Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poisťovňa VšZP chce šetriť na liekoch, pomôckach aj nadlimitoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Niektoré úsporné opatrenia už kritizovali pacientske organizácie.

Bratislava 27. februára (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) chce šetriť na liekoch, zdravotníckych pomôckach aj preplácaní zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z jej ozdravného plánu, ktorý dnes zverejnil inštitút INEKO. Vlastnými úspornými opatreniami plánuje ušetriť vyše 115 miliónov eur, najviac v oblasti nákupu zdravotnej starostlivosti. Oproti minulému roku má znížiť nárast nákladov na zdravotnú starostlivosť o tri percentá.

Navrhuje preto v tomto roku napríklad nerealizovať dohody o urovnaní, cez ktoré poskytovateľom zdravotnej starostlivosti preplácala tzv. nadlimity. Chce takto ušetriť päť miliónov eur. Rovnako plánuje rozšíriť centrálny nákup liekov, čo má tento rok usporiť 11,5 milióna eur. Ďalších 2,8 milióna eur majú priniesť opatrenia pri výnimkách na nekategorizované lieky.

Ďalšie liekové úspory, minimálne vo výške 20 miliónov eur, si VšZP sľubuje od opatrení v predpisovaní liekov a zavedení elektronického receptu. Kontroly preskripcie majú priniesť päť miliónov eur. Zmeny chce štátna poisťovňa aj v cenách zdravotníckych pomôcok a kontrole ich predpisovania, čo má priniesť asi 11 miliónov eur.

Desať miliónov má priniesť zníženie cien špeciálneho zdravotníckeho materiálu, ktoré VšZP ohlásila ešte koncom minulého roka. Ďalšie tri milióny si sľubuje od odzmluvnení asi 100 ambulancií, z ktorých lekári pracujú v ambulancii aj nemocnici. Ďalších približne 20 príde o zmluvy pre neefektivitu.

Štátna zdravotná poisťovňa avizuje aj zníženie úhrad pri CT a MR vyšetreniach. Poskytovateľom zdravotnej starostlivosti začala od tohto roka znižovať ceny bodu a upravovať im objemy, chce takto získať asi 12 miliónov eur. Znížiť jednotkové ceny výkonu plánuje aj pri hemodialýze či pri výkone MARS pri dialýze pečene, čo má priniesť vyše dva milióny eur.

VšZP sľubuje u poskytovateľov aj "intenzívnejšie revízie", do konca roka ráta s úsporou 24 miliónov eur. Poisťovňa chce do kontroly zapojiť aj svojich poistencov. Môže to byť podľa nej "efektívny nástroj na znižovanie nákladov". Navrhuje podporiť generovanie výpisov z účtu poistencov s aktivovanou službou e-Pobočka.

Okrem opatrení v oblasti nákupu zdravotnej starostlivosti, sa chce VšZP zamerať aj na riešenie pohľadávok na nezaplatenom poistnom. Odhaduje, že pokiaľ by odpredala pohľadávky vo výške 125 miliónov eur, mohla by takto pri 15 percentnej odplate získať 18,75 milióna eur. Plánuje tiež skresať prevádzkové náklady o 881.000 eur.

Všeobecná zdravotná poisťovňa v ozdravnom pláne pripúšťa, že nesie so sebou riziká a hrozby. Vidí ich v odmietnutí úsporných opatrení dotknutými stranami či tretími stranami, časovom sklze potrebných verejných obstarávaní či potrebe legislatívnych úprav. Rovnako v tom, že budú opatrenia na verejnosti prezentované ako tie, čo ohrozujú zdravotnú dostupnosť, k čomu podľa VšZP nedôjde.

Najväčšia poisťovňa na trhu musela ozdravný plán vypracovať pre rekordnú minuloročnú stratu, ktorá má dosiahnuť okolo 200 miliónov eur. Okrem vlastných úsporných opatrení počíta aj s dofinancovaním od štátu vo výške 150 miliónov eur. Peniaze má dostať cez zvýšenú platbu za poistencov štátu, koľko, zatiaľ nie je jasné. Ak by časť takto získaných peňazí nestačila, VšZP avizovala rokovania o úverovom rámci s komerčnými bankami. Ak ozdravný plán štátna poisťovňa dodrží, do plusu by sa mala dostať v roku 2019.

Niektoré úsporné opatrenia už kritizovali pacientske organizácie. Má ísť najmä o návrh VšZP zmeniť preplácanie liečby pre ľudí s ochoreniami zraku. VšZP okrem toho navrhla aj zmeny v úhradách liečby hepatitídy typu C. Pacientske organizácie v tomto kroku vidia obmedzovanie liečby. VšZP to vylučuje, hovorí, že úspory nepôjdu na úkor pacientov. Tvrdenia o obmedzovaní liečby "absolútne odmieta" aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Cez víkend však plánované kroky kritizoval premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý avizoval, že voči "zajacovinám" razantne zakročí. Má sa preto stretnúť aj s Druckerom, VšZP potom plánuje zvolať brífing pre novinárov.