Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Všetky RÚVZ hlásia rastúce počty infikovaných v rodinách a kolektívoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Epidemiológovia často na základe jednej pozitívne testovanej osoby nachádzajú celé skupinky nakazených, ktoré sú s infikovanou osobou v užšom kontakte.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) hlásia rastúce počty infikovaných novým koronavírusom v rodinách a v kolektívoch - na pracoviskách, v rámci školského či predškolského prostredia. Importovanej nákazy je v tomto období minimum. Konštatuje to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.

RÚVZ v sobotu (17. 10.) zaznamenali vo svojej územnej pôsobnosti 1567 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 z 10.858 laboratórnych vyšetrení. Početnejší výskyt hlásili RÚVZ Bardejov, Bratislava, Čadca, Dolný Kubín, Košice, Liptovský Mikuláš, Prešov, Prievidza a Žilina. Zvýšený výskyt nových prípadov eviduje väčšina krajských miest. "Spravidla ide o aktívne dohľadané kontakty infikovaných osôb, vo väčších mestách (Bratislava, Košice) sa však objavujú aj sporadické prípady, ktorých epidemiologické súvislosti odborníci naďalej intenzívne vyšetrujú," poznamenal ÚVZ SR.

Epidemiológovia často na základe jednej pozitívne testovanej osoby nachádzajú celé skupinky nakazených, ktoré sú s infikovanou osobou v užšom kontakte. "Vyšetrenie následne preukáže, že infikovaná je celá domácnosť respektíve okruh spolupracovníkov. Takáto situácia nastáva v mnohých okresoch Slovenska," uvádza sa na webe ÚVZ SR.

Epidemiológovia preto opätovne vyzývajú na opatrnosť a dôslednú hygienu aj v prostredí, ktoré bežne vnímame ako uzavreté a bezpečné. "Poctivo dodržiavajme respiračnú hygienu, časté umývanie a dezinfekciu rúk a tiež dezinfekciu plôch, ktorých sa často dotýkate. Nezabúdajme často nárazovo vetrať," poznamenal ÚVZ SR.