Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V súvislosti s vraždou právničky Kolesárovej obvinili podozrivé osoby

Na archívnej snímke Tibor Gašpar Foto: TASR/Martin Baumann

Dňa 11. februára bolo vznesené obvinenie 47-ročnému Jozefovi S. za trestný čin ublíženia na zdraví a trestný čin lúpeže vo forme objednávky, uviedol prezident Policajného zboru.

Bratislava 4. marca (TASR) – Polícia obvinila podozrivé osoby v súvislosti s vraždou právničky Ľubici Kolesárovej, ku ktorej došlo ešte v apríli 2013. Obvinila objednávateľa a ďalšie osoby, ktoré pri skutku pomáhali. Samotný vykonávateľ, ktorý mal spôsobiť právničke 24 bodno-rezných rán, ešte nie je známy.

"Po takmer troch rokoch došla polícia k záveru, že je dôvodné obviniť konkrétne osoby z útoku na poškodenú. Dňa 11. februára 2016 bolo vznesené obvinenie voči 47-ročnému štátnemu občanovi Maďarska Jozefovi S. za trestný čin ublíženia na zdraví a trestný čin lúpeže vo forme objednávky," uviedol dnes na tlačovej besede v Bratislave prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Ako dodal, táto osoba si podľa doterajších zistení mala objednať trestný čin ublíženia na zdraví u ďalšej osoby. Jozef S. chcel, aby vykonávateľ spôsobil právničke bodno-rezné poranenia tváre, a tým ju vystrašil, a aby jej odcudzil dôkazy a niektoré osobné veci, ktoré ho mohli usvedčiť z ekonomickej trestnej činnosti.

Vykonávateľom by podľa Gašpara mal byť občan Maďarska. Objednávateľ Jozef S. je na základe rozhodnutia maďarských orgánov momentálne stíhaný na slobode.

Jozef S. okrem vykonávateľa oslovil ďalšieho muža, 47-ročného Jozefa D., aby doviezol na miesto činu vykonávateľa trestného činu. Do skutku mal byť zapletený aj 50-ročný Karol K., ktorý mal zase poskytovať informácie o pohybe poškodenej.



V súvislosti s prípadom na Slovensku a v Maďarsku prebehla 1. marca policajná akcia na zaistenie osôb a prehliadky priestorov. V Maďarsku zadržali Jozefa S. a na slovenskej strane tri osoby, ktoré následne vypočuli. "Vyšetrovateľ 2. marca vzniesol obvinenie voči ďalším dvom osobám, ktoré sa mali podieľať na samotnom ublížení na zdraví a lúpeži vo forme pomoci," dodal Gašpar s tým, že ide o Jozefa D. a Karola K. Návrh na vzatie do väzby však prokurátor neakceptoval. V tomto prípade je podľa Gašpara trestná sadzba sedem až 12 rokov.

"Druhého marca bolo uznesením vyšetrovateľa Národnej protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ vznesené obvinenie voči Jozefovi D. za zločin lúpeže a Karolovi K. za zločin lúpeže. Toho istého dňa vyšetrovateľ podal prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Bratislave podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby oboch obvinených, v ktorom konštatuje existenciu dôvodov takzvanej kolúznej väzby. Po preskúmaní podnetu vyšetrovateľa, ako aj súvisiaceho spisového materiálu prokurátor zistil, že dôvody na navrhnutie vzatia obvinených do väzby v tomto prípade neboli dané.

K naplneniu zákonných dôvodov kolúznej väzby je nevyhnutné preukázanie obavy z kolúzneho konania, teda toho, že obvinení reálne uskutočnia úkony smerujúce k ovplyvňovaniu, mareniu alebo sťažovaniu vyšetrovania, táto však z materiálneho hľadiska musí vychádzať z konkrétnych (teda preukázaných) skutočností, musí teda vyplývať z vykonaného dokazovania,"
uviedol dnes pre TASR námestník Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček.

Podľa jeho slov v posudzovanom prípade takéto konkrétne skutočnosti v predkladanom spise neboli zadokumentované. Z uvedeného dôvodu boli obvinení na základe príkazu prokurátora prepustení zo zadržania.

Ženu obvinení napadli na Zohorskej ulici v mestskej časti Bratislava -Karlova Ves 14. apríla okolo 21.50 h. Záchranári ju previezli do nemocnice s mnohopočetnými bodnými poraneniami a masívnym krvácaním. Najvážnejším bolo zranenie hlavy. Jej stav bol kritický. Po viac ako 11 hodinách od prevozu do Univerzitnej nemocnice Bratislava ťažkým zraneniam podľahla.