Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

A. Kiska: Je pravdepodobné, že by sme sa mali do parlamentu dostať

Na snímke vľavo predseda strany Za ľudí Andrej Kiska prichádza do volebnej centrály počas volebnej noci po voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, 29. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na otázku, či by v prípade výhry strany OĽaNO išiel do Trnavy zablahoželať víťazovi volieb, poznamenal, že o tom vôbec neuvažoval.

Bratislava 29. februára (TASR) – Je vysoká pravdepodobnosť, že by sa strana Za ľudí mala do parlamentu dostať. Po sčítaní viac ako 80 percent hlasov to uviedol líder strany a exprezident Andrej Kiska. Poznamenal, že po antikampani je to na začiatok "úžasné číslo". Strana Za ľudí má po podľa predbežných neoficiálnych výsledkov po spočítaní 87 percent okrskov okolo 5,5 percenta.



"Máme za sebou ako strana šesť mesiacov, je vysoká pravdepodobnosť, že by sme sa do parlamentu mali dostať. Chcem sa poďakovať ľuďom, ktorí túto špinavú kampaň spolu s nami zvládli," povedal Kiska. Poznamenal, že je potrebné mať pred výsledkom ešte stále pokoru, pretože ešte stále nie sú sčítané všetky hlasy.

Kiska poznamenal, že lídrovi hnutia OĽaNO Igorovi Matovičovi už telefonoval a zablahoželal mu k víťazstvu. Koalícii PS-Spolu, ktorá sa zatiaľ podľa predbežných neoficiálnych výsledkov do parlamentu nedostala, odkázal, že jej "drží prsty", aby sa do parlamentu dostala. Podotkol, že sa s Matovičom sa musia stretnúť čím skôr.

Podľa exprezidenta dalo Slovensko výsledkami volieb jasný signál nielen celej Európe, ale aj svetu. "Po 12 rokoch sa ukončila vláda zla a jedna strana odchádza a stráca. Čo je ešte dôležitejší signál pre Európu a svet je, že sme extrémizmus potlačili a dostal sa do podstatne nižších percent, ako sa všetci obávali, že by mohol mať," uzavrel Kiska.

Počas volebnej noci strany Za ľudí sa v priestoroch jedného z bratislavského hotelov ocitlo viacero podporovateľov strany. Medzi nimi bol napríklad aj herec Ady Hajdu či František Mikloško. „Dobrá správa je, že prehral Smer-SD, zlá správa, že vyhral Matovič, to poviem otvorene. Pre mňa to nie je alternatíva pre Slovensko,“ poznamenal Mikloško. Myslí si, že keď ostatné strany dovolia hnutiu OĽaNO, aby vládlo samo, bude to zlé.

A. Kiska verí, že vyhrá demokratická opozícia



Líder strany Za ľudí Andrej Kiska verí, že vyhrá demokratická opozícia a od nedele (1. 3.) sa začne nová etapa Slovenska. Uviedol to v sobotu po príchode na volebnú noc v jednom z bratislavských hotelov, kde bude čakať na výsledky spolu so svojimi kolegami z kandidačnej listiny.



To, čo bude vo voľbách úspech pre stranu, konkretizovať nechcel. Podotkol, že ľudia rozhodli. "Teraz je zbytočné filozofovať. Dôležité je, aby sme sa zajtra zobudili do rána, keď demokratická opozícia bude môcť zostaviť vládu," povedal exprezident.

Líder strany uviedol, že u nich doma sa uzatvárali stávky na volebný výsledok. Konkrétne odhady však povedať nechcel. Podľa jeho slov vyššiu stávku mala jeho manželka ako dcéra.

Kiska povedal, že kandidátka bola vystavaná výborne. Poznamenal, že nie je nervózny. "Spravili sme všetko, čo sa dalo. Špina bola obrovská, pravdaže, spravili si z nás terč útokov. Ale bol odvedený kus obrovskej práce a teraz už len pár minút vyčkať. Ja si myslím, že to bude dobré," dodal. Presvedčený je, že strana z výsledkov sklamaná nebude.

Exprezident prvýkrát v pozícii lídra strany Za ľudí odovzdal svoj hlas v Poprade, kde strávil čas s rodinou. Hlasovací lístok vhodil do volebnej urny v sprievode svojej manželky. Poznamenal, že počas dňa dostal veľa povzbudivých informácií.

Na otázku, či by v prípade výhry strany OĽaNO išiel do Trnavy zablahoželať víťazovi volieb, poznamenal, že o tom vôbec neuvažoval. "Cesta z Bratislavy do Trnavy je rovnako dlhá ako z Trnavy do Bratislavy," povedal.

Okrem lídra strany sa na volebnej noci v Bratislave zišlo viacero kandidátov, ich rodiny a ich podporovatelia. Kisku prišla z rodiny podporiť jeho dcéra s vnučkou.