Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

VOLEBNÉ MORATÓRIUM PREDĹŽILI: Potrvá minimálne do 22.45 h

Na snímke členovia volebnej okrskovej komisie s prenosnou volebnou schránkou v Sielnici pri Zvolene 30. septembra 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Dôvodom je predĺženie hlasovania vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie, kde zomrel po kolapse 78-ročný volič.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Volebné moratórium v rámci sobotných predčasných parlamentných volieb predĺžili o ďalších päť minút. Na celom území SR potrvá do 22.45 h. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

Dôvodom je predĺženie hlasovania vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie, kde zomrel po kolapse 78-ročný volič. "V tomto volebnom okrsku sa uzatvorí volebná miestnosť o 22.45 h," priblížil Orosz.

Ďalej zdôraznil, že počas hlasovania nie je možné vyhotovovať zvukové a ani obrazové záznamy. Okrsková volebná komisia však môže povoliť výnimku. "Napríklad na vyhotovenie upomienkovej fotografie, ale musí byť pri tom zachovaná zásada ochrany osobných údajov a nesmie byť narušený priebeh hlasovania," podotkol.



Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová povedala, že voľby prebiehajú zatiaľ korektne, bez mimoriadnych rušivých momentov. Potvrdila, že vo volebnej miestnosti v obci Lada (okres Prešov) riešili problém s vydávaním hlasovacích lístkov.

Viceprezident Policajného zboru Damián Imre zopakoval, že priebeh volieb je mimoriadne pokojný. "Verejný poriadok je bez narušení, v žiadnom prípade nebolo nutné použiť donucovacie prostriedky," dodal.

Potvrdil, že polícia eviduje počas volebného dňa vyše 30 podnetov, ktoré smerujú k podozreniam z porušenia moratória. Podrobnejšie informácie polícia zverejní v nedeľu (1. 10.). Podaniami, ktoré naznačujú porušenie volebného moratória, sa zaoberala aj štátna volebná komisia.

O priazeň voličov v predčasných parlamentných voľbách sa uchádza 25 politických subjektov. Po uzatvorení volebných miestností sa začnú vo väčšine volebných miestností od 22.00 h spočítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude možné po skončení moratória sledovať na weboch www.volbysr.sk aj na webe www.teraz.sk. Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí štátna volebná komisia.