Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

TAKTO SME VOLILI v predchádzajúcich voľbách do VÚC

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Zo štatistík vyplýva, že občania Slovenska prejavujú o komunálne voľby menší záujem. V doterajšej histórii účasť voličov v prvom kole volieb v rámci celej republiky nikdy nepresiahla 27 percent.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Voľby do orgánov samosprávnych krajov Slovenskej republiky (SR), do vyšších územných celkov (VÚC), sa budú konať 4. novembra. Podľa rozhodnutia poslancov Národnej rady SR z 2. februára 2017 budú po novom jednokolové a za predsedu samosprávneho kraja bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

Slovensko je členené na osem vyšších územných celkov: Bratislavský samosprávny kraj (BSK), Trnavský samosprávny kraj (TTSK), Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), Nitriansky samosprávny kraj (NSK), Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), Košický samosprávny kraj (KSK), Prešovský samosprávny kraj (PSK).

Z pohľadu štatistických výsledkov prejavujú občania Slovenska o voľby do orgánov regionálnych samospráv menší záujem. V doterajšej histórii účasť voličov v prvom kole volieb v rámci celej republiky nikdy nepresiahla 27 percent.

Najvyšší záujem o hlasovanie v rámci prvého kola prejavili občania SR hneď v prvých regionálnych voľbách v decembri 2001, kedy k urnám pristúpilo dovedna 26,02 percenta oprávnených voličov. Naopak najmenej ich volebné komisie zaznamenali hneď v nasledujúcich voľbách v roku 2005, kedy sa na hlasovaní v prvom kole zúčastnilo iba 18,02 percenta oprávnených voličov.


Podľa záznamov Štatistického úradu Slovenskej republiky v doterajších štyroch hlasovaniach v regionálnych voľbách v rámci prvého kola najvyššiu voličskú účasť evidovali v Nitrianskom kraji, prípadne Banskobystrickom kraji. Najmenej oslovili regionálne voľby voličov v Trenčianskom kraji.
Na základe oficiálnych štatistík volebnej účasti v jednotlivých krajoch zaznamenali najvyšší záujem v prvom kole volieb v roku 2001 v Nitrianskom kraji, kde prišlo odovzdať svoj hlas 34,69 percenta oprávnených voličov. Naopak, najmenší záujem s účasťou 12,3 percenta prejavili občania v Trenčianskom kraji v roku 2005.

Chronológia súhrnných výsledkov doterajších volieb do vyšších územných celkov


1. decembra 2001 - Konali sa historicky prvé voľby do orgánov samosprávnych krajov v SR. V prvom kole sa zúčastnilo 26,02 percenta oprávnených voličov. Najvyššia účasť bola v Nitrianskom kraji, kde prišlo k urnám 34,69 percenta voličov. Najmenší záujem o voľby s účasťou 21,55 percent prejavili obyvatelia Trenčianskeho kraja. O osem predsedníckych postov sa uchádzalo spolu 133 kandidátov z toho 18 nezávislých kandidátov.

26. novembra 2005 - Na druhých voľbách do orgánov samosprávnych krajov v SR sa v prvom kole zúčastnilo 18,02 percenta oprávnených voličov. Najvyššia účasť bola v Nitrianskom kraji, kde prišlo voliť 27,67 percenta voličov. Najmenší záujem s účasťou 12,3 percenta prejavili občania v Trenčianskom kraji. Predsedu vyššieho územného celku (VÚC) sa v prvom kole regionálnych volieb nepodarilo zvoliť v žiadnom z ôsmich samosprávnych krajov. O osem predsedníckych postov sa uchádzalo spolu 64 kandidátov z toho osem nezávislých kandidátov.

14. novembra 2009 - Na voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) v SR sa v prvom kole podarilo obhájiť svoje pozície štyrom predsedom samosprávnych krajov. Účasť voličov v prvom kole dosiahla 22,9 percenta. Najviac voličov prišlo k volebným urnám v Banskobystrickom kraji (27,06 percenta), najmenej v Bratislavskom kraji (19,46 percenta). O osem predsedníckych postov sa uchádzalo spolu 56 kandidátov, z toho 12 nezávislých kandidátov.

9. novembra 2013 - Na voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) v SR v prvom kole spoznali nového predsedu len tri z ôsmich samosprávnych krajov. Účasť voličov v prvom kole dosiahla 20,11 percenta. Najviac prišlo ľudí k volebným urnám v Banskobystrickom kraji (24,59 percenta), najmenej v Trenčianskom kraji (17,37 percenta). O osem predsedníckych postov sa uchádzalo spolu 66 kandidátov z toho desať nezávislých.

Výsledky volieb v Bratislavskom samosprávnom kraji


V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) je v súčasnosti predsedom Pavol Frešo. O post predsedu BSK sa uchádza celkovo 18 kandidátov. Podľa posledných prieskumov najlepšie vyhliadky na víťazstvo v terajších voľbách má Milan Ftáčnik.

1. decembra 2001 - Konali sa prvé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa o post predsedu uchádzalo 14 kandidátov: Milan Čič (HZDS-Smer-SDĽ-SOP-SZS), Stanislav Pánis (SNJ), Andrej Trnovec (SĽS), Štefan Ösze (ROSA), Jaroslav Paška (SNS), Karol Fajnor (KSS), Milan Mojslav Metod Mojš-Kováč (SĽÚ), Rastislav Blaško (SDSS), Viliam Mokráň (KĽS) a Erika Vincoureková (ĽS), Zoltán Németh (NEKA), Jozef Chajdiak (NEKA)a Alfred Nicholson (NEKA) a Ľubo Roman (SDKÚ-KDH-ANO-SMK-DS), ktorý bol zvolený do funkcie predsedu BSK už v prvom kole volieb do orgánov samospráv. V regionálnom parlamente tohto samosprávneho kraja obsadila 40 kresiel koalícia SDKÚ-KDH-ANO-SMK-DS, päť kresiel koalícia HZDS-Smer-SDĽ-SOP-SZS a jedno kreslo nezávislý kandidát.

26. novembra 2005 - Konali sa druhé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa o post predsedu uchádzalo desať kandidátov: Vladimír Bajan (NEKA), Ľubomír Roman (ANO,DS,SDKÚ,SMK-MKP,SZS), Ivan Švejna (VPRED), Ján Cuper (ĽS-HZDS,P SNS,ZSNS), Peter Tatár (OKS), Karol Ondriaš (KSS), David Dvořák (OL), Andrej Trnovec (SĽS), Viliam Mokráň (KĽS), Rudolf Martančík (ÚSVIT). Vo voľbách do orgánov BSK zvíťazila koalícia SDKÚ-SMK-DS-ANO-SZS, obsadila 27 z 50 kresiel. Koalícia Smer-SF-HZD mala 11 kresiel, KDH šesť, OKS a NF po dvoch a dvaja poslanci kandidovali ako NEKA.

10. decembra 2005 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) nezávislý kandidát Vladimír Bajan a Ľubo Roman z koalície SDKÚ-ANO-SMK-DS-SZS. Predsedom BSK sa stal Vladimír Bajan (67,39 percenta).

14. novembra 2009 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa o post predsedu uchádzalo 11 kandidátov: Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, SMK, OKS a SaS), Vladimír Bajan (NEKA), Branislav Záhradník (NEKA), Róbert Beňo (Most-Híd), Jaroslav Paška (SNS), Peter Pilinský (SZ), Miloslav Šimkovič (EDS), Zdenko Marton (KSS), Martin Halás (SDĽ). Mária Bertóková (RIS), Juraj Janošovský (ÚSVIT). V regionálnom zastupiteľstve BSK, ktoré má 44 kresiel, obsadila koalícia KDH, OKS, SDKÚ, SMK 26 kresiel, koalícia HZD, ĽS-HZDS, Smer-SD, SZS 14 kresiel a Most-Híd a OK a SaS po jednom a jedno kreslo obsadil NEKA.

28. novembra 2009 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, SMK, OKS a SaS) a Vladimírom Bajanom (nezávislý s podporou Smeru-SD, ĽS-HZDS, SZS a HZD). Predsedom BSK sa stal Pavol Frešo (60,50 percenta).

9. novembra 2013 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa o post predsedu uchádzalo 12 kandidátov: Pavol Frešo (KDH, SZ, SMK-MKP,S DKÚ-DS, SaS, OKS, Most–Híd), Monika Flašíková–Beňová (Smer-SD), Daniel Krajcer (NOVA), Oskar Dobrovodský (NaS – ns), Jaroslav Paška (SNS), Zdenka Beňová (ĽSNS), Rastislav Blaško (NEKA), Anton Čulen (MS), Karol Ondriáš (KSS), Roman Ruhig (NP), Gabriel Karácsony (PD), Peter Marček (SOSKA). V regionálnom zastupiteľstve BSK, ktoré má 44 kresiel, obsadila koalícia SDKÚ-DS, SZ, OKS, SMK-MKP, SaS, Most-Híd, KDH 34 kresiel, NaS–ns 1, NF 1, Smer–SD 1, Zmena zdola, DÚ 1 a NEKA 6 kresiel.

23. novembra 2013 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a SZ) a Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD). Predsedom BSK sa stal Pavol Frešo (74,24 percenta).


Výsledky volieb v Trnavskom samosprávnom kraji


Predsedom Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) je v súčasnosti Tibor Mikuš. O post predsedu TTSK sa uchádza celkovo šesť kandidátov.

1. decembra 2001 - Konali sa prvé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) sa o post predsedu uchádzalo 13 kandidátov: Peter Tomeček (HZDS-Smer-SOP), Zoltán Horváth (SDKÚ), Ján Báňas (KDH-DS), József Kvarda (SMK), Peter Bohunický (SDĽ), Imrich Borbély (ANO-LDÚ), Dagmar Bollová (KSS), Ján Kozák (ZRS), Rastislav Mojš (SĽÚ), Richard Sučík (SNJ), Dušan Gál (ROSA), Peter Ryška (NEKA), Drahomír Slušný (NEKA). Do krajského parlamentu bolo zvolených 24 zástupcov koalície HZDS-Smer-SOP, 14 zástupcov SMK a dve kreslá obsadilo KDH.

15. decembra 2001 - Do druhého kola volieb predsedu VÚC postúpili Peter Tomeček a József Kvarda. Za predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bol zvolený kandidát koalície HZDS-Smer-SOP Peter Tomeček (61,48 percenta).

26. novembra 2005 - Konali sa druhé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) sa o post predsedu uchádzalo päť kandidátov: Jozef Klokner (DS, KDH, SDKÚ), Tibor Mikuš (ĽB, ĽS-HZDS, P SNS, ZSNS), Renáta Zmajkovičová (ANO, HZD, SF, SMER), Peter Tomeček (NEKA), Alena Schopperthová (NEKA). V TTSK stranu SMK a koalíciu KDH-SDKÚ-DS zastupovalo zhodne po 15 poslancov v 40-člennom regionálnom zastupiteľstve. Piati boli NEKA, koalícia HZDS-ĽB-ZSNS-PSNS mala troch zástupcov a koalícia Smer-HZD-SF-ANO dvoch.

10. decembra 2005 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) Jozef Klokner z koalície KDH-SDKÚ-DS a Tibor Mikuš z koalície HZDS-ĽB-ZSNS-PSNS. Predsedom TTSK sa stal Tibor Mikuš (54,74 percenta).

14. novembra 2009 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) sa o post predsedu uchádzali štyria kandidáti: Tibor Mikuš (NEKA), Gábor Gál (Most-Híd), Gabriel Pavelek (KDH, SDKÚ-DS, SaS, OKS, Misia 21), Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS, ASV). Predsedom TTSK sa v prvom kole stal Tibor Mikuš. V regionálnom zastupiteľstve TTSK, ktoré má 40 kresiel, obsadila SMK 11 kresiel, koalícia KDH, SDKÚ-DS 11, koalícia HZD, ĽS-HZDS, SNS, Smer-SD 10, NEKA 6 kresiel a Most-Híd 1 a ND 1.

9. novembra 2013 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) sa o post predsedu uchádzalo šesť kandidátov: Tibor Mikuš (NEKA), József Berényi (SMK-MKP, OKS), Ivan Uhliarik (KDH, SDKÚ–DS), József Nagy (Most-Híd), Andrej Richná, (NP), Jozef Ravasz (SRÚS). V regionálnom zastupiteľstve TTSK, ktoré má 40 kresiel, obsadila koalícia Most-Híd 4, Smer–SD 12, SMK-MKP 11, KDH, SDKÚ–DS 7 a NEKA 6 kresiel.

3. novembra 2013 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) Tibor Mikuš (NEKA) a šéf SMK József Berényi (SMK, OKS). Predsedom TTSK sa stal Tibor Mikuš (60,26 percenta).

Výsledky volieb v Trenčianskom samosprávnom kraji


Predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja je v súčasnosti Jaroslav Baška. O post predsedu TSK sa uchádza sedem kandidátov. Podľa posledných prieskumov najlepšie vyhliadky na víťazstvo v terajších voľbách má súčasný predseda Jaroslav Baška (Smer-SD, SNS, Most-Híd, Strana zelených).

1. decembra 2001 - Konali sa historicky prvé voľby do orgánov samosprávnych krajov. O post predsedu v Trenčianskom samosprávnom kraji sa uchádzalo 14 kandidátov: Štefan Štefanec (HZDS), Anna Záborská (SDKÚ-KDH-DS), Peter Palko (Smer), Dominik Gahér (SDĽ), Jozef Žiška (SOP-ANO), Rudolf Kocnár (SNS), Dušan Saksa (KSS), Jozef Baláž (ZRS), Vlastimil Sekeráš (Stred), Božena Štefíková (SNJ), Margita Ivaničková (KĽS), Leo Kužela (SPV), Václav Vacula (ROSA), Ľubomír Chochlík (NEKA). Všetky kreslá v 45-člennom samosprávnom parlamente obsadilo HZDS.

15. decembra 2001 - Do druhého kola postúpili Štefan Štefanec nominovaný HZDS a Anna Záborská za koalíciu SDKÚ-KDH-DS. Za predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bol zvolený kandidát Štefan Štefanec (67,92 percenta).

26. novembra 2005 - Konali sa druhé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sa o post predsedu uchádzalo 11 kandidátov: Miroslav Chovanec (HZD, KDH, SF, SNS, SMER), Pavol Sedláček (ANO, ĽS-HZDS, P SNS, ZSNS), Stanislav Jančovič (DS, SDKÚ), Jozef Hrdlička (KSS), Ján Marcinek (NEKA), Dominik Gahér (NEKA), Milan Fogaš (SPV-G3000), Jozef Rea (NEKA), Ján Margala (ZRS), Dušan Saksa (ÚSVIT), Jozef Rojko (KĽS). V regionálnom zastupiteľstve TSK, ktoré má 45 kresiel, obsadila koalícia Smer-KDH-SNS-HZD-SF 21 postov. Koalícia HZDS-ANO-PSNS-ZSNS mala 20 a koalícia SDKÚ-DS bola zastúpená jedným poslancom a traja kandidovali ako NEKA.

10. decembra 2005 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) Miroslav Chovanec z koalície Smer-KDH-SNS-HZD-SF a Pavol Sedláček z koalície HZDS-ANO-PSNS-ZSNS. Predsedom TSK sa stal Pavol Sedláček (51,83 percenta).

14. novembra 2009 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sa o post predsedu uchádzali 6 kandidáti: Pavol Sedláček (Smer-SD, ĽS-HZDS), Martin Fedor (SDKÚ-DS, KDH, SaS, OKS), Juraj Liška (NEKA), Miloš Radosa (LIGA, SF, SZ), Lenka Ďurechová (ÚSVIT), Jozef Čambalík (KĽS). V regionálnom zastupiteľstve TSK, ktoré má 45 kresiel, obsadila koalícia ĽS–HZDS, Smer-SD 27 kresiel, koalícia KDH, SDKÚ-DS 8 kresiel a NEKA 10.

28. novembra 2009 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) Pavol Sedláček (ĽS-HZDS, Smer-SD, SNS) a Martin Fedor (SDKÚ-DS, KDH, SaS, OKS). Predsedom TSK sa stal Pavol Sedláček (59,08 percenta).

9. novembra 2013 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sa o post predsedu uchádzalo šesť kandidátov: Jaroslav Baška (Smer-SD), Jozef Lohyňa (KDH, OKS, SaS, NOVA, Most-Híd, SDKÚ–DS), Juraj Smatana (Zmena zdola, DÚ), Peter Palko (KSS), Ľubomír Žabár (NEKA), Marián Herdel (NEKA). Predsedom TSK sa po prvom kole volieb stal Jaroslav Baška. V regionálnom zastupiteľstve TSK, ktoré má 45 kresiel, obsadila koalícia Smer–SD 25 kresiel, koalícia KDH, OKS, SaS, NOVA, Most-Híd, SDKÚ–DS 8, koalícia Zmena zdola, DÚ 1 a NEKA 11.

Výsledky volieb v Nitrianskom samosprávnom kraji


Predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) je v súčasnosti Milan Belica. O post predsedu NSK sa vo voľbách uchádza 8 kandidátov. Podľa posledných prieskumov najlepšie vyhliadky na víťazstvo v terajších voľbách má Milan Belica (Smer, Most-Híd, SNS).

1. decembra 2001 - Konali sa prvé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) sa o post predsedu uchádzalo 15 kandidátov: Milan Belica (HZDS-SDĽ-SOP-Stred), Miklós Fehér (SMK), Tibor Tóth (SDKÚ-DS), Viktor Žák (KDH), Peter Oremus (SMER), Peter Rudický (NEKA), Peter Lisý (SNS), Jozef Šiška (KSS), Emília Sulíková (ZRS), Juraj Hraško (ŽS SR), Tibor Kraščenič (LDU), Karin Schiffelová (SPR), Vladimír Živojinov (ROSA), Michal Števko (SĽS), Theodor Lazar (SPV-G). V samosprávnom parlamente získala SMK 31 mandátov, 20 koalícia HZDS-Smer-SDĽ-SOP-Stred a jeden poslanec SNS.

15. decembra 2001 - V druhom kole volieb predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa stretli Milan Belica a Miklós Fehér. Za predsedu NSK bol zvolený kandidát Milan Belica (61,37 percenta) za koalíciu HZDS-SDĽ-SOP-Stred.

26. novembra 2005 - Konali sa druhé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) sa o post predsedu uchádzalo 7 kandidátov: Milan Belica (ASV, KSS, ĽB, ĽS-HZDS, P SNS, ZSNS), László Szigeti (SMK-MKP), Ján Greššo (DS, SDKÚ), Jozef Valach (SMER), Eva Antošová (ANO, HZD, SF), Jozef Jobbágy (NEKA), Ivan Chrenko (ZRS). Vo voľbách do orgánov NSK zvíťazila koalícia KDH-HZDS-SDKÚ-Smer-SNS s 34 z 52 kresiel. SMK získala 17 kresiel a koalícia ANO-HZD-SF mala jedno.

10. decembra 2005 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) Milan Belica z koalície HZDS-ZSNS-ASV-KSS-ĽB-PSNS a László Szigeti z SMK. Predsedom NSK sa stal Milan Belica (74,08 percenta).

14. novembra 2009 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) sa o post predsedu uchádzali 5 kandidáti: Milan Belica (Smer-SD, SDKÚ-DS, KDH), Ágnes Biró (SMK-MKP), Imrich Okenka (NEKA), Vladimír Karvaj (EDS), Viliam Mokráň (KĽS). Za predsedu NSK bol zvolený Milan Belica. V regionálnom zastupiteľstve NSK, ktoré má 54 kresiel, obsadila koalícia KHD, ĽS-HZDS, SDKÚ-DS, Smer-SD 38 kresiel, SMK 13 a NEKA 3.

9. novembra 2013 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) sa o post predsedu uchádzalo sedem kandidátov: Milan Belica (Smer–SD), Tomáš Galbavý (Most-Híd, SMK-MKP, SDKÚ-DS, SaS, OKS, NOVA), Peter Oremus (NEKA), Regan Belovič (7 STATOČNÝCH), Stanislav Kováč (Zmena zdola, DÚ), Robert Dick (MS), Viliam Mokraň (KĽS). V regionálnom zastupiteľstve NSK, ktoré má 54 kresiel, obsadila SMK-MKP 14 kresiel, SNS 1, koalícia Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS, OKS, NOVA 3, koalícia Smer-SD, KDH 32 a NEKA 4.

23. novembra 2013 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) Milan Belica (Smer–SD) a Tomáš Galbavý (Most-Híd, SMK-MKP, SDKÚ-DS, SaS, OKS, NOVA). Predsedom NSK sa stal Milan Belica (55,61 percenta).

Výsledky volieb v Žilinskom samosprávnom kraji


Predsedom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je v súčasnosti Juraj Blanár. O post predsedu ŽSK sa v terajších voľbách uchádza deväť kandidátov.

1. decembra 2001 - Konali sa prvé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa o post predsedu uchádzalo 19 kandidátov: Jozef Tarčák (HZDS), Anna Malíková (SNS), Jozef Rizman (KDH), Ján Sitek (P SNS), Branislav Orava (SDKÚ-DS), Milan Gacík (SDĽ), Martin Nemčok (SMER), Oľga Wagnerová (NEKA), Štefan Comorek (NEKA), Vladimír Vidra (ANO), Milan Kubík (NEKA), Ján Gregor (KSS), Ján Trajčík (SZS), Miroslav Čanecký (KĽS), Richard Novák (SDSS), Jozef Dúbravka (STRED), Ján Modrovič (ŽS SR), Ivan Staňo (LDU), Karol Uhrín (SĽS). Dominantnou silou žilinského regionálneho parlamentu bolo HZDS s 31 poslancami. Ďalších osem kresiel obsadili KDH, štyri SDĽ, tri P SNS, tri nezávislí kandidáti, dve koalícia SDKÚ-ANO-DS a jedno SOP.

15. decembra 2001 - V druhom kole volieb do orgánov samosprávnych krajov sa o post predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) stretli Jozef Tarčák a Anna Malíková. Predsedom sa stal kandidát HZDS Jozef Tarčák (80,31 percenta).

26. novembra 2005 - Konali sa druhé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa o post predsedu uchádzalo sedem kandidátov: Juraj Blanár (ANO, HZD, SNS, SMER), Jozef Tarčák (ĽS-HZDS, P SNS, ZSNS), Andrej Sočuvka (DS, KDH, SDKÚ), Tibor Michálek (NEKA), Radomír Szabó (SF, SZS), Natália Klempaiová (SNJ), Jozef Štetina (ÚSVIT). Regionálne zastupiteľstvo ŽSK ovládla koalícia KDH-SDKÚ-DS, keď obsadila 31 z 57 kresiel. Koalícia Smer-SNS-ANO-HZD mala 15 poslancov, koalícia HZDS-PSNS-ZSNS mala päť. Piati boli NEKA a OKS mala jedného zástupcu.

10. decembra 2005 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) Juraj Blanár z koalície Smer-SNS-ANO-HZD a Jozef Tarčák z koalície HZDS-PSNS-ZSNS. Predsedom ŽSK sa stal Juraj Blanár (51,37 percenta).

14. novembra 2009 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa o post predsedu uchádzali štyria kandidáti: Juraj Blanár (SMER, SNS, ĽS-HZDS, HZD, SZ, SF), Pavel Pavlásek (KDH, SDKÚ-DS, OKS), Jozef Tarčák (NEKA) a Štefan Brestovský (ASV). Za predsedu ŽSK bol zvolený Juraj Blanár. V regionálnom zastupiteľstve ŽSK, ktoré má 57 kresiel, obsadila koalícia SNS-6, ĽS-HZDS, SMER-SD 21 kresiel, koalícia KDH, OKS, SDKU-DS 18 kresiel, NEKA 10 a koalícia HZD, SF, SZ 1.

9. novembra 2013 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa o post predsedu uchádzalo päť kandidátov: Juraj Blanár (Smer-SD, SZ, SNS), Miroslav Mikolášik (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd), Igor Ryban (NEKA), Ivan Pavlisko (ĽSNS), Juraj Pavlovič (KSS). Predsedom ŽSK sa po prvom kole volieb stal Juraj Blanár. V regionálnom zastupiteľstve ŽSK, ktoré má 57 kresiel, obsadila ĽS-HZDS 2 kreslá, Smer–SD 19, SNS 3, koalícia KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most–Híd 16, koalícia NOVA, OKS 1 a NEKA 16.

Výsledky doterajších volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji



Predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) je v súčasnosti Marian Kotleba. O post predsedu BBSK sa vo voľbách uchádza 12 kandidátov. Podľa posledných prieskumov najlepšie vyhliadky na víťazstvo v terajších voľbách má Ján Lunter (NEKA).

1. decembra 2001 - Konali sa prvé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa o post predsedu uchádzalo 16 kandidátov: Milan Marčok (HZDS-Smer), Jozef Mikuš (SDKÚ-KDH-DS-ANO), Richard Hamerlik (SMK-MKP), Pavol Sečkár (SDĽ), Viliam Oberhauser (SNS), Miroslav Drobný (NEKA), Samuel Zubo (KSS), Ladislav Ambróš (SZS), Ladislav Fízik (SRK), Milan Ponický (ZRS), Michal Budáč (NEKA), Ľubomír Cimerman (ROSA), Ján Hulina (SRP), Dušan Rajčan (SNJ), Jozef Sásik (SĽS), Ján Kán (SHO). V zastupiteľstve obsadili 22 kresiel reprezentanti koalície HZDS-Smer, 15 kresiel predstavitelia SMK, sedem nominanti koalície SDKÚ-KDH-DS-ANO, štyri SDĽ a jedno nezávislý kandidát.

15. decembra 2001 - V druhom kole volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa stretli Milan Marčok nominovaný koalíciou HZDS-Smer a Jozef Mikuš (SDKÚ-KDH-DS-ANO). Za predsedu BBSK bol zvolený Milan Marčok (52,36 percenta).

26. novembra 2005 - Konali sa druhé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa o post predsedu uchádzalo sedem kandidátov: Milan Murgaš (HZD, KDH, SNS, SMER, SZS), Jozef Mikuš (DS, SDKÚ), Péter Csúsz (SMK-MKP), Viliam Soboňa (KSS, ĽS-HZDS, P SNS, ZSNS), Milan Kepeňa (ANO, SF), Pavel Chovanec (ÚSVIT), Boris Kršňák (VPRED). V regionálnom zastupiteľstve BBSK obsadila koalícia Smer-SNS-HZD 18 zo 49 kresiel. Koalícia SDKÚ-DS-KDH a koalícia KSS-HZDS-PSNS-ZSNS mali po deväť poslancov. SMK mala osem zástupcov, piati poslanci kandidovali ako NEKA.

10. decembra 2005 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) Milan Murgaš z koalície Smer-SNS-HZD-KDH-SZS a Jozef Mikuš z koalície SDKÚ-DS. Predsedom BBSK sa stal Milan Murgaš (50,88 percenta).

14. novembra 2009 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa o post predsedu uchádzali deviati kandidáti: Vladimír Maňka (Smer-SD, ĽS-HZDS), Jozef Mikuš (SDKÚ-DS, KDH, SaS, OKS, KDS), Milan Murgaš (NEKA), Marian Kotleba (NEKA), Jozef Šimko (SNS, HZD), Igor Danihel (NEKA), Emil Samko (RIS), Jozef Sásik (SĽS) a Pavel Chovanec (ÚSVIT). V regionálnom zastupiteľstve BBSK, ktoré má 49 kresiel, obsadila koalícia ĽS-HZDS, Smer-SD 27 kresiel, SMK 7, SDKÚ-DS 6, SMK 7, HZD, SNS 3 kreslá a koalícia Most-Híd, SZ 1, NEKA 5.

28. novembra 2009 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) Vladimír Maňka (Smer-SD a ĽS-HZDS) a Jozef Mikuš (SDKÚ-DS, KDH, OKS, Konzervatívni demokrati a SaS). Predsedom BBSK sa stal Vladimír Maňka (53,70 percenta).  

9. novembra 2013 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa o post predsedu uchádzalo 11 kandidátov: Marian Kotleba (ĽSNS), Vladimír Maňka (Smer-SD, SZ, HZD, ĽS-HZDS, SMS, SMK-MKP, KDH), Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS), Karol Konárik (SNS), Ondrej Binder (NEKA), Ladislav Fízik (ASV), Andrea Jenčíková (NP), Emil Samko (KĽS). Jaroslav Sekerka (KSS), Pavel Chovanec (ÚSVIT), Jozef Sásik (SĽS). V regionálnom zastupiteľstve BBSK, ktoré má 49 kresiel, obsadila ĽS Naše Slovensko 1 kreslo, SMK-MKP 5, SNS 1, SZ 1, koalícia ĽS-HZDS, HZD 1, koalícia SDKÚ-DS, NOVA, SaS 2, koalícia Smer-SD, KDH 25 a NEKA 13.

23. novembra 2013 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) Marian Kotleba (ĽSNS) a Vladimír Maňka (Smer-SD, SZ, HZD, ĽS-HZDS, SMS, SMK-MKP, KDH). Predsedom BBSK sa stal Marian Kotleba (55,53 percenta).    


Výsledky doterajších volieb v Košickom samosprávnom kraji


Predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) je v súčasnosti Zdenko Trebuľa. O post predsedu KSK sa uchádza 15 kandidátov.

1. decembra 2001 - Konali sa prvé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Košickom samosprávnom kraji (KSK) sa o post predsedu uchádzalo 24 kandidátov: Alojz Engliš (HZDS-SDĽ-SOP), Rudolf Bauer (KDH-DS), Rozália Múdra (SMK), Štefan Vranovský (NEKA), Jozef Buček (SMER), Ján Bílek (NEKA), Karol Alexa (SNS), Ján Karap (KSS), Katarína Čižmáriková (NEKA), Ján Olexa (ANO), Pavol Mutafov (SDSS), Alojz Rajnič (SDKÚ), Milan Ščuka (ROISR), Vincent Timko (NEKA), Karol Lakatoš (SRK), Rudolf Varga (ROSA), Jozef Eperješi (SNaP), Mikuláš Daňo (SPR), Ambróz Sedlák (NEKA), Ivan Brňo (SĽP), Pavol Dunák (SPR), Mária-Renáta Stillichová-Kustrová (SNJ), Jozef Hlaváč (OLS) a Pavol Gore (DAR). Najsilnejším parlamentným zoskupením bolo SMK-Smer-SDKÚ s 24 mandátmi. Ďalších 14 poslancov reprezentovalo koalíciu HZDS-SDĽ-SOP, desať koalíciu KDH-DS-ANO, ôsmi poslanci kandidovali ako nezávislí a jedno kreslo získala SDSS.

15. decembra 2001 - Do druhého kola volieb do orgánov samosprávnych krajov na post predsedu v Košickom samosprávnom kraji (KSK) prešli Alojz Engliš a Rudolf Bauer. Predsedom KSK sa stal Rudolf Bauer (59,39 percenta) nominovaný koalíciou KDH-DS.

26. novembra 2005 - Konali sa druhé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Košickom samosprávnom kraji (KSK) sa o post predsedu uchádzalo deväť kandidátov: Zdenko Trebuľa (HZD, SMER), Rudolf Bauer (KDH, OKS), Viliam Novotný (DS, ĽS-HZDS, SDKÚ, SZS), Rozália Múdra (SMK-MKP), Marián Biľo (ANO), Dagmar Takácsová (SF), Zuzana Cingeľová (SPV-G3000), Slavomír Jančok (SNJ), Stanislav Lepót (ÚSVIT). V regionálnom zastupiteľstve KSK obsadila koalícia KDH-OKS a strana SMK, každá po 13 z 57 kresiel. Koalícia Smer-HZD mala 12 poslancov. Siedmi poslanci kandidovali ako NEKA. Koalícia SDKÚ-DS-SZS mala 6, SRS a ANO po dvoch, HZDS a SOS po jednom zástupcovi.  

10. decembra 2005 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili v Košickom samosprávnom kraji (KSK) Zdenko Trebuľa z koalície Smer-HZD a Rudolf Bauer z koalície KDH-OKS. Predsedom KSK sa stal Zdenko Trebuľa (57,52 percenta).

14. novembra 2009 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Košickom samosprávnom kraji (KSK) sa o post predsedu uchádzali ôsmi kandidáti: Zdenko Trebuľa (Smer-SD, SMK-MKP, ĽS-HZDS, SF, HZD, S.O.S., Most-Híd, LIGA), Ján Süli (SDKÚ-DS, KDH, SaS, KDS, OKS, DS), Jozef Červeňák (RIS), Michal Vajda (ÚSVIT), Ján Slab (SNS), Stanislav Lábaj (SDĽ), Peter Jacko (ASV), Jozef Plachý (SRS). Za predsedu KSK bol zvolený Zdenko Trebuľa. V regionálnom zastupiteľstve KSK, ktoré má 57 kresiel, obsadila koalícia Smer-SD 26 kresiel, SMK 4, koalícia ĽS-HZDS, SZS 4, koalícia HZD, SF, SOS 2, koalícia DS, KDS, OKS, za SDKÚ-DS 8, a NEKA 13 kresiel.

9. novembra 2013 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Košickom samosprávnom kraji (KSK) sa o post predsedu uchádzalo desať kandidátov: Zdenko Trebuľa (Most-Híd, SMK-MKP, Smer–SD), Rudolf Bauer (KDS), Dominika Palaščáková (NOVA), Rastislav Masnyk (SDKÚ-DS, SaS), Vladimír Gürtler (7 STATOČNÝCH), Marek Ďurán (ĽS Naše Slovensko), Jaroslav Džunko (NEKA), Jozef Holečko (NEKA), Lukáš Sisák (KSS), Ivan Kuhn (OKS). V regionálnom zastupiteľstve KSK, ktoré má 57 kresiel, obsadilo KDS 1 kreslo, strana Smer–SD 26, SMK-MKP 4, koalícia KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd 15 a NEKA 11.

23. novembra 2013 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili V Košickom samosprávnom kraji (KSK) Zdenko Trebuľa (Most-Híd, SMK-MKP, Smer–SD), Rudolf Bauer (KDS). Predsedom KSK sa stal Zdenko Trebuľa (53,07 percenta).


Výsledky doterajších volieb v Prešovskom samosprávnom kraji


Predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je v súčasnosti Peter Chudík. O post predsedu PSK sa uchádza 12 kandidátov.

1. decembra 2001 - Konali sa prvé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) sa o post predsedu uchádzalo 18 kandidátov: Juraj Kopčák (SDKÚ-KDH), Peter Chudík (HZDS-Smer), Milan Benč (SDĽ-SOP-Stred), Peter Bizovský (SNS), Božena Jacko Lysáková (SZS), József Jordán (SMK), Jozef Kužma (DS), Peter Biroš (ANO), Ján Havrilko (ZRS), Ivan Hopta (KSS), František Höger (SĽS), Jozef Jusko (SPaR), Klement Kolník (ROSA), Vladimír Prislupský (ŽS SR), Štefan Štefánik (SNJ), Ján Gajdzik (NEKA), Igor Máthé (NEKA), Bernard Medár (NEKA). V regionálnom parlamente získala koalícia HZDS-Smer 30 mandátov, KDH osem, SDKÚ sedem, SDĽ päť. Piati boli nezávislí kandidáti, dve kreslá získala DS, po jednom ANO, SNS a KSS.

15. decembra 2001 - Do druhého kola volieb do orgánov regionálnych samospráv v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) postúpili Juraj Kopčák a Peter Chudík. Za predsedu PSK bol zvolený kandidát Peter Chudík (50,11 percenta) nominant koalície HZDS-Smer.

26. novembra 2005 - Konali sa druhé voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) sa o post predsedu uchádzalo osem kandidátov: Peter Chudík (HZD, SNS, SMER), Dušan Hruška (DS, KDH, SDKÚ), Ján Dobrovič (KSS, ĽB, ĽS-HZDS, P SNS, SZS, ZSNS), Juraj Kopčák (NEKA), Rudolf Horváth (NEKA), Ivan Hopta (ÚSVIT), Peter Pavelko (SDĽ), Ján Bajus (DÚ). V zastupiteľstve PSK mala väčšinu koalícia KDH-SDKÚ-DS, keď obsadila 40 zo 62 kresiel. Svoje zastúpenie malo aj 12 nezávislých poslancov, koalícia Smer-SNS-HZD 9 a ANO jedného zástupcu.  

10. decembra 2005 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) Peter Chudík z koalície Smer-SNS-HZD a Dušan Hruška z koalície KDH-SDKÚ-DS. Predsedom PSK sa stal Peter Chudík (53,03 percenta).

14. novembra 2009 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) sa o post predsedu uchádzali deviati kandidáti: Peter Chudík (SMER, ĽS-HZDS, HZD, SZS), Ján Hudacký (KDH, SDKÚ-DS, SaS), Pavel Hagyari (SF, ND, SZ, LIGA), Ľuba Kráľová (NEKA), Radoslav Ščuka (RIS), Ján Bajus (DÚ), Ján Blaščák (NEKA), Fedor Šandor (NEKA), Kvetoslava Supuková (NEKA). V regionálnom zastupiteľstve PSK, ktoré má 62 kresiel, obsadila koalícia ĽS-HZDS, Smer-SD 26 kresiel, koalícia KDH, SDKÚ-DS 25, koalícia LIGA, ND, SF, SZ 2, NEKA 6 a HZD 1 , SRK 1, ÚSVIT 1.

28. novembra 2009 - Do druhého kola volieb predsedu vyššieho územného celku postúpili v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) Peter Chudík (Smer-SD, ĽS-HZDS, HZD, SZS) a Ján Hudacký (KDH, SDKÚ-DS, SaS). Predsedom PSK sa stal Peter Chudík (54,06 percenta).  

9. novembra 2013 - Konali sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. V Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) sa o post predsedu uchádzalo deväť kandidátov: Peter Chudík (Smer-SD, SMS, NÁŠ KRAJ), Ján Hudacký (KDH, Most-Híd, SDKÚ–DS), Dorota Bujňáková (NP), Štefan Straka (KSS), Anton Korba (NEKA), Ján Bajus (Zmena zdola, DÚ), Ľubomír Vasilišin (7 STATOČNÝCH), Vladimír Klein (ĽS Naše Slovensko), Jozef Mihalčin (SĽS). Predsedom PSK sa po prvom kole volieb stal Peter Chudík. V regionálnom zastupiteľstve PSK, ktoré má 62 kresiel, obsadila strana Smer-SD 35 kresiel, NOVA 1, ÚSVIT 1, koalícia KDH, Most-Híd, SDKÚ–DS 19 a NEKA 6.