Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VšZP: Unikátny kód dostala Klinika Kostka za pôsobenia M. Faktora

Ilustračné foto - budova VšZP v Bratislave Foto: TASR/Martin Baumann

Mimoparlamentná strana #Sieť dnes kritizovala, že VšZP platí masérovi výšku ročného platu 250 sestier.

Bratislava 2. februára (TASR) - Unikátny kód pre Kliniku Kostka zazmluvnila štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ešte v roku 2011 za pôsobenia nominanta KDH Mariana Faktora. "Pán poslanec Miroslav Beblavý svojimi príbehmi zo zdravotníctva už neraz dokázal, že fakty, ktorými chce zvýšiť čítanosť týchto príbehov a nazbierať politické body pred blížiacimi sa voľbami, nie sú jeho silnou stránkou," uviedla v reakcii na jeho dnešnú kritiku hovorkyňa VšