Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Všetko o slovenských veľkonočných udalostiach na jednom mieste

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Teraz.sk Vám prináša sumár všetkého, čo sa počas veľkonočných sviatkoch stalo na jednom mieste.

Bratislava 25. marca (Teraz.sk/TASR) - Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka, počas ktorého si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Termín Veľkej noci nie je stály, každoročne sa mení, pripadá však na prvú nedeľu po prvom jarnom splne mesiaca po 21. marci.

Kresťania si pripomínajú deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša

Veľký piatok je pre kresťanov deň spomienky na utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista.

V rímskokatolíckych kostoloch sa dnes ako jediný deň v roku neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha. Je to deň osobitne zasvätený spomienke na Ježišovo utrpenie a smrť na kríži. Je to deň pôstu a pokánia, veriaci sa zdržiavajú mäsitých pokrmov.


Pútnické miesto na hore Zvir ponúkne počas sviatkov špeciálny program

Okrem tradičných veľkonočných zvykov a tradícií, ktoré sa na severnom Spiši slávia, ponúka táto oblasť aj miesto pre modlitbu a duchovnú obnovu. Neďaleko obce Litmanová sa nachádza pútnické miesto, hora Zvir, ktorá na veľkonočné obdobie pripravila bohatý duchovný program.


Počas Veľkej noci v Klenovci obväzovali zvony handrami

Slávenie Veľkej noci v obci Klenovec v Rimavskosobotskom okrese sa vyznačovalo niekoľkými miestnymi zaujímavosťami. TASR o nich informovala etnologička Emília Mázorová z Novohradského múzea s galériou v Lučenci, ktorá ich zaznamenala vďaka svojmu osobnému výskumu.


Gréckokatolíci uctievajú plaščenicu s ikonou Krista

V popoludňajších obradoch Veľkého piatka i na Veľkú sobotu ráno stojí v gréckokatolíckej cirkvi v popredí pozornosti plaščenica. Symbolizuje plachtu či obdĺžnikové plátno, do ktorého bolo zavinuté Kristovo mŕtve telo, keď ho uložili do hrobu.


Na kalváriach sa konali krížové cesty, v SR je vyše 200 kalvárií

Počas dnešného Veľkého piatku, keď si veriaci pripomínajú utrpenie a smrť Ježiša Krista na Golgote, sa v mnohých katolíckych kostoloch, v uliciach miest a obcí a na kalváriách konali krížové cesty. Modlitby a procesie veriacich sa uskutočnili napríklad na Kalvárskom vrchu v Bratislave, v Skalici, v Nitre, Prešove, Košiciach, na Hore Zvir neďaleko Litmanovej a mnohých iných miestach.




V Terchovej očakávajú na živej krížovej ceste približne 2000 divákov

Veľkonočné sviatky sú v Terchovej aj tento rok spojené s autentickými výjavmi z kresťanskej mytológie.

Už druhý ročník živej krížovej cesty prezentuje silne emotívne a živé zobrazenie poslednej cesty Ježiša Krista spred viac ako 2000 rokov v podaní Terchovského národného divadla a farníkov z Terchovej.


Krížová cesta na Peknú vyhliadku vo Vysokých Tatrách



Tatranské zjazdovky budú počas Veľkej noci otvorené dlhšie

Počas veľkonočných sviatkov budú tatranské zjazdovky otvorené. Zo stredísk napriek jarnému počasiu hlásia veľmi dobré podmienky na lyžovanie. V pondelok (28. 3.) lyžiarske stredisko v Bachledovej doline v Ždiari ukončí tohtoročnú sezónu.


Tohtoročné Veľkonočné vajce si zavtipkuje na účet slovenského školstva

Tradičná karnevalová rozlúčka so snehom, ktorú všetci Kremničania poznajú pod názvom Veľkonočné vajce, si tento rok zavtipkuje na účet slovenského školstva. S podtitulom Veľkonočné ne-vzdelané vajce sa uskutoční v nedeľu 27. marca od 14.00 h na Štefánikovom námestí v Kremnici.


V evanjelických kostoloch sa konajú veľkopiatočné pašiové služby Božie

V evanjelických kostoloch po celom Slovensku sa dnes konajú pašiové služby Božie. Čítajú alebo spievajú sa pašie, časti evanjelia, ktoré veriacim sprítomňujú utrpenie Ježiša Krista od jeho poslednej večere s učeníkmi na Zelený štvrtok až po jeho smrť na kríži.


V Slovenskej národnej galérii sa možno veľa dozvedieť o Veľkej noci v umení

V rámci sprievodného programu k svojim výstavám pripravila Slovenská národná galéria (SNG) v Bratislave ďalšie lektorské výklady pre verejnosť.


Aj počas veľkonočných sviatkov sa stávajú kuriózne udalosti



Veľkonočné sviatky spestrí v kinách novinka K. Reynoldsa V mene Krista

V čase veľkonočných sviatkov prichádza do kín filmová novinka V mene Krista (Risen). Epický biblický príbeh o zmŕtvychvstaní Ježiša Krista nakrútil americký režisér a scenárista Kevin Reynolds. K filmu a príbehu o udalostiach, ktoré pred 2000 rokmi zmenili svet, však zvolil nový prístup. Prerozprával ho z pohľadu neveriaceho.



Na pohotovosti očakávajú cez sviatky viac pacientov

Lekárske pohotovostné služby očakávajú cez veľkonočné sviatky častejšie návštevy pacientov. Na urgente v Detskej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) sa o deti postará šesť lekárov počas dňa a štyria lekári v noci. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) zabezpečí urgentnú starostlivosť v plnom rozsahu.