Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vrátiť slovenský pas chcelo za mesiac platenia výnimky deväť ľudí

Cestovný pas Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ich žiadosti Ministerstvo vnútra (MV) SR vybavuje. Tri žiadosti sú z Prahy, jedna z Budapešti a päť zo slovenských miest. TASR to potvrdila Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva.

Bratislava 1. marca (TASR) - O vrátenie slovenského štátneho občianstva požiadalo za prvý mesiac platenia výnimky (od 1. 2. 2015 do 27. 2. 2015) deväť bývalých občanov SR. Ich žiadosti Ministerstvo vnútra (MV) SR vybavuje. Tri žiadosti sú z Prahy, jedna z Budapešti a päť zo slovenských miest. TASR to potvrdila Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva.

Ľudia, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon o občianstve, môžu žiadať občianstvo naspäť od februára tohto roka. Vtedy totiž nadobudlo účinnosť nariadenie ministerstva vnútra o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. O opätovné udelenie štátneho občianstva treba podľa MV SR písomne požiadať, a to osobne na okresnom úrade v sídle kraja, diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR. Podmienkou je mať najprv registrovaný pobyt na cudzineckej polícii čiže povolený pobyt cudzinca na území SR.

Nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov umožní, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie. Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, a na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol. "Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva," uviedol pre TASR tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Dosiaľ je to 1010 ľudí.

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je. V súčasnosti sa zmiernením zákona zaoberá ministerstvo vnútra. Novelu ešte nepredložilo.