Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

NRSR znepokojenie nad kauzou VSS nevyjadrilo

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril v pondelok 17. júna 2013 mimoriadne rokovanie parlamentu, ktoré zvolal na podnet 42 opozičných poslancov. Foto: TASR/Martin Baumann
Na snímke minister obrany SR Martin Glváč. Foto: TASR/Martin Baumann
Na snímke opozičný poslanec z SDKÚ-DS a predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva Martin Fedor. Foto: TASR/Martin Baumann
Exminister obrany Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

Necháva ju vyšetrovateľom.

Bratislava 17. júna (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) dnes otvoril mimoriadne rokovanie parlamentu, ktoré zvolal na podnet 42 opozičných poslancov. Tí si chcú objasniť okolnosti kauzy údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z rokov 2006 až 2010.

Výsledkom rokovania má byť uznesenie, ktorým NR SR vyjadrí znepokojenie nad kauzou "Podozrenie z nezákonného nakladania s finančnými prostriedkami, hnuteľným a nehnuteľným majetkom VSS zo strany bývalého vedenia" a konštatovanie, že ide v krátkom čase už o druhú veľkú kauzu vo vojenskom spravodajstve, čo vážnym spôsobom znižuje dôveryhodnosť jeho fungovania. Parlament má tiež požiadať ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD), aby NR SR predložil správu o vyšetrovaní tejto kauzy.

Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková pre TASR už skôr uviedla, že opozíciou navrhované uznesenie je zmätočné a jej strana preto pripraví vlastné. Vláda SR aktivitu opozície označila za "populistické politikárčenie s cieľom získať lacné politické body na exkluzívnej téme, navyše, keď sa samozvaní odborníci rozhorčujú na faktoch, ktoré nikto nevidel, resp. neposúdil ich pravosť". Kabinet upozornil, že v prípade je oprávnený vyšetrovať a preverovať predmetné dokumenty výlučne orgán ustanovený slovenským právnym poriadkom. "Pričom minister obrany je pripravený poskytnúť všetky dokumenty kompetentným orgánom za účelom objektívneho vyšetrenia údajného tunelovania vo Vojenskom spravodajstve," píše sa v stanovisku.

Na celý prípad údajného tunelovania VSS poukázala uniknutá tajná správa, o ktorej autenticite sa politici sporia. Okrem iného sa v nej píše, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb, teda VSS a Vojenského obranného spravodajstva, postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má pochádzať z čias vyšetrovania prípadu, ktoré sa malo začať za ministrovania Ľubomíra Galka (SaS). Jeho nástupca Glváč označil spis za mediálnu kačicu a fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu. Zároveň tvrdí, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo.

Celá kauza má jediného menovateľa, strach Ľubomíra Galka

Celá kauza s medializáciou materiálov vojenskej tajnej služby má spoločného menovateľa, ktorým je strach bývalého ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS). V rozprave na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu to vyhlásil súčasný šéf rezortu obrany Martin Glváč (Smer-SD).

"Za čo sa najviac hanbím, je tu sediaci pán Galko. Celá táto kauza, ktorej sme dnes svedkami, a ktorá plní stránky denníkov, má totiž jediného menovateľa. Tým menovateľom je strach pána Galka," vyhlásil Glváč. "Strach, ktorý je taký veľký, že sa mu nebridí dehonestovať pozície vojenskej spravodajskej služby. Strach, ktorý je tak veľký, že sa neštíti úkolovať svojich bývalých podriadených a navádzať ich na to, aby odhalili svoju identitu," povedal.

Dodal, že na začiatku problémov vojenskej tajnej služby bola práve Galkova kauza s odpočúvaním. "Všetci si pamätáte kauzu odpočúvania. Brutálne zneužíval spravodajské služby. Jeho zlé personálnej rozhodnutia viedli k tomu, že sa jeho vlastní nominanti navzájom špicľovali," vyhlásil na adresu Galka Glváč. Spomenul podozrenia z nehospodárneho nakladania s prostriedkami tajnej služby v čase, keď bol ministrom Galko, ako aj podozrenie zo spolupráce pracovníkov vojenskej tajnej služby s bývalými členmi komunistickej Štátnej polície (ŠtB).



Glváč tvrdí, že v samotnej veci medializovaných podozrení koná. "Zhromaždili sme 2102 listov, ktoré sú k dispozícii orgánom činným v trestnom konaní. Niekto z 2102 listov účelovo vytiahol 42. Poskytujem orgánom činným v trestnom konaní maximálnu súčinnosť a po zbavení mlčanlivosti budem vypovedať v rozsahu, aký bude potrebný," povedal.

"Dnes tu stojím, lebo parlamentná pôda je jedno z relevantných miest. Určite to nie sú stranícke tlačovky," dodal Glváč, ktorý podporil verejný charakter dnešnej schôdze. Zároveň vyhlásil, že vynášanie materiálov z tajných služieb môže súvisieť aj s odporom časti súčasných či bývalých členov týchto služieb s ich spojením do jediného celku, Vojenského spravodajstva.

"Pán Galko niekoľko mesiacov pred spojením vojenského spravodajstva vedel, že ho povedie jeden z dvojice Tibenský - Skuhra," upozornil Glváč, podľa ktorého mal Galko v prípade akéhokoľvek podozrenia podať trestné oznámenie, čo však neurobil. "Stojím tu preto, že si niekto zo strachu niečo vymyslel a skonšpiroval. Pán Galko je schopný urobiť čokoľvek. Ak v tomto prípade niekto nekonal, nebol som to ja," vyhlásil Glváč.

Galko v reakcii vyhlásil, že Glváč nepovedal nič k fungovaniu VSS a k podozreniam z tunelovania. "Vy ste 80 percent len útočili na mňa. Musíte mať zo mňa veľký strach. Len menej stresu, pokoj, bude horšie," odkázal. Galko zároveň avizoval, že v prípade vystúpia aj ďalší svedkovia a budú vraj rozprávať aj ľudia, ktorí sú v súčasnosti aktívni v službe.

Opozičný poslanec je zároveň presvedčený, že Glváč doviedol do Vojenského spravodajstva "vagabundov, ktorí navštevujú manželky a partnerky bývalých dôstojníkov v ich zamestnaniach a vyhrážajú sa im a šikanujú ich". "Takýchto grázlov chránite," odkázal súčasnému ministrovi.


Fedor: Vyzývam premiéra, aby sa v kauze VSS zorientoval

Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) Martin Fedor (SDKÚ-DS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa v kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z rokov 2006 až 2010 zorientoval a patrične sa v nej angažoval. Je totiž podľa neho nepatričné a ignorantské povedať, že tomu ani divá sviňa nerozumie, ako to vyhlásil Fico pred časom.

"Dochádza tu k samodeštrukcii Vojenského spravodajstva a predseda Bezpečnostnej rady SR tomu nerozumie?" pýtal sa počas mimoriadnej schôdze venovanej kauze "Podozrenie z nezákonného nakladania s finančnými prostriedkami, hnuteľným a nehnuteľným majetkom VSS zo strany bývalého vedenia".

"Táto kauza prekonala všetky doterajšie kauzy okolo tajných služieb, aké sme tu mali. Máme tu vážny bezpečnostný problém, a to aj v prípade, ak sa tam s ničím neplytvalo a nič sa nespreneverilo. Aj tak je to problém sebadeštrukcie VS v priamom prenose. Ide o likvidáciu samotných základov a existencie fungovania každej spravodajskej služby," upozornil Fedor s tým, že aj preto sa týmto prípadom musí zaoberať parlament.

Opozičný poslanec sa domnieva, že celý prípad už prerástol cez hlavu vedenia VS aj ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD). "Koľko podozrení sa má ešte objaviť, aby sme priznali, aký veľký problém tu máme? Aké nechutnosti chceme ešte počuť?" spýtal sa.

Fedor apeloval, že z kauzy by sme sa mali poučiť a zabrániť jej repríze. "Potrebujeme ustanoviť silnú a nezávislú inšpekciu nad bezpečnostnými zbormi, ktorá bude vedieť, kam ísť, čo skontrolovať a čo sa pýtať. Sama si otvorí dvere a nebude čakať, kým jej to niekto láskavo dovolí," odporučil.

Miroslav Číž (Smer-SD) sa domnieva, že vo Fedorovom prejave prevážil moment politizácie problému. Podľa jeho slov totiž ide o politickú kauzu, na ktorú opozícia zneužíva parlament. "Musia sa tým zaoberať špecializované orgány," odkázal.



Anton Martvoň (Smer-SD) si zase nemyslí, že možno hovoriť o kolapse služby len preto, že zlyhal nejaký jedinec. "V tomto prípade ide o bývalých dôstojníkov spravodajskej služby. Venujeme tu pozornosť práve informáciám od ľudí, ktorí sú zločinci, keďže spáchali trestný čin prezradením utajovaných informácií. Venujeme pozornosť ľuďom, ktorí boli prijatí za Ivety Radičovej a ktorí zlyhali, lebo neuniesli to, že nemajú výhody," povedal.

Okrem Fedora je do rozpravy prihlásených ešte osem poslancov, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne. Plénum už na začiatku schôdze odhlasovalo, že ak bude potrebné, bude sa rokovať aj po 19. hodine.


Švejna: Minister by nemal kauzu bagatelizovať, ale politicky konať

Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) by nemal kauzu údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) bagatelizovať, ale mal by politicky konať. V rozprave počas mimoriadnej schôdze parlamentu venovanej tomuto prípadu to vyhlásil poslanec Mostu-Híd Ivan Švejna.

"Minister by mal pozastaviť výkon funkcie ľuďom, ktorých sa podozrenia týkajú," myslí si Švejna. Keďže to Glváč neurobil, považuje to za závažnú politickú chybu.

Ako ďalší vážny politický prešľap vníma rozhodnutie väčšiny členov Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, že sa kauzou viac nebude zaoberať. "Čo sme to za kontrolný výbor?" pýtal sa poslancov Smeru-SD, ktorí uznesenie výboru presadili.

Daniel Duchoň (Smer-SD) ho však upozornil, že kontrolný výbor už konal nad rámec svojich kompetencií. "My sme od začiatku deklarovali, že trváme na dôslednom vyšetrení tejto údajnej kauzy, preto sme požadovali, aby vyšetrovanie prevzala špeciálna prokuratúra. Zároveň sme konštatovali, že chceme byť priebežne oboznamovaní s výsledkami vyšetrovania a sám minister obrany deklaroval, že nás bude informovať. Touto kauzou sa teda budeme zaoberať," dodal.


Ľ. Galko: M. Glváč sa skompromitoval, musí odísť z funkcie

Poslanec za SaS a exminister obrany Ľubomír Galko odmieta, že by za jeho pôsobenia v rezorte dochádzalo ku korupcii. Tieto obvinenia zo strany Smeru-SD dnes označil za úsmevné a odkázal, že ten, kto kryje zločin, je súčasný minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Galkovi prekáža, že minister odmieta postaviť mimo službu šéfa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru, čím sa podľa neho skompromitoval, a preto musí odísť z funkcie.

"Zaujíma ma, či je pravda, že v rodinnom dome, ktorý bol majetkom Vojenskej spravodajskej služby (VSS) a boli do neho napumpované peniaze, býva dodnes vysoký dôstojník služby, ktorý ho zakúpil cez viacero prevodov a lacnejšie. Zaujíma ma, či VSS zakúpila byt v Bratislave na konšpiračné účely za dvojnásobnú cenu," odkázal ministrovi.

Galko chce tiež vedieť, či je pravda, že za rekonštrukciu jednej z budov, ktorú dnes vlastní Vojenské spravodajstvo, bolo naozaj vyfakturovaných násobne viac peňazí, ako reálne stojí a či bola zaplatená aj ubytovacia časť, ktorá tam nie je. "Zaujíma ma, či je pravda, že miesto vtedajšieho riaditeľa VSS Šeba podpísal určité dokumenty, ako obstarávanie a rekonštrukcie, niekto iný, kto na to nemá oprávnenie. Zaujíma ma, prečo sa určité objekty vojenského spravodajstva prevádzali stále za menšie a menšie ceny. Vôbec ma nezaujíma, či zostali v systéme, ale prečo sa prevádzali ďalej za nižšie a nižšie sumy," vysvetlil.

Opozičný poslanec by chcel zároveň vedieť, či sa pri spravodajských akciách a prevodoch bežne vyskytujú bývalí dôstojníci a ich priatelia a nadobúdajú hnuteľné a nehnuteľné veci. "A je mi jedno, či je to len naoko alebo naozaj. Ak je to štandard, zaujíma ma, prečo sa to robí stále s tými istými ľuďmi," tvrdí.



Tieto všetky otázky by sa podľa Galka dali vyšetriť a zodpovedať, keby dal Glváč dotknutých ľudí preč. "On ich ale preč nedal a stal sa spolupáchateľom,"
dodal.

Tibor Lebocký (Smer-SD) vo faktickej poznámke Galkovi odkázal, že stále nevyvrátil skutočnosti, že o všetkom ako minister vedel a nekonal. "Podľa vás každý o niečom vedel, každý konať mohol, len vy ste o ničom nevedeli," odkázal.

Anton Martvoň (Smer-SD) sa Galka opýtal, prečo v čase, keď bol minister, nezriadil vyšetrovací tím podobne, ako to urobil Daniel Lipšic pri kauze Gorila. Galka sa zároveň pýtal, či mu neprekáža, že "jeden z demaskovaných bývalých dôstojníkov je kamarát jedného z dôležitých aktérov kauzy skupinka z roku 2003". O kom presne hovoril zatiaľ Martvoň nevysvetlil.

Podľa exministra obrany Jaroslava Bašku (Smer-SD) Galko vie, že VSS (rozviedka) zbierala v súvislosti s kauzou len kompromitujúce materiály a skutočné vyšetrovanie robilo Vojenské obranné spravodajstvo (kontrarozviedka) za riaditeľovania Pavla Brychtu. "Existuje o tom správa, ktorá nepotvrdila žiadne nezákonné manipulácie. Táto správa bude poskytnutá orgánom činným v trestnom konaní," avizoval Baška.


Plénum znepokojenie nad kauzou VSS nevyjadrilo, necháva ju vyšetrovateľom

Národná rada (NR) SR dnes zobrala na vedomie správu ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) ku kauze "Podozrenie z nezákonného nakladania s finančnými prostriedkami, hnuteľným a nehnuteľným majetkom Vojenskej spravodajskej služby (VSS) zo strany bývalého vedenia" a konštatovala, že vyšetrenie podozrení patrí do pôsobnosti príslušných vyšetrovacích orgánov.

Opozičné uznesenie, na základe ktorého mala NR SR vyjadriť nad kauzou znepokojenie, poslanci za vládny Smer-SD nepodporili. Opozícia tiež chcela na mimoriadnej schôdzi odhlasovať konštatovanie, že ide v krátkom čase už o druhú veľkú kauzu vo vojenskom spravodajstve, čo vážnym spôsobom znižuje dôveryhodnosť jeho fungovania. Parlament mal tiež Glváča požiadať, aby NR SR predložil správu o vyšetrovaní tejto kauzy.

Návrh uznesenia z dielne opozície, ktorá mimoriadne rokovanie v pléne iniciovala, označila predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková pred časom za zmätočný. Alternatívne znenie dnes v pléne predložil a presadil Anton Martvoň.

Svoj návrh uznesenia predložil aj Alojz Hlina (nezaradený). Ten chcel zaviazať ministra obrany predložiť do 15. novembra správu o aktuálnom stave vo Vojenskom spravodajstve, a to vo vyhradenom režime, teda bez účasti verejnosti a médií. Ani jeho iniciatíva neprešla.

Kauze údajného tunelovania VSS sa dnes členovia snemovne v rámci mimoriadnej schôdze venovali takmer deväť hodín. Kým opoziční poslanci ostro kritizovali postup ministra Glváča a šéfov vojenského spravodajstva, poslanci Smeru-SD zase kritizovali verejné vystúpenia bývalých dôstojníkov tajných služieb a apelovali, aby sa celá vec nechala prešetriť orgánmi činnými v trestnom konaní. Samotnú schôdzu označili za zbytočnú.