Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 10. apríl 2024Meniny má Igor
< sekcia Slovensko

Záujemcovia o voľbu poštou majú už len pár dní na podanie žiadosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Poštou môžu voliť plnoletí občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku, ale aj občania s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí v krajine v čase volieb nebudú.

Bratislava 9. januára (TASR) - Poslancov Národnej rady SR možno voliť aj zo zahraničia, vďaka voľbe poštou. Treba o ňu však požiadať. Záujemcovia o takúto formu hlasovania majú na podanie žiadosti už len niekoľko dní. Termín uplynie v piatok 15. januára. Žiadať sa dá listom alebo elektronicky. Voliči nájdu žiadosť na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Poštou môžu voliť plnoletí občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku, ale aj občania s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí v krajine v čase volieb nebudú.

Volič bez trvalého pobytu na Slovensku musí žiadosť v listinnej podobe doručiť do 15. januára na adresu odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR. Elektronickú žiadosť treba posielať na emailovú adresu volby@minv.sk.

Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi. Treba k nej priložiť aj čestné vyhlásenie v štátnom jazyku, že nemá trvalý pobyt na území SR. A tiež fotokópiu časti cestovného dokladu SR s osobnými údajmi voliča alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve SR.

Volič s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý nebude v krajine v čase volieb, musí poslať žiadosť o voľbu poštou obci, kde má trvalý pobyt. Buď pošle žiadosť v listinnej podobe na adresu svojho obecného úradu, alebo elektronicky na emailovú adresu obce. Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi.

Ak bude žiadosť v poriadku, voličovi príde na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL" s predpísanými adresami a poučenie o spôsobe hlasovania.

Hlasuje sa tak, že volič vyberie jeden lístok tej strany, ktorej chce dať hlas. Na ňom môže aj nemusí zakrúžkovať preferovaných kandidátov. Ak sa rozhodne udeliť preferenčné hlasy, môže zakrúžkovať čísla najviac štyroch kandidátov. Ak zakrúžkuje viac kandidátov, na jeho preferenčné hlasy sa nebude prihliadať.

Po úprave hlasovacieho lístka treba lístok zalepiť do opečiatkovanej obálky. Zalepenú obálku vloží volič do návratnej obálky označenej heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL". Treba ju odoslať poštou tak, aby bola na ministerstve alebo v obci najneskôr 4. marca.

V parlamentných voľbách sa dá hlasovať aj mimo trvalého bydliska



Občania, ktorí sa chcú zúčastniť na parlamentných voľbách v sobotu 5. marca, ale v čase ich konania nebudú v mieste svojho trvalého bydliska, budú potrebovať hlasovací preukaz. Ten im umožní hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku.

Hlasovací preukaz im vydá obec, v ktorej majú trvalý pobyt. Treba oň svoju obec požiadať v jej úradných hodinách. Záujemcovia to môžu urobiť osobne, poštou, elektronicky alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby.

Osobne si môžu prísť hlasovací preukaz vybaviť najneskôr posledný pracovný deň pred konaním volieb, teda najneskôr 4. marca, v úradných hodinách obce. Tá im ho vydá bezodkladne.

Poštou a emailom možno požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu najneskôr do 15. februára. Žiadosť musí byť obci doručená do tohto termínu. Musí obsahovať údaje o voličovi - meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a korešpondenčnú adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz.

Hlasovací preukaz môže za voliča vybaviť aj splnomocnená osoba. Tá môže preukaz vyzdvihnúť v obci najneskôr 4. marca. Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi, ako je meno a priezvisko, rodné číslo, štátna príslušnosť, adresa trvalého pobytu.

Na podanie žiadosti o vydanie hlasovacieho preukazu, ako aj na splnomocnenie je možné použiť tlačivá uvedené na webstránke Ministerstva vnútra SR. Informácie TASR získala z webu ministerstva.

Parlamentné voľby budú v sobotu 5. marca. Pôjde v poradí o deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov. Hlasovať môžu všetci občania SR, ktorí majú v deň hlasovania najmenej 18 rokov.