Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vládni poslanci ukončili činnosť výboru v kauze VSS

Na snímke predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor počas brífingu s novinármi v NR SR 30. mája 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Na dnešnom brífingu po skončení rokovania výboru to povedal jeho predseda Martin Fedor.

Bratislava 30. mája (TASR) – Vládna väčšina vo výbore na kontrolu činností Vojenského spravodajstva dnes presadila uznesenie, ktorým má výbor ukončiť svoju činnosť v súvislosti s kauzou údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS). Na dnešnom brífingu po skončení rokovania výboru to povedal jeho predseda Martin Fedor (SDKÚ-DS).

"Väčšina vládnych poslancov dnes na výbore presadila uznesenie, že výbor má ukončiť svoju činnosť v súvislosti s touto kauzou a zároveň vkladá celú iniciatívu do rúk ministra," uviedol Fedor. Ako ďalej povedal, toto radikálne rozhodnutie, ktoré dnes vládni poslanci spravili, spochybňuje úsilie, ktoré doteraz niektorí poslanci výboru vyvinuli. "Myslím si, že nebol dôvod, aby sme to ukončili takýmto radikálnym spôsobom práve dnes, pretože práca členov výboru mohla a mala pokračovať," povedal predseda výboru s tým, že postup vládnych poslancov ho prekvapil. Dodal, že o ich motivácii nevie.

Na dnešnom rokovaní výboru, ktorý sa uskutočnil v priestoroch Vojenského spravodajstva, si poslanci vypočuli informácie od ľudí, ktorí priamo zodpovedajú za niektoré špeciálne zložky VS. "Dostali sme veľa informácií, veľa indícií. Niektoré podozrenia sa znásobili, niektoré podozrenia boli vysvetľované," informoval Fedor.

Výbor už na základe uznesenia nemôže konať. "Je to zabetónovanie pozície, ktorá v tomto prípade marí akýkoľvek ďalší postup výboru na kontrolu činnosti VS," dodal predseda výboru.

"Osobitný kontrolný výbor nie je vyšetrovací orgán, a preto sme prijali uznesenie, aby kauza bola dôsledne vyšetrená, ale orgánmi na to určenými a aby sme my boli oboznamovaní o priebehu a výsledkoch tohto vyšetrovania," reagoval člen výboru Daniel Duchoň (Smer-SD) s tým, že doteraz už výbor konal nad rámec svojich kompetencií.



Galko: Spisov o údajnom tunelovaní VSS je viac, majú ich v evidencii

Spisov, ktoré sa zaoberajú údajným nehospodárnym nakladaním s majetkom vojenských tajných služieb v rokoch 2006 až 2010 je viac a sú v evidencii Vojenského spravodajstva (VS). Po dnešnej návšteve VS to vyhlásil člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti VS Ľubomír Galko (SaS).

"Na jednom z predchádzajúcich výborov som sa pýtal, či existuje viacero spisov. Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) a šéf VS Ľubomír Skuhra vtedy tvrdili, že neexistujú. Dnes sme dostali potvrdené, že ich je viac. Prístup do týchto spisov nám ale nebol umožnený," povedal Galko.

Opozičný poslanec sa tiež pýtal na možnosť dopátrať sa k účtovným dokladom alebo ich kópiám. "Dostal som informáciu, že k určitým účtovným evidenciám je možné sa dostať aj dnes, prístup nám ale nebol umožnený," povedal. Galko opätovne otvoril aj otázku stretnutia Skuhru s Georgeom Gansém v Benine a žiadal od ministra správu o tejto návšteve. Poslanci vládneho Smeru-SD to ale opäť odmietli.

"Očakával som, že nám dnes budú zdokladované aspoň niektoré informácie, nejaké finančné toky. Nič také sa neudialo, miesto toho sme počúvali svinstvá na bývalých aj terajších dôstojníkov VS, ktorí sa odvážili vzoprieť a hovoriť. Dozvedeli sme sa, kto s kým, koľkokrát a kedy sa vyspal, kto, kedy, s kým a koľkokrát sa oblizoval a podobné nechutnosti," priblížil Galko novinárom. Podľa jeho slov je možno takéto "mafiánske špicľovanie" v prostredí tajných služieb dlhodobo. "Som presvedčený, že toto nie je úloha tajnej služby. Vyťahovanie špinavostí na kolegov či exkolegov pred poslancami NR SR a ministrom pokladám za hyenizmus," podčiarkol.

Podľa Galka sa ukazuje, že tajné služby sú štát v štáte a nie je možné z pozície výboru ich kontrolovať. "Minister obrany Glváč je nesvojprávny minister, lebo naďalej drží vo funkciách dôstojníkov, ktorí vyšetrujú samých seba. Preto pokračujem v zbieraní podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, mám ich už 18," informoval. Na mimoriadne rokovanie pléna ich potrebuje 30.

Napriek tomu, že poslanci vládneho Smeru-SD dnes rozhodli, že kontrolný výbor sa kauzou už nebude ďalej zaoberať, Galko im odkazuje, že jemu ústa nezatvoria. "Budeme sa ďalej venovať tomu, čo sa deje v tajných službách ministerstva obrany," dodal.

.