Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SaS chce zvýšiť dôveryhodnosť justície zmenou justičnej služby

Na archívnej snímke Mária Kolíková (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

SaS upozornila aj na dôležitosť viery v právny štát, pretože čím je viera v právny štát vyššia, tým je aj väčšia pravdepodobnosť, že obete zločin nahlásia.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Pre zvýšenie dôveryhodnosti justície je podľa SaS kľúčová zmena forma poskytovania justičnej služby. Hovorí preto o novej trestnej politike vrátane zmeny paragrafu 363 Trestného poriadku, náhodnom výbere prokurátora či spravodlivom nastavení trestov podľa závažnosti skutkov. Ústavu chce chrániť pred útokmi politikov a prokuratúru by zmenila na štátne zastupiteľstvo. Opatrenia zo svojej vízie spravodlivosti pre Slovensko predstavila tento týždeň na tlačovej konferencii.

"Okrem zmeny paragrafu 363, očisty od korupcie, novej trestnej politiky, právneho uznania a rešpektu k menšinám, pre obete násilia štát sa musí stať dôveryhodným ochrancom ich práv. A Slovensko už konečne potrebuje aj revolúciu v súkromnom práve, nový občiansky zákonník a nový zákon o obchodných spoločnostiach. Aby sa ľuďom dobre žilo a podnikalo," uviedla exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Podľa jej slov je tiež dôležité, aby sudcovia vysvetľovali verejnosti zrozumiteľne svoje rozhodnutia.

Upozornila, že trestná politika sa musí zásadne zmeniť, aby bolo možné včas postaviť páchateľov pred súd, ale prísne trestať je potrebné konanie, ktoré je nebezpečné pre spoločnosť. Podľa SaS marihuana žiadnym zásadným ohrozením pre spoločnosť nie je. Oveľa viac ju ohrozuje korupcia, ktorú je nevyhnutné odsúdiť, ako aj násilné činy na ženách či deťoch vrátane akýchkoľvek foriem sexuálneho zneužívania. "Za sexuálne zneužívanie detí musíme byť naozaj veľmi prísni a nie za držbu marihuany," spresnila Kolíková.

SaS upozornila aj na dôležitosť viery v právny štát, pretože čím je viera v právny štát vyššia, tým je aj väčšia pravdepodobnosť, že obete zločin nahlásia. "Je načase vymotať sa už z bludného kruhu, v ktorom policajné štatistiky hovoria možno o stovke znásilnených žien ročne, ale sama polícia druhým dychom dodáva, že s veľkou pravdepodobnosťou ide len o zlomok skutočného počtu, pretože obete tieto činy nehlásia," dodala strana s tým, že dôvodom je práve nízka dôvera v spravodlivosť.

Strana chce tiež chrániť ústavu pred politikmi. "Sme pripravení presadzovať zmenu ústavy pre ochranu ústavy samotnej, ale aj pre nové nastavenie prokuratúry ako štátneho zastupiteľstva zodpovedajúceho sa vláde," doplnil člen rady Alojz Baránik. Súčasťou vízie je zároveň chrániť menšiny, LGBTI+ komunitu, dať jej právne uznanie a rešpektovať aj národnostné menšiny.