Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Všetkých 19 výborov pozná svojich predsedov, pomer je 11:8

Na snímke uprostred novovymenovaný predseda NRSR Andrej Danko s novými podpredsedami počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. Vľavo noví podpredsedovia parlementu Lucia Nicholsonová, druhý zľava Andrej Hrnčiar, vpravo Martin Glváč a druhý sprava Béla Bugár. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rozdelením poslancov do výborov sa ustanovujúca schôdza parlamentu skončila.

Bratislava 23. marca (TASR) - Všetkých 19 výborov Národnej rady SR už pozná svojich predsedov. Zvolení boli dnes v tajnej voľbe, a to na základe dohody, že koalícia obsadí 11 predsedníckych postov a opozícia osem. Smer-SD má šesť predsedníckych kresiel, SNS a Most-Híd po dve a #Sieť jedno. SaS a OĽaNO-NOVA nominovali po troch predsedoch a Sme rodina dvoch. ĽSNS žiadneho predsedu výboru nemá.

Predsedom Ústavnoprávneho výboru NR SR bude aj ďalšie volebné obdobie Róbert Madej (Smer-SD). Do čela Mandátového a imunitného výboru NR SR zvolilo plénum Richarda Rašiho (Smer-SD) a Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ladislava Kamenického (Smer-SD). Výbor NR SR pre európske záležitosti povedie Ľuboš Blaha (Smer-SD), šéfom Výboru NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport sa stal Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Štefan Zelník (SNS) povedie Výbor NR SR pre zdravotníctvo a Anton Hrnko (SNS) Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Predsedom Zahraničného výboru NR SR ostáva František Šebej (Most-Híd), Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie povedie Gabriel Csicsai (Most-Híd). Šéfkou Výboru NR SR pre sociálne veci sa stala Alena Bašistová (#Sieť).

Za predsedu Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií bol zvolený Martin Poliačik (SaS), do čela Výboru NR SR pre hospodárstvo zasadne Jana Kiššová (SaS) a Osobitnému kontrolnému výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ bude predsedať Ľubomír Galko (SaS).

Predsedníčkou Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny sa stala Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA), Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti SIS bude riadiť Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) a Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA).

Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj povedie Boris Kollár (Sme rodina) a Výbor NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ Milan Krajniak (Sme rodina).

Rozdelením poslancov do výborov sa ustanovujúca schôdza parlamentu skončila. Najbližšie by sa malo plénum zísť, keď bude mať nová vláda hotové programové vyhlásenie. Povinnosťou nového kabinetu je do 30 dní od vymenovania postaviť sa pred poslancov a požiadať o dôveru.