Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

E. Bárány: Krátke prerušenie volieb na Luníku IX neoddiali výsledky

Na archívnej snímke predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Volebné miestnosti sa majú v mestách a obciach zatvoriť o 22. hodine.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Niekoľkominútové prerušenie volieb na Luníku IX by nemalo podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Báránya oddialiť sčítavanie hlasov a zverejňovanie predbežných výsledkov. Volebné miestnosti sa majú v mestách a obciach zatvoriť o 22. hodine.

"Na moratórium to prerušenie určite nebude mať vplyv. O desiatej podľa všetkého budete môcť začať zverejňovať neobmedzene informácie týkajúce sa volieb. Prípadné predĺženie doby hlasovania o krátku dobu nemôže oddialiť zverejňovanie výsledkov," vysvetlil Bárány.



Bárány pripomenul, že výsledky volieb vyhlasuje miestna volebná komisia. "V týchto voľbách definitívne výsledky vyhlasuje vždy miestna volebná komisia, spôsobom v danom meste či obci obvyklým," spresnil.

Celoštátne výsledky, ktoré budú skôr štatistickými informáciami, sa podľa neho očakávajú v nedeľu (11. 11.) v poobedňajších hodinách.

Bárány zopakoval, že sa zaoberajú podnetmi, ktoré štátnej komisii v súvislosti s priebehom komunálnych volieb prišli. "Nazval by som to zabezpečovanie dôkazov," priblížil.

Obyvatelia miest a obcí si od siedmej hodiny rána volia starostov, primátorov a komunálnych poslancov. Otvorených je viac ako 6000 volebných miestností. V týchto voľbách je možné voliť o dve hodiny dlhšie oproti minulosti, volebné miestnosti sú otvorené do 22. hodiny.