Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Slovensko

Voľby vo všetkých slovenských krajoch prebiehajú bez problémov

Voliči dnes rozhodnú o nových predsedoch a poslancoch ôsmich samosprávnych krajov. Hlasy môžu svojim favoritom odovzdávať od 7.00 h, volebné miestnosti zostanú otvorené do 22.00 h. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V obciach Vranovského okresu, kde žijú Rómovia, prebiehajú pokojne.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Voliči dnes rozhodnú o nových predsedoch a poslancoch ôsmich samosprávnych krajov. Hlasy môžu svojim favoritom odovzdávať od 7.00 h, volebné miestnosti zostanú otvorené do 22.00 h.

Priebeh volieb v Banskobystrickom kraji je bezproblémový


Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) majú doposiaľ v Banskobystrickom kraji pokojný priebeh. Volebné komisie nemali nahlásené žiadne podnety.

Nielen o poslancoch a predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ale aj o osude starostu rozhodujú počas dnešného volebného dňa obyvatelia Nemeckej v okrese Brezno. Súčasne sa tam totiž koná aj referendum za odvolanie starostu obce. Voľby a referendum prebiehajú v dvoch samostatných miestnostiach. Všetci voliči, ktorých TASR pred obedom oslovila, sa rozhodli vyjadriť svoj názor a voliť v oboch prípadoch.

Voľby v obci Stará Kremnička v obvode Žiar nad Hronom majú podľa tamojšieho predsedu volebnej komisie Jozefa Dúbravského pokojný priebeh, v prípade potreby sú však v pohotovosti aj obecné hliadky.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová informovala, že polícia preverovala podozrenie z ovplyvňovania voličov v osade Pod kortínou v Žiari nad Hronom. "Podnet kolegovia preverili, no nepotvrdil sa," uviedla.

Slušnú volebnú účasť očakáva okrsková volebná komisia v obci Šivetice v okrese Revúca, pretože medzi kandidátmi majú aj zástupcu z tejto obce. Ako pre TASR povedal predseda komisie Ľudovít Sendrei, na pokojný priebeh volieb v obci dohliada aj polícia. Hliadka tam bola už pri otváraní volebnej miestnosti. Strážcovia zákona sa v obci zdržali aj popoludní. "Priebeh je pokojný a nezaznamenali sme žiadne aktivity ľudí, ktorí by kupovali hlasy. Chodím aj von, pozerám sa, ale nič také som zatiaľ nezaregistroval," doplnil predseda volebnej komisie.

Aj varením gulášu pred budovou obecného úradu si dnes krátili čas čakaním na voličov členovia okrskovej volebnej komisie v najmenšej obci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), v Červeňanoch, okres Veľký Krtíš. V malej dedinke je zapísaných v zoznamoch len 20 voličov.

Členovia okrskovej volebnej komisie číslo 1 v Jelšave z vlastnej iniciatívy umožnili do prenosnej urny voliť aj klientom zariadenia celodennej starostlivosti. Ako pre TASR povedal jej predseda Ondrej Mladší, prekvapilo ich, že o prenosnú urnu nikto nepožiadal. V zariadení je pritom množstvo imobilných klientov, ktorí záujem o voľby majú.

V prevažnej miere dôchodcovia prichádzali dnes dopoludnia do budovy Mestského úradu vo Zvolene na Námestí slobody, kde je v rámci mesta zriadený volebný okrsok č.5 pre voľby do vyšších územných celkov. Okrsok má až 1600 zapísaných voličov, v zozname sú však aj ľudia, ktorí ostali trvale bez strechy nad hlavou a nepriamo sa tak o nich stará samospráva. Členov komisie s volebnou urnou si z tohto okrsku už vyžiadali aj traja obyvatelia neďalekého Domova sociálnych služieb (DSS) na Štefánikovej ulici. Do domova v tom čase mierili aj členovia volebnej komisie z okrsku č. 7, sídliaceho v Základnej škole na Hrnčiarskej ulici. Aj oni išli k trom klientom domova, ktorí majú trvalé bydlisko v danom okrsku. V DSS na Štefánikovej ulici žije aktuálne 75 ľudí, nie všetci ale majú trvalý pobyt v meste. Podľa riaditeľky Márie Machayovej po klientov, ktorí chceli voliť mimo mesta, si prišli ich rodinní príslušníci.

Voľby v Prešovskom a Košickom kraji sú pokojné


Voľby v Prešovskom a Košickom kraji prebiehajú zatiaľ pokojne a bez problémov. Pre TASR to potvrdili predsedníčka volebnej komisie Košického samosprávneho kraja Jana Rubická a hovorca volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja Radoslav Milčo.

Ani polícia v Košickom kraji nezaznamenala žiadne incidenty narúšajúce priebeh volieb. "Nemali sme hlásené žiadne narušenie verejného poriadku," uviedol po 17.00 h pre TASR košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Krajská volebná komisia v Košickom kraji podľa Rubickej riešila iba dva podnety. Prvým bol e-mail od kandidáta na poslanca, no adresa odosielateľa nie je identifikovateľná, takže komisia to zobrala iba na vedomie. Druhým bolo oznámenie občana z Barce, že v správach jednej z televízii videl reportáž o tom, ako volí primátor Košíc, no keďže on nekandiduje v krajských voľbách, komisia podnet neriešila.

Krajská volebná komisia v Prešovskom kraji zaznamenala počas dňa hneď niekoľko oznámení o porušení moratória či podozrenie z kupovania hlasov, alebo zvážania voličov. Takéto oznámenia im prišli z troch obcí vo vranovskom okrese, tri podnety z mesta Snina a po jednom v Medzilaborciach, Levoči a Prešove. Ani jeden z podnetov sa podľa Milča nepotvrdil. Okrem toho komisia riešila sťažnosti o tom, že starosta jednej obce nechcel pustiť členov volebnej komisie na obed. Riešila tiež, že volebná komisia v jednej z východoslovenských obcí je údajne opitá, alebo, že odmietla doniesť urnu k zdravotne postihnutému voličovi. No aj toto sa podľa Milča ukázalo ako neopodstatnené.

Hovorca zároveň dodal, že volebná účasť v PSK je pomerne nízka.

Vo Varhaňovciach sú voľby pokojné, vajda sľubuje vysokú účasť Rómov


V obci Varhaňovce prebiehajú voľby do vyšších územných celkov zatiaľ pokojne. Do volebnej miestnosti pomaly prichádzajú aj Rómovia z miestnych dvoch osád. Ich vajda Jozef Žiga, prezývaný Gagarin, sľubuje vysokú účasť.
Na snímke vajda Jozef Žiga zvaný "Gagarin" počas 1. kola volieb do orgánov samosprávnych krajov v hornej rómskej osade v obci Varhaňovce, okres Prešov 9. novembra 2013.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Vo voľbách do orgánov krajskej samosprávy v roku 2009 tu bola síce vysoká účasť, no spomedzi všetkých vtedajších kandidátov na poslancov tu volili najčastejšie 12 mien, ktoré nespájala ani politická príslušnosť, ani bydlisko. Títo dostali od obyvateľov väčšinou viac ako 200 hlasov, ostatní kandidáti mali okolo 20 až 30 hlasov, upozornili na to niektorí súčasní kandidáti na poslancov.

Tentoraz je však situácia v obci podľa obyvateľov pokojná. Od rána k volebným urnám prichádzajú ľudia postupne. Dokonca niektorí privážajú svojich nevládnych príbuzných autom k volebnej miestnosti, členovia volebnej komisie prinesú urnu k autu a takto môže aj nevládny človek odvoliť.



Keďže v obci dve tretiny obyvateľov žijú v dvoch rómskych osadách, najmä miestny vajda medzi nimi agitoval, aby k volebným urnám určite išli, pretože je to ich povinnosť. Tiež by chcel, aby v krajskom parlamente sedel aj zástupca spomedzi Rómov a ten im povedal, ako to tam chodí a tiež pomohol osade. V tých varhaňovských by podľa neho mal samosprávny kraj vybudovať z eurofondov vodovod, bytovku a opraviť domy.

