Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

VŠVU má novú vizuálnu identitu aj vlastné písmo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Škola sa rozhodla zmeniť vizuálnu identitu po niekoľkých rokoch.

Bratislava 16. februára (TASR) - Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave otvorila v pondelok (15. 2.) ďalší semester v novom šate. Po dlhšom období zmenila nielen svoju vizuálnu identitu, predstavila aj vlastné písmo a novú webstránku. "O tieto zmeny sa, okrem iných, postarala dvojica dizajnérov Andrej & Andrej (Andrej Barčák a Andrej Čanecký)," TASR o tom informovala PR manažérka Barbora Komarová.

Škola sa rozhodla zmeniť vizuálnu identitu po niekoľkých rokoch. "V rámci výskumu jej histórie sa nám však nepodarilo vystopovať patričnú vývojovú líniu loga, či iného dizajnu školy (okrem niekoľkých nedávnych)," uvádza VŠVU s tým, že alternatívnu históriu loga školy vytvorili metódou špekulatívneho dizajnu.

Dizajnéri sa inšpirovali erbom rodu Pálffyovcov, ktorý figuruje na jednej z budov školy na Hviezdoslavovom námestí, ktorú rodina venovala na umelecké účely. "Erb s motívom jeleňa tak v rukách dizajnérov mení svoje podoby naprieč históriou, odzrkadľujúc nielen politické zmeny, ale aj umelecké štýly. Náš jeleň však nepredstavuje len vyprázdnený symbol alebo pekný obrázok, v budúcnosti bude zastávať vlastný názor a pozície v rámci spoločenských udalostí," vysvetľuje Komarová.

"Logo našej školy je postavené tak, že si môžeme do neho pozvať logo hnutia, ku ktorému sa chceme ako škola prihlásiť. A toto je pre mňa jedna z najkrajších vecí, ktoré sa nám podarili. Jeleň tak bude stáť po boku poľského červeného blesku, alebo pôjde do partnerstva s environmentálnym hnutím Vlk, alebo sa zastane konkrétnej komunity v núdzi, občas sa zafarbí dúhovými farbami, inokedy smútkom za obete terorizmu vo Viedni," dodala rektorka VŠVU Bohunka Koklesová. Zároveň poznamenala, že jeleň VŠVU je na rozdiel od iných genderovo korektný: "Svoje ego koriguje v prospech iných a nemá problém brať sám seba s humorom. A to aj v momente, keď mu jeden z parohov odpadol."

Dizajnérske duo pri tejto príležitosti vytvorilo pre VŠVU aj úplne nové písmo, ktoré bude použité na oficiálnych dokumentoch, propagačných materiáloch a na vynovenom webe. Ten je podľa tvorcov oproti predošlému prehľadnejší, responzívnejší a návštevníci ľahko nájdu všetky informácie o škole, jej projektoch a výstavách. "Nový dizajn dostane aj naša Galéria Medium, ktorej logo a plagáty budú využívať školské písmo, identitu však získa vlastnú," uzavrela Komarová.