Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kandidovať môžu aj príslušníci väzenskej a justičnej stráže

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Aktuálne je vo výkone štátnej služby 4487 príslušníkov zboru a v pracovnom pomere 697 zamestnancov zboru. Koľko z nich kandiduje vo voľbách, nie je známe.

Bratislava 1. novembra (TASR) - V nadchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) môžu kandidovať, za dodržania príslušného zákona, aj príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), nesmú však byť členmi politickej strany alebo politického hnutia alebo nevyvíjať činnosť v prospech politickej strany alebo politického hnutia.

"Kandidatúra príslušníka ZVJS vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov a prípadná činnosť neplatenej funkcie poslanca zastupiteľstva samosprávneho kraja je zlučiteľná s výkonom služobného pomeru za predpokladu, že je rešpektované ustanovenie paragrafu 48 odseku 5 zákona č. 73/1998 Zbierky zákonov, to znamená že príslušník zboru nie je členom politickej strany alebo politického hnutia alebo nevyvíja činnosť v prospech politickej strany alebo politického hnutia. V prípade zvolenia do platenej funkcie poslanca je táto funkcia nezlučiteľná s výkonom štátnej služby príslušníka zboru. Príslušníkovi zboru sa počas tohto obdobia prerušuje výkon štátnej služby príslušníka zboru a zaraďuje sa do neplatenej zálohy. Jeho služobný pomer trvá a po skončení mandátu pokračuje v služobnom pomere príslušníka zboru. Počas uvedeného obdobia nevzniká príslušníkovi zboru nárok na služobný plat," uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Adrián Baláž.

Zákon číslo 303/2001 Zbierky zákonov o voľbách do orgánov samosprávnych krajov a o doplnení Občianskeho súdneho poriadku v znení neskorších predpisov umožňuje aj príslušníkovi zboru kandidovať na funkciu poslanca zastupiteľstva samosprávneho kraja a na funkciu predsedu samosprávneho kraja dvoma formami. "Prvou z nich je kandidatúra na kandidačnej listine nezávislého kandidáta, ktorej súčasťou je petícia podpísaná príslušným počtom voličov volebného obvodu. Druhou formou je účasť na kandidačnej listine politickej strany," dodal Baláž. Politické strany dávajú priestor aj nestraníckym kandidátom, teda kandidát na ich kandidačnej listine nemusí byť súčasne aj členom tejto prípadne inej strany.

Aktuálne je vo výkone štátnej služby 4487 príslušníkov zboru a v pracovnom pomere 697 zamestnancov zboru. Koľko z nich kandiduje vo voľbách, nie je známe. Jeden z príslušníkov ZVJS kandiduje do VÚC napríklad už po tretí raz. V minulosti dva razy kandidoval za poslanca obecného zastupiteľstva v Šoporni - raz za KDH a raz za Smer-SD. V tohtoročných novembrových voľbách kandiduje za poslanca Trnavského samosprávneho kraja za Občiansku konzervatívnu stranu (OKS) v galantskom obvode.

Podobné právne ustanovenia ako pre príslušníkov ZVJS o prípadnej kandidatúre do VÚC platia napríklad aj pre príslušníkov Policajného zboru SR.