V najmenšom okrsku v obvode Žarnovica prebiehajú voľby pokojne


V obci Píla, ktorá je okrskom s najmenším počtom oprávnených voličov (98) v obvode Žarnovica, majú voľby do vyšších územných celkov zatiaľ pokojný priebeh. Pre TASR to povedala predsedníčka tamojšej volebnej komisie Soňa Ďurková.

Ako pokračovala, volebná účasť je zatiaľ veľmi nízka. "Čakáme, že sa niektorí vyberú voliť v popoludňajších hodinách."

"Voliť som prišiel, lebo je to moja občianska povinnosť," povedal jeden z oslovených voličov Jozef. Z rovnakého dôvodu prišiel k volebnej urne aj občan Karol.

Starostka obce Emília Jokalová pôjde voliť v popoludňajších až večerných hodinách s celou rodinou. "A to preto, lebo mám syna prvovoliča a chcem mu vlastne ukázať, aké má práva, ale aj povinnosti," objasnila.

V obvode Žarnovica, ktorý zahŕňa aj mesto Nová Baňa, majú voľby podľa predsedu Obvodnej volebnej komisie Stanislava Hlavnu pokojný priebeh. V obvode je 18 okrskov a 21.753 oprávnených voličov. Najviac voličov - 6063 je v meste Nová Baňa, najmenej v obci Píla.

V obciach Vranovského okresu, kde žijú Rómovia, prebiehajú pokojne


Voliči stoja za plentou vo volebnej miestnosti v 1. kole volieb do orgánov samosprávnych krajov
Foto: TASR/František Iván
Dnešné voľby do vyšších územných celkov (VÚC) majú v okrese Vranov nad Topľou zatiaľ pokojný priebeh. Oslovení rómski voliči pre TASR uviedli, že k volebným urnám prichádzajú dobrovoľne a nie na základe nátlaku či zastrašovania.

Vo viacerých obciach Vranovského okresu malo počas moratória dochádzať k nátlaku na rómskych voličov, aby v nadchádzajúcich voľbách hlasovali za vybraných kandidátov. Informovala o tom Strana rómskej únie na Slovensku. Rómovia, ktorých dnes oslovila TASR pred volebnými miestnosťami, sa s podobnými praktikami nestretli.

"Nevolíme pod tlakom, máme svojich kandidátov. Chceli by sme mať svojho poslanca vo VÚC, aby pre nás niečo urobil," poznamenal Ivan Kotľár, 23-ročný volič z obce Banské.

Jozef Šmatár žijúci v tej istej obci odovzdal dnes dopoludnia vo volebnej miestnosti svoj hlas známemu. "Išiel som voliť, pretože kandiduje môj dobrý kamarát," podotkol s tým, že po dnešných voľbách očakáva pozitívne zmeny, o ktoré by sa mali zaslúžiť novozvolení zástupcovia kraja. "Berieme malé peniaze, bolo by dobré, keby nám dali zarobiť peniaze, aby robota bola."

O kupovaní rómskych hlasov či nátlaku na voličov v Banskom nemá žiadnu vedomosť. "Ja som toto nevidel, nemôžem to tvrdiť." Dodal, že má iba informáciu o tom, že sa v osade pred voľbami rozdávali cukríky.

"Chceme nejakú zmenu, roboty pre nás niet, aby sme sa mali lepšie," uviedla pre TASR dôvody účasti na dnešných voľbách mladá volička z obce Zámutov Romana Kroková. Ani ona nemá informácie o tom, že by v jej okolí niekto tlačil na rómskych voličov. "Sami sa rozhodujeme," zdôraznila.



V podobnom duchu sa vyjadrila aj Alžbeta Gaborová z Banského. "Vybrali sme si sami kandidáta, ktorého budeme voliť, žiadne zastrašovanie nebolo, nepočúvame nikoho, len naše srdce, koho budeme voliť."

Podpredseda Obvodnej volebnej komisie vo Vranove nad Topľou Peter Goga pre TASR uviedol, že dnešné voľby na území okresu majú doteraz nerušený a pokojný priebeh. Členovia komisie dosiaľ preverovali v teréne iba jeden podnet. Podozrenia z nekalých praktík v jednej z volebných miestnosti v obci Zámutov sa však napokon podľa Gogu nepotvrdili.

Voliči na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK), kde patrí aj okres Vranov nad Topľou, dnes rozhodujú o zložení 62-členného zastupiteľstva PSK. O post jeho predsedu sa uchádza deväť kandidátov. V krajskom parlamente bude záujmy vranovského regiónu presadzovať celkovo šesť poslancov.

Na západe Slovenska je priebeh volieb pokojný


Voličská účasť v Nitrianskom a Trnavskom kraji doteraz nie je vysoká a najmä v mestách zatiaľ nedosahuje podľa hodnotení volebných komisií úroveň spred štyroch rokov. Obce sa viac približujú svojmu volebnému štandardu, pričom komisie zaznamenávajú účasť najmä strednej a staršej generácie. Priebeh volieb v Nitrianskom (NSK) i Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) je zatiaľ pokojný, bez incidentov a mimoriadnych udalostí.

TASR to potvrdila i predsedníčka Volebnej komisie NSK Renáta Klučárová. Aj vo volebnom obvode Topoľčany je podľa jej vyjadrenia doterajší priebeh volieb pokojný. "Účasť je zatiaľ dostatočná. Nemáme nahlásené žiadne podnety z okrskových komisií," uviedla zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie v Topoľčanoch Eva Ďurišová. Podobne to je i v obvode Zlaté Moravce a Levice. "Predpokladáme, že ľudia budú chodiť skôr popoludní a navečer," informovala predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Leviciach Beáta Pinterová. Naopak mimoriadne veľký záujem zúčastniť sa na dnešných voľbách do samosprávnych krajov mali klienti Zariadenia pre seniorov Zobor v Nitre, za ktorými prišli členovia volebnej komisie s prenosnou urnou. Niektorí zo seniorov však boli roztrpčení, pretože voliť nemohli. "Sú to tí, ktorí v zariadení nemajú trvalý pobyt. Najmä starším ľuďom spôsobujú nejednotne nastavené podmienky na rôzne druhy volieb značné problémy," skonštatovala riaditeľka zariadenia Viera Škablová.

Ani z južných regiónov TTSK, okresov Galanta a Dunajská, doposiaľ nehlásili žiadne mimoriadne situácie. TASR to potvrdili predsedovia Obvodných volebných komisií v Galante Miroslav Šimek a v Dunajskej Strede Tibor Juhos. Podľa Juhosa na Žitnom ostrove prichádza k urnám viac voličov, ako sa očakávalo. "Zatiaľ nevieme, či to spôsobilo daždivé počasie, počas ktorého sa nedajú vykonávať jesenné práce, alebo ľudia prišli z iného dôvodu," povedal. Dodal, že ak v popoludňajších hodinách bude prichádzať taký počet voličov ako doteraz, celková účasť môže byť sľubná.

Predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Trnave Mária Mešťánková pre TASR uviedla, že komisia sa doteraz nemusela zaoberať žiadnym podnetom. Voličská účasť zatiaľ nie je podľa jej vyjadrenia vysoká, čo potvrdili aj zapisovatelia troch volebných miestností na najväčšom trnavskom sídlisku Družba, ktoré sú umiestnené v tamojšej škole. Volebný deň sa podľa porovnaní na tomto mieste vyvíja menej sľubne, ako to zvykne bývať. "No ja chodím s manželom pravidelne, záleží mi na tom, aby tam boli tí správni ľudia," povedala po odchode z volebnej miestnosti v ZŠ Spartakovská pre TASR Viera Cuninková. Aj predseda Obvodnej volebnej komisie v Senici Ondrej Krajčí potvrdil nižší záujem o voľby. "Možno je to dažďom, možno neinformovanosťou, možno nezáujmom o tento typ volieb," dodal pre TASR.

Priebeh volieb v Banskobystrickom kraji je zatiaľ bezproblémový


Voľby do VÚC majú doteraz v Banskobystrickom kraji pokojný priebeh. Všetky volebné miestnosti boli otvorené načas, volebné komisie zatiaľ nemajú hlásené žiadne podnety.

Klientka zariadenia pre seniorov Zobor v Nitre má pred sebou prenosnú urna počas 1. kola volieb do samosprávnych krajov, 9. novembra 2013.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Doposiaľ pokojný priebeh volieb hlási predseda Obvodnej volebnej komisie (ObVK) Žiar nad Hronom Michal Žurav a predseda ObVK Žarnovica Stanislav Hlavna. Ako konkretizoval Žurav, ObVK Žiar nad Hronom doposiaľ nemá zaznamenané žiadne problémy ani incidenty. "Doteraz sme nedostali ani jeden podnet," doplnil.

V prevažnej miere prichádzali dnes dopoludnia do budovy Mestského úradu vo Zvolene na Námestí slobody dôchodcovia. Je tu v rámci mesta zriadený volebný okrsok č. 5 pre voľby do vyšších územných celkov. Ako TASR informovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Alžbeta Kučerová, členov komisie s volebnou urnou si z tohto okrsku vyžiadali aj traja obyvatelia neďalekého Domova sociálnych služieb na Štefánikovej ulici.

Bezproblémový začiatok volieb do VÚC hlásia obvodné volebné komisie na juhu stredného Slovenska. V obvodoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca otvorili všetky volebné miestnosti načas, zatiaľ nemajú hlásené žiadne podnety.

Ako TASR informoval vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Obvodného úradu v Rimavskej Sobote Zoltán Pósa, zástupcovia štátnej správy pri týchto voľbách majú len pohotovosť, v prípade potreby sú pripravení poskytnúť volebným komisiám asistenciu. Zatiaľ ich o to nikto nepožiadal.

Na severe Slovenska sú voľby zatiaľ bez problémov



Členovia volebnej komisie počas 1. kola volieb do orgánov samosprávnych krajov na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach, 9. novembra 2013.
Foto: TASR/František Iván
Voľby do vyšších územných celkov boli na severe Slovenska počas dnešného dopoludnia bez problémov. TASR to potvrdili členovia volebných komisií Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Predseda volebnej komisie ŽSK Martin Turóci TASR informoval, že dnešné voľby sú bez mimoriadnych udalostí. "Volebné miestnosti sú otvorené od 7. hodiny a všetko je zatiaľ bez problémov," uviedol Turóci.

Obvodné volebné komisie v TSK doteraz nezaznamenali podľa ich zapisovateliek žiadny rušivý moment, ktorý by zasiahol do priebehu volieb.

O post predsedu ŽSK sa v dnešných voľbách uchádza päť a o post predsedu TSK šesť kandidátov. Voliči rozhodujú o zložení 57-členného zastupiteľstva ŽSK a do zastupiteľstva TSK volia 45 poslancov. Žilinský kraj je rozdelený do 11 a Trenčiansky do 9 volebných obvodov.

Regionálne voľby v troch okresoch BSK majú pokojný priebeh



Regionálne voľby v Bratislavskom samosprávnom kraji majú bezproblémový a pokojný priebeh. Obvodné volebné komisie (OVK) v troch okresoch BSK - Malacky, Pezinok a Senec - nemajú žiadne údaje o vážnom porušení volebného zákona. V týchto troch okresoch pracuje 10 OVK, ktoré zastrešujú nielen okresné mestá, ale aj obce v pridelených územných katastroch. Vo všeobecnosti však všetky dosiaľ registrujú pomerne nízky záujem občanov o voľby.

Jedna z troch obvodných volebných komisií v okrese Malacky už zaregistrovala aj jeden podnet z okrskovej volebnej komisie. „Išlo o propagačné materiály jedného z kandidátov, ktoré sa objavili vo volebnej miestnosti. Túto situáciu sme okamžite vyriešili,“ povedal pre TASR predseda OVK číslo 9 Juraj Blusk. Ako pokračoval, „vyskytli sa aj určité ťažkosti súvisiace s nedostatočným poučením niektorých okrskových volebných komisií, čo sa týka prenosných urien. Boli nami upozornené, že hlasy do prenosných urien môžu zbierať len v rámci svojho okrsku, v žiadnom inom susednom, lebo by to bolo porušenie volebného zákona.“ Celkovo je v zoznamoch Malackého okresu zapísaných 15.624 voličov.

Voľby prebiehajú v absolútnom poriadku, konštatoval predseda OVK č. 12 v Pezinku Ľubomír Novák. „Zatiaľ sme žiadne podnety neriešili," doplnil. V okrese Pezinok sú tri volebné obvody. V zoznamoch je zapísaných 19.501 voličov, ktorí môžu prísť voliť do 18 okrskových volebných miestností. Určité ťažkosti vznikli v počte členov okrskových volebných komisií, je chrípkové obdobie a niektorí sa odhlásili zo zdravotných dôvodov. „Všetko je však v poriadku, zabezpečili sme náhradníkov, všetky volebné miestnosti boli otvorené načas,“ doplnil Novák.

Okres Senec má štyri volebné obvody, v zoznamoch je zapísaných 14.450 voličov. I tu vznikol malý problém s obsadením členov okrskových volebných komisií pre chorobnosť. Ako však potvrdil predseda OVK č. 16 Adam Nociar, všetky okrskové volebné komisie začali svoju prácu ráno riadne a včas. „Do tohto času sme nemali žiadny problém s priebehom regionálnych volieb,“ doplnil Nociar.

Doterajšiu nižšiu voličskú účasť na regionálnych voľbách do značnej miery mohlo ovplyvniť aj počasie v Bratislavskom kraji. Vo všetkých troch okresoch husto pršalo a v oblasti Malých Karpát dážď miestami pripomínal prietrž mračien. Na tejto domnienke sa zhodli aj všetci oslovení členovia navštívených OVK. Zaujímavú myšlienku v tomto smere vyslovila predsedníčka OVK v Senci Helena Bothová. „Volebné miestnosti stále stereotypne umiestňujeme do priestorov škôl. Sú však väčšinou od ruky, v zlom počasí sa to potom výraznejšie prejavuje na volebnej účasti. Ak sa voľby konajú v sobotu, volebné miestnosti by mali byť umiestnené v blízkosti supermarketov, kam chodí stredná a staršia generácia pravidelne nakupovať. Tiež by mohli byť v blízkosti kultúrnych stredísk, ktoré zas večer vyhľadáva mládež. Všetci by to mali jednou cestou."

V bratislavskej Záhorskej Bystrici prebiehajú voľby bez problémov


Pokojný a bezproblémový priebeh majú voľby do orgánov samosprávnych krajov v mestskej časti Bratislava-Záhorská Bystrica. Voliči tu volia v rámci troch volebných okrskov.

Božena Kubíková z miestneho úradu v Záhorskej Bystrici, poverená organizáciou volieb, označila účasť vo voľbách zatiaľ za "priemernú". "Ľudia vo väčšom počte prichádzali od desiatej hodiny, teraz je účasť nižšia, zrejme aj v dôsledku hustého dažďa, ktorý sa predpoludním spustil," uviedla Kubíková.

Dodala, že v doterajšom priebehu nezaznamenali žiadny rušivý vplyv.

V Žiari nad Hronom a Žarnovici je naďalej priebeh volieb pokojný



Doposiaľ pokojný priebeh volieb v obvode Žiar nad Hronom hlási predseda tamojšej Obvodnej volebnej komisie (ObVK) Michal Žurav. Rovnaká situácia je podľa predsedu ObVK v Žarnovici Stanislava Hlavnu aj v okrskoch Žarnovice.

Ako informoval Žurav, členovia ObVK doteraz navštívili 27 z 55 okrskov. "Nikde nám nenahlásili žiaden podnet," doplnil.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová informovala, že polícia preverovala podozrenie z ovplyvňovania voličov v osade Pod kortínou v Žiari nad Hronom. "Podnet kolegovia preverili, no nepotvrdil sa," uviedla.

V obvode Žiar nad Hronom je 55 okrskov a spolu 39.054 oprávnených voličov. Najviac voličov je v meste Žiar nad Hronom, a to 15.871, najmenej v obci Krahule - 156.

ObVK v Žarnovici podľa Hlavnu navštívila už všetkých 18 okrskov v obvode. "Všetko je v poriadku, nezaznamenali sme žiadne výtržnosti," dodal.

V obvode Žarnovica je 18 okrskov a spolu 21.753 oprávnených voličov. Najviac voličov je v meste Nová Baňa, a to 6063, najmenej v obci Píla - 98.