Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Za brutálnu vraždu strážnika v Stupave opäť uložili vysoké tresty

Ilustračné foto Foto: TASR

Kauza brutálnej vraždy strážnika bezpečnostnej služby Viliama K. sa vrátila na Okresný súd Bratislava I v druhej polovici októbra 2010 už po druhý raz.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Troch obžalovaných z brutálnej vraždy strážnika bezpečnostnej služby Viliama K., ktorá sa odohrala v roku 2007 v jednej stupavskej firme, Tibora P., Petra G. a Milana S., dnes Okresný súd Bratislava I už po tretý raz odsúdil na vysoké tresty.

Tiborovi P. senát uložil 25-ročný trest, Petrovi G. súhrnný a úhrnný trest vo výške 23 rokov a Milana S. na 21 rokov, pričom tresty si majú odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Súd troch páchateľov uznal za vinných z obzvlášť závažného zločinu vraždy a zároveň im nariadil ochranný dohľad na tri roky. K úprave trestu u obžalovaného Tibora P. z doteraz dva razy uloženého doživotného trestu odňatia slobody na nižší trest došlo na základe znaleckého posudku a výsluchu znalkyne psychológie, ktorá pripustila určitú mieru resocializácie hlavného aktéra vraždy. Z toho dôvodu neboli splnené zákonné podmienky na uloženie doživotného trestu. Rozsudok nie je právoplatný, keďže trio sa po vynesení verdiktu odvolalo. Kauzou sa teda bude zaoberať rovnako po tretý raz Krajský súd (KS) v Bratislave. TASR o tom informoval hovorca KS Pavol Adamčiak.

Kauza brutálnej vraždy strážnika bezpečnostnej služby Viliama K. sa vrátila na Okresný súd Bratislava I v druhej polovici októbra 2010 už po druhý raz. Odvolací KS v Bratislave vtedy pre porušenie viacerých procesnoprávnych a iných ustanovení vrátil prípad už po druhý raz Okresnému súdu Bratislava I, aby vec opätovne prerokoval a rozhodol v nej. "Krajský súd v Bratislave uznesením dňa 13. októbra na neverejnom zasadnutí rozhodol tak, že v poradí druhý rozsudok OS Bratislava I zo dňa 22. júna zrušil a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby opätovne vec prerokoval a rozhodol. Dôvodom rozhodnutia odvolacieho súdu je porušenie viacerých hmotnoprávnych i procesnoprávnych ustanovení Trestného poriadku, ktoré musí súd prvého stupňa v novom konaní odstrániť. Presný a úplný výpočet pochybení súdu prvého stupňa sa bude nachádzať v písomnom vyhotovení uznesenia odvolacieho súdu," odpovedal vtedy na otázku TASR hovorca Adamčiak.

Na doživotný trest odňatia slobody odsúdil 22. júna 2010 opätovne trojčlenný senát OS Bratislava I obžalovaného Tibora P., keď ho uznal za vinného z brutálnej vraždy strážnika Viliama K. Súd spolupáchateľov Petra G. a Milana S. opakovane, ako v novembri 2009, odsúdil na vysoké tresty odňatia slobody vo výške 24 a 21 rokov. Trojica, z ktorej prví dvaja obžalovaní boli v minulosti tri až šesť ráz trestaní, si svoj trest mala odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Brutálnou vraždou 55-ročného pracovníka bezpečnostnej služby Viliama K., ktorá sa stala v roku 2007 v Stupave, sa opätovne zaoberal okresný súd po tom, ako odvolací KS zrušil jeho pôvodný verdikt.

Vražda sa odohrala v noci z 11. na 12. marca 2007 a polícii trvalo 36 hodín, kým vrahov vypátrala. Trojica si o druhej nadránom v aute zaparkovanom v blízkosti stupavskej firmy vyhliadla vhodný moment útoku na 55-ročného pracovníka bezpečnostnej služby počas jeho obchôdzky areálu. Následne prestrihla oplotenie a kovovými nástrojmi na strážnika brutálne zaútočila. Spôsobila mu rozsiahle zranenia vrátane ťažkého poranenia hlavy, ktoré bolo príčinou jeho smrti.