Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nový volebný zákon ušetrí 1, 5 mil. eur, tvrdí R. Kaliňák

Robert Kaliňák Foto: TASR/Štefan Puškáš

Navrhovanou novinkou je aj povinnosť pre politické strany a hnutia, aby viedli peniaze určené na kampaň na osobitnom účte, a to pre každú volebnú kampaň samostatne.

Bratislava 30. júla (TASR) – Zmeny vo volebných zákonoch by mali v najbližších dvoch rokoch priniesť úsporu asi 1,5 milióna eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Šéfa rezortu vnútra prekvapila kritika navrhovanej volebnej legislatívy zo strany opozičných politikov. Odkázal im, že mali na zmenu volebných zákon ideálne obdobie v rokoch 2010 – 2011, keď sa neblížili žiadne voľby.

V zákone počas najbližších týždňov nevylučuje aj vážnejšie zmeny. „Sme pripravení akceptovať všetky rozumné návrhy, ktoré zákon vylepšia, zabezpečia transparentnosť a korektnosť,“ podčiarkol. Tvrdí, že najväčšia debata o zákone sa bude konať ešte v parlamente. Niektoré zmeny oproti pôvodnému návrhu už budú aplikované v zákonoch, o ktorých bude v lete rokovať vláda. Ministerstvo vnútra nateraz akceptovalo pripomienky odbornej verejnosti, a tak zjednotí dĺžku volebnej kampane pre všetkých, ktorí chcú kandidovať vo voľbách, začiatok volebnej kampane nebude podmieňovaný zaregistrovaním nezávislého kandidáta. Taktiež plánuje zrovnoprávniť nezávislých a politických kandidátov do orgánov územnej samosprávy, pokiaľ ide o limity výdavkov na volebnú kampaň. Tie budú platiť pre všetkých rovnako. Okrem toho sa zjednotia aj sankcie za porušenie zákona o volebnej kampani pre politických a nezávislých kandidátov. V zákone sa spresní aj to, že tretia strana nebude môcť uhradiť výdavky na kampaň ani pri voľbe prezidenta.

Podľa ministra sa zatiaľ nepodarilo dohodnúť na vytvorení nezávislého orgánu, ktorý by kontroloval financovanie politických strán, kampaní a ako aj ich priebeh. „Viacerí sme za, aby takáto inštitúcia existovala, ale pri niekoľkých stretnutiach s odborníkmi, organizáciami, nedošlo k jednotnému názoru, ako by to malo vyzerať. Tu objektívne priznávam, že máme svoju predstavu, ktorú sme do zákona nedali,“ povedal Kaliňák. Pred vznikom takéhoto orgánu musí podľa neho nastať celopolitický konsenzus v parlamente. Dodržiavanie pravidiel a prípadné udeľovanie sankcií bude mať podľa nových navrhovaných pravidiel zrejme na starosti ministerstvo vnútra a financií. Kaliňákovi sa pozdáva aj možnosť, aby kontrolu mal na starosti niektorý z parlamentných výborov. Mimovládnym organizáciám sa však podľa neho nepáči, že kontrolu politikov by v rukách mali politici.

Robert Kaliňák
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šéf rezortu vylučuje, že by nové zákony zvýhodňovali väčšie strany


Navrhovanou novinkou je aj povinnosť pre politické strany a hnutia, aby viedli peniaze určené na kampaň na osobitnom účte, a to pre každú volebnú kampaň samostatne. Takéto účty musia zobrazovať prehľad platobných transakcií a musia byť nepretržite prístupné tretím osobám. Zásadným pravidlom má byť, že volebnú kampaň bude možné financovať len z takéhoto účtu. Minister hovorí, že ak má mať transparentný účet zmysel, výdavky sa musia kontrolovať veľmi prísne. „Akonáhle je možné, aby ktokoľvek vykonal kampaň za politickú stranu, a za neho urobil nejaké akcie, bilbordy alebo video, ktoré bude prezentovať v televízii a bude sa k tomu priznávať nejaká právnická osoba, samozrejme, v tom prípade je transparentný účet zbytočný,“ vyhlásil minister. Po novom by tak mohli byť problematické bilbordové kampane médií pred voľbami. Médiá podľa Kaliňáka môžu svoj názor vyjadriť pred začiatkom 48-hodinového moratória na svojich stránkach či v éteri.

Nová volebná legislatíva navrhuje 48-hodinové moratórium pre všetky voľby, ak by prešla v súčasnej podobe, predvolebné prieskumy by sa nemohli zverejňovať 21 dní pred voľbami, namiesto súčasných 14. Kaliňák hovorí, že aj o tom je ochotný diskutovať, ale 21 dní považuje za lepší nápad. „Posledné prieskumy boli spochybňované. Prieskumy sa v posledných troch voľbách líšili zásadným spôsobom, boli to často dvojciferné čísla,“ podčiarkol minister.

Šéf rezortu vylučuje, že by nové zákony zvýhodňovali väčšie strany. To by mohlo podľa neho nastať v prípade, ak by vláda zmenila volebný systém.

Pravidlá v súvislosti s voľbami v súčasnosti upravuje šesť zákonov. Po novom by sa mali zjednotiť pravidlá pre všetky voľby. Rezort nové pravidlá navrhuje v zákone o podmienkach výkonu volebného práva a zákone o volebnej kampani. V rámci nich je novelizovaný aj zákon o politických stranách a politických hnutiach.