Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Marcel Forai dostal za rok 2014 jednorazovú odmenu 22.596 eur

Na archívnej snímke Marcel Forai Foto: TASR/Martin Baumann

Počas dnešnej parlamentnej Hodiny otázok to odkázal neprítomný minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorého odpoveď v pléne prečítal minister práce Ján Richter.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Marcel Forai, ktorý ešte donedávna šéfoval Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), dostal za rok 2014 jednorazovú odmenu 22.596,69 eura. Počas dnešnej parlamentnej Hodiny otázok to odkázal neprítomný minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD), ktorého odpoveď v pléne prečítal minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Na riadnom Valnom zhromaždení VšZP, ktoré sa uskutočnilo 23. apríla 2015, bola schválená mesačná odmena za výkon funkcie pánovi Foraiovi vo výške 3944,25 eura a variabilná zložka odmeny za výkon funkcie v roku 2014 vo výške 22.596,69 eura jednorazovo," oznámil Richter. Na výšku odmeny pre Foraia za rok 2014 bol zvedavý poslanec Jozef Bobík (KDH).

Forai odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa VšZP po medializácii zmlúv, ktoré poisťovňa uzavrela s jeho tetou. Zmluvy podľa Denníka N preveruje Národná kriminálna agentúra (NAKA), a to z vlastnej iniciatívy. "Preveruje skutočnosti v súvislosti s uzatváraním zmlúv a následných dodatkov spoločnosti," povedal pre denník hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Vyšetrovatelia majú podľa jeho slov vychádzať aj z medializovaných informácií. Výsledkom vyšetrovania má byť "trestnoprávne posúdenie konania jednotlivých osôb zodpovedných za spravovanie majetku štátu v rámci pôsobnosti spoločnosti." Okrem polície preveruje zmluvy aj Najvyšší kontrolný úrad, na ktorý sa obrátil minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD).

Forai po oznámení svojej abdikácie požiadal, aby zmluvy medzi VšZP a jeho tetou preveril Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Transparency International Slovensko (TIS) však upozornilo, že v tomto prípade môže ísť o konflikt záujmov. Podľa mimovládnej organizácie totiž podnikal manžel šéfky ÚDZS Moniky Pažinkovej so synom Foraiovej tety. ÚDZS však neobjektívnosť odmieta.