Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prieskum Focus: Voľby by v septembri vyhral Smer-SD, nasleduje PS

Na archívnej snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pred bránami parlamentu by ostali hnutie Sme rodina (4,1 percenta), Demokrati (štyri percentá), Aliancia (3,5 percenta) či ĽSNS (1,7 percenta).

Bratislava 26. septembra (TASR) - Voľby do Národnej rady (NR) SR by v septembri vyhrala strana Smer-SD so ziskom 18 percent hlasov. Nasledujú hnutie Progresívne Slovensko (PS) so 16,6 percenta a Hlas-SD s 13,7 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza.

Do parlamentu by sa dostali aj koalícia OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia (8,2 percenta), ktorá na vstup do parlamentu potrebuje najmenej sedem percent. Nasledujú Republika (7,7 percenta) a KDH (6,5 percenta). Do parlamentu by sa dostali aj SNS (6,4 percenta) a SaS (5,8 percenta).

Pred bránami parlamentu by ostali hnutie Sme rodina (4,1 percenta), Demokrati (štyri percentá), Aliancia (3,5 percenta) či ĽSNS (1,7 percenta). Modrí, Most-Híd by skončili so ziskom 0,7 percenta a Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana by získali podporu 0,6 percenta voličov. Zvyšok by si rozdelili ostatné strany.

Smer-SD by získal v parlamente 33 mandátov. Progresívne Slovensko by malo 30 poslancov, Hlas-SD 25, koalícia OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia 15. Republika by obsadila v parlamente 14 kresiel, KDH 12, SNS 11 a SaS by získala desať mandátov.

Prieskum bol vykonaný na reprezentatívnej vzorke 1017 respondentov 22. až 26. septembra.