Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VšZP by mala na budúci rok poslať regionálnym nemocniciam viac peňazí

Na snímke predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai. Foto: TASR/Michal Svítok

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) by mala na budúci rok desiatkam regionálnych nemocníc poslať oproti tomuto roku o 24 miliónov eur viac.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) by mala na budúci rok desiatkam regionálnych nemocníc poslať oproti tomuto roku o 24 miliónov eur viac. Po dnešnom rokovaní na pôde VšZP to oznámil šéf Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko s tým, že do 9. januára 2015 im najväčšia poisťovňa predloží návrh úpravy cien aj objemov na prvé tri mesiace. Viac peňazí majú desiatky stredných a malých nemocníc dostať na chod lôžkových oddelení.

"VšZP pripravila pre všetky nemocnice konštruktívny návrh na úpravu cien tak, aby pokryli podiel poisťovne na zvýšených nákladoch na mzdové prostriedky v nemocniciach v roku 2015. Keďže VšZP chce prostriedky verejného zdravotného poistenia využívať účelne a efektívne, bude monitorovať aj cenové podmienky ostatných zdravotných poisťovní,
" uviedla hovorkyňa poisťovne Eva Ravingerová.

O navýšení cien dnes zástupcovia nemocníc rokovali aj v súkromnej poisťovni Dôvera. Tá na prvý kvartál 2015 neponúkla ANS navýšenie a chce, aby nemocnice zostali v pôvodných podmienkach do vypršania zmluvy, teda do konca marca budúceho roka. Šéf ANS Petko však dnes avizoval, že nemocnice budú hneď po Novom roku iniciovať ďalšie rokovania so súkromnými poisťovňami a tlačiť ich do podmienok porovnateľných s VšZP.

"Na stretnutí s ANS sme si potvrdili, že budeme rokovať o otázke platových pomerov k 1. aprílu 2015. V prípade, že bude rozpustená rezerva štátneho rozpočtu, aj skôr," informoval TASR hovorca poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik.

Petko potvrdil, že peniaze z 50-miliónovej rezervy už schváleného rozpočtu pre zdravotníctvo na budúci rok by nemocniciam pomohli. "Peniaze by sa do systému uvoľnili cez zdravotné poisťovne a my by sme ich použili na úpravu platových podmienok," priblížil.

Asi 60 neštátnych nemocníc, ktoré združuje ANS, potrebuje približne 20 miliónov eur na to, aby vykryli náklady spojené s budúcoročným zákonným zvýšením platov lekárov a zvýšením minimálnej mzdy pre všetkých pracovníkov.

V prípade, že sa im nepodarí vykryť vzniknuté náklady, nemocnice budú musieť podľa Petka rušiť oddelenia či krátiť úväzky.