Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Danko už odvolil, komunálne voľby sú pre neho príležitosťou na zmenu

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko vo volebnej miestnosti počas volieb do orgánov samosprávy obcí 2018 v obci Miloslavov - Alžbetin Dvor 10. novembra 2018. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda SNS avizoval, že ľuďom sa nemusia páčiť politici, ktorí sú dnes v politike, ale je veľmi dôležité, aby nie každý len "hundral", ale aj sa do politiky zapájal.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Je veľmi dôležité, aby sa ľudia do politiky zapájali. Uviedol to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) v sobotu podvečer po tom, ako vložil svoj volebný lístok do urny v komunálnych voľbách. V obci Miloslavov, časť Alžbetin dvor, odovzdal hlas svojmu kandidátovi na starostu a poslancov.

"Komunál je aj taká dobrá príprava možno na väčšiu politiku. Pre mňa je to naozaj dnes aj o tom, aby som vo svojom regióne, vo svojej obci niečo zmenil," uviedol. Avizoval, že ľuďom sa nemusia páčiť politici, ktorí sú dnes v politike, ale je veľmi dôležité, aby nie každý len "hundral", ale aj sa do politiky zapájal. "Pre mňa sú komunálne voľby také zvláštne voľby, lebo mňa dostali do politiky," povedal Danko a doplnil, že slúžiť ľuďom a verejnosti je oveľa ťažšie, ako si predstavoval na začiatku.


V súvislosti s kompetenciami a financovaním samospráv Danko ozrejmil, že samosprávy majú peniaze z výberu dane z príjmov fyzických osôb a je vidno, že obce sa menia, napredujú a investujú. Myslí si, že zákon o obecnom zriadení je dobre nastavený. "Je tu ale množstvo vecí, ktoré priniesla doba, nechcem hovoriť o dcérskych spoločnostiach obcí a miest, o výkone práv v týchto spoločnostiach o zodpovednosti štatutárov. Keďže som štyri - päť rokov aj niektoré samosprávy zastupoval, viem, aké problémy sme mali, keď napríklad nebolo včas vydané stavebné povolenie a z toho hrozila konkrétne v Rači niekoľko desiatok miliónová škoda, aké to bolo ťažké nakoniec uspieť."

Danko uviedol, že čo sa týka pomeru samospráv, obcí a štátu, systém je dobre nastavený. Priestor na zmeny vidí v kompetenciách vyšších územných celkov.