Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nespokojnosť s vládnymi stranami rastie, tvrdia liberáli

Na snímke vľavo predseda SaS Richard Sulík a kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba reagujú na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Výsledok kandidátov opozičných strán považujú predstavitelia SaS za veľmi dobrý.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Voľby do samosprávnych krajov sa stali presvedčivou demonštráciou odporu angažovaných občanov voči populizmu, korupcii a extrémizmu. Tvrdia to predstavitelia SaS Richard Sulík, Ľubomír Galko a Jana Kiššová s tým, že nespokojnosť s vládou strán Smer-SD, SNS a Most-Híd zosilnela. Rovnako aj poznanie, že strana Mariana Kotlebu (ĽSNS) nemá pre Slovensko žiaden reálny a pozitívny program.

Výsledok kandidátov opozičných strán považujú predstavitelia SaS za veľmi dobrý. "Potvrdila sa skúsenosť, že pravica na Slovensku je silná ako celok a povinnosťou jej lídrov je hľadať cestu k sebe. To bolo aj unikátom týchto volieb - alternatíva v podobe pravicovej demokratickej koalície, ktorej vytvorenie sa ukázalo ako správny krok," napísali liberáli v stanovisku.

Tvrdia, že výsledky ukázali, že v budúcich parlamentných voľbách by strany súčasnej koalície mohli skončiť. SaS tiež pripomenula, že vysoký počet postov poslancov v samosprávnych krajoch obsadili nezávislí kandidáti, čo má odrážať nedôveru občanov k politickým stranám.

Liberáli avizovali, že sú otvorení diskusii o novom územno-samosprávnom členení Slovenska a vedia si predstaviť zánik vyšších územných celkov v ich dnešnej podobe. "Strana SaS na základe obmedzených župných kompetencií a relatívne nízkych príjmov do župných rozpočtov už v minulosti vyjadrila nespokojnosť so stavom regionálnej samosprávy. Túto nespokojnosť signalizujú aj občania opakujúcou sa nízkou volebnou účasťou," konštatuje sa vo vyhlásení.