Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O vstupe Mosta-Híd do vlády sa rozhodne v sobotu, dostane 5 tajomníkov

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár prichádza na rokovanie. Bratislava, 17. Marca 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Ak rada vstup odobrí, Most-Híd obsadí posty ministrov spravodlivosti a životného prostredia.

Bratislava 17. marca (TASR) - Strana Most-Híd dostane v novej vláde päť štátnych tajomníkov. Potvrdil to dnes predseda Béla Bugár v relácii Naživo s moderátorom Braňom Závodským na Rádiu Expres.

Vláda sa má vrátiť k systému krížovej kontroly na jednotlivých ministerstvách. Most-Híd bude mať štátnych tajomníkov na svojich rezortoch spravodlivosti a životného prostredia, a tiež na ministerstvách práce, dopravy a školstva.



Ako možná štátna tajomníčka sa údajne spomína Andrea Vitkóová. Na dopravu by mohol podľa informácií TASR ísť Árpád Érsek a na školstvo Peter Krajňák.

Ministerkou spravodlivosti má byť Lucia Žitňanská, šéfom envirorezortu údajne László Solymos. Bugár potvrdil Žitňanskú, Solymosa nie. Povedal však, že rezortu by mal šéfovať niekto z poslaneckého klubu.

O vstupe Mosta-Híd do vlády rozhodne Republiková rada v sobotu

O vstupe Mosta-Híd do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou bude rozhodovať Republiková rada strany v sobotu 19. marca. Dá sa vraj predpokladať, že pôjde už len o formalitu.

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas brífingu s novinármi pred začiatkom rokovania.
Foto: TASR/Martin Baumann
Dôležitý je pre neho program a jeho naplnenie. Verí, že ho vo vláde so Smerom-SD, SNS a #Sieťou presadí. "Ak Republiková rada rozhodne o tom, že máme vstúpiť do vlády za týchto podmienok, tak budeme plniť náš program, to, čo sme sľúbili občanom," povedal Bugár.

Na otázku, či verí, že sa strane podarí presadiť protikorupčný program, keďže kľúčové rezorty má Smer-SD, uviedol, že keby neveril, nevstúpi do vlády. "Pre Most-Híd je dôležité, či vieme naplniť program, ak to budeme vedieť, žiadny problém," poznamenal.

Táto vláda podľa neho musí vydržať štyri roky a presadiť opatrenia pre ľudí, ak chce zabrániť nárastu extrémizmu. "Ak nepomôžeme hladovým dolinám, ak nebude viditeľný protikorupčný boj, tak zas pomôžeme tým, ktorých by sme v parlamente neradi videli posilnených," povedal Bugár.

So vstupom do formujúcej sa vlády so Smerom-SD a SNS nesúhlasí podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Oznámil, že ak strana podpíše koaličnú zmluvu, nevstúpi do poslaneckého klubu a nebude podporovať kabinet. Podľa Bugára je jediný. Nikto iný podľa neho neodíde.

Bugár: Rezort zdravotníctva by mal viesť krízový manažér

Na ministerstve zdravotníctva by mal pôsobiť manažér - nestranník, ktorý v krízovom režime uskutoční aj niektoré neštandardné kroky. V relácii Naživo Rádia Expres s moderátorom Braňom Závodským to dnes uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Šéf jednej z budúcich koaličných strán to avizoval v reakcii na otázku, prečo počas rokovaní o vzniku novej vlády žiadna zo štvorice strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť nemala záujem o post ministra zdravotníctva. „My sme navrhli jednu vec a vyzerá to tak, že to asi aj bude fungovať - krízový manažment,“ vysvetlil Bugár.

„To znamená, že tam bude odborník, predpokladáme že len manažér, nemusí mať nič ani zo zdravotníctvom, len bude manažovať, a počas toho krízového manažmentu budú niektoré neštandardné kroky,“ opísal ďalej. Takýto nestraník musí mať podľa šéfa Mosta-Híd nielen podporu premiéra ale všetkých členov vlády. „Lebo ak zdravotníctvo nedáme dohromady, to nás bude veľmi bolieť,“ konštatoval.

Most-Híd by mal podľa Bugára o rezort zdravotníctva záujem v prípade, že by mali nárok na tri a nie na dve ministerstvá. „To tretie by určite mohlo byť zdravotníctvo,“ tvrdí Bugár. „Ale viete, ak máme vlajkovú loď, a to je protikorupčný boj a množstvo tých našich návrhov, tak nemôžeme vymieňať, že na to radšej zabudnime a zoberme si zdravotníctvo. To určite nie!“ ozrejmil.

Strana sa však podľa Bugára týmto nezbavila zodpovednosti za vývoj v zdravotníctve a je pripravená ju niesť. „Budeme mať politickú zodpovednosť,“ potvrdil. Ako tiež zdôraznil, podarilo sa im vyrokovať, že opozícia bude mať kontrolné zastúpenie vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni.