Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Skupina štátov proti korupcii ocenila Slovensko za volebné kódexy

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovensko už nebude v skupine krajín, ktoré monitorujú za neplnenie odporúčaní v oblasti transparentnosti financovania politických strán.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Slovensko už nebude v skupine krajín monitorovaných GRECO (Skupiny štátov proti korupcii) za neplnenie odporúčaní v oblasti transparentnosti financovania politických strán. Uviedla to dnes Dana Pohlodová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra s tým, že SR bola ocenená za veľký pokrok v oblasti volebných zákonov, ktoré boli v máji prijaté v parlamente.

"Prijatie zákona o volebnej kampani a vytvorenie nezávislej štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ako i sprísnenie pravidiel financovania politických strán novelou zákona o politických stranách a politických hnutiach označilo GRECO za významný pokrok," tvrdí rezort vnútra, podľa ktorého bolo z desiatich odporúčaní sedem uznaných ako uspokojivo implementovaných a dve uznali za čiastočne implementované.

O priebežnej správe SR o plnení odporúčaní z tretieho kola hodnotení GRECO na tému Transparentnosť financovania politických strán sa hovorilo v rámci 65. plenárneho zasadnutia GRECO. To sa v týchto dňoch koná v Štrasburgu.