Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Voľné miesta vo verejnej správe treba povinne zverejňovať na internete

Navrhuje to opozičná strana Most-Híd v novele zákona o výkone prác vo verejnom záujme, ktorú dnes poslanci predstavili novinárom.

Bratislava 27. januára (TASR) - Voľné pracovné miesta vo verejnej správe by sa mali povinne zverejňovať na internete. Navrhuje to opozičná strana Most-Híd v novele zákona o výkone prác vo verejnom záujme, ktorú dnes poslanci predstavili novinárom. Parlament sa bude návrhom zaoberať už na najbližšom rokovaní.

Zverejňovacia povinnosť sa má týkať aj realizovania výberových konaní u zamestnávateľov, ktorými sú štátne orgány, obce, vyššie územné celky a určité právnické osoby. "Zverejňovanie pracovných miest bude povinné v prípade vytvorenia, resp. uvoľnenia pracovného miesta vo verejnej správe," píše sa v návrhu. Výberová komisia by mala byť podľa Mosta-Híd povinná zhodnotiť výsledok výberového konania a vyhotoviť zápisnicu, z ktorej bude zrejmý celý jeho proces, od vyhlásenia až po celkové vyhodnotenie a určenie poradia uchádzačov.

Výnimku zo zverejňovacej povinnosti by mali podľa návrhu bugárovcov tvoriť "pracovné činnosti remeselné, manuálne alebo manipulačné, s prevahou fyzickej práce, pracovné miesta vytvorené v rámci aktívnych opatrení trhu práce a chráneného pracoviska". Rovnako by nemali byť zverejňované pracovné miesta, ktoré zamestnávateľ obsadí iným zamestnancom a dočasné zastupovanie zamestnancov.

Novela zákona o výkone prác vo verejnom záujme "má za cieľ zavedenie transparentnosti a znižovanie miery korupcie pri obsadzovaní voľných pracovných miest vo verejnej správe". S právnou normou strana prichádza v súvislosti "so zneužívaním verejnej moci obsadzovaním pracovných miest rodinnými príslušníkmi a známymi", ku ktorému na Slovensku podľa Mosta-Híd dochádza.