Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Politickým hosťom na kandidátkach finančne pomáha len OĽaNO-NOVA

Na snímke vľavo Daniel Lipšic (NOVA) a Igor Matovič z OĽaNO (vpravo). Foto: TASR - Andrej Galica

Igor Matovič potvrdil, že tieto peniaze idú v súlade so zákonom cez transparentný účet.

Bratislava 24. januára (TASR) - Celkovo 300.000 eur vyčlenilo hnutie OĽaNO-NOVA Igora Matoviča pre 35 kandidátov NOVA na listine Obyčajných. Pre TASR to potvrdil Matovič s tým, že tieto peniaze idú v súlade so zákonom cez transparentný účet.

"Kandidáti NOVA majú svoju reklamnú agentúru a do limitu 300.000 eur im OĽaNO náklady prepláca," povedal Matovič.

V marcových voľbách kandidujú ešte dve parlamentné strany, ktoré majú na svojich listinách zástupcov iný politických subjektov. KDH postavilo na svoju kandidátku šéfa strany Občania Alojza Hlinu a štyroch jeho ďalších kolegov. Kresťanskí demokrati však tejto pätici finančne na kampaň neprispievajú. Hlina a spol. sú evidovaní ako tzv. tretia strana a kampaň si platia sami. Hlina odhaduje, že ich to bude stáť 20.000 až 30.000 eur.

Podobne je to aj v SaS, za ktorú do parlamentu kandidujú dvaja zástupcovia OKS Ondrej Dostál a Ivan Kuhn. Aj táto dvojica je odkázaná na vlastné prostriedky. "V prípade platených aktivít spojených s volebnou kampaňou prebehne financovanie cez ich transparentný účet," uviedla pre TASR hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková.

Politické strany a hnutia môžu na predvolebnú kampaň pre parlamentné voľby minúť najviac tri milióny eur. Subjekty, ktoré sú zaregistrované ako tzv. tretia strana, majú limit 100.000 eur, ktoré sú vedené na osobitnom účte v banke.