známy až po voľbách, keď už budú skompletizované zoznamy voličov.

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 9. novembra o 7.00 h. V krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, sa 23. novembra uskutoční druhé kolo. V ňom sa zídu dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza vyše 2500 kandidátov. Zriadených je celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Priebežné neoficiálne výsledky volieb sa objavia na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke ŠÚ SR www.statistics.sk v sobotu 9. novembra po 22. hodine. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK.