Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Iniciatíva kresťanov varuje pred zneužívaním viery vo volebnej kampani

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Iniciatíva vydala vyhlásenie aj pred minulými voľbami, v ktorom poukázala na zneužívanie kresťanstva zo strany kotlebovcov či Štefana Harabina.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Osobnosti verejného života, hlásiace sa ku kresťanstvu, vystríhajú pred zneužívaním viery vo volebnej kampani. Svojim vyhlásením pozývajú k pokojnému počúvaniu a hľadaniu spoločného dobra pre všetkých. TASR o tom informoval iniciátor tejto občianskej kampane a historik Ondrej Druga.

Iniciatíva Kresťania proti nenávisti uznáva, že Slovensko má za sebou roky chaosu a neschopnosti, pýchy a predsudkov, no nepovažuje za morálne usilovať sa o zmenu rozsievaním strachu a nenávisti. Vydala už niekoľko vyhlásení k závažným spoločenským udalostiam. "Nastávajúce voľby považujeme za veľmi dôležité. Preto sme pripravili ďalšie vyhlásenie, v ktorom sa v mnohých bodoch zhodujeme s vyhláseniami biskupov hlavných kresťanských cirkví Slovenska," uviedol Druga.

Iniciatíva vydala vyhlásenie aj pred minulými voľbami, v ktorom poukázala na zneužívanie kresťanstva zo strany kotlebovcov či Štefana Harabina. "Situácia za posledné tri roky sa zmenila a mnohé strany začali využívať kresťanstvo viac nenápadne. Preto tento rok nikoho nemenujeme, ale podobne ako biskupi prinášame súbor hodnôt, ktoré ako kresťania v politike odmietame, respektíve vítame," skonštatoval Druga.

Výzvu podpísali bývalý predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter, štátny tajomník rezortu vnútra Martin Královič, kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák, predseda Rady Bratskej jednoty baptistov v SR Benjamin Uhrin, bývalý hokejový reprezentant Michal Handzuš či speváčka Janais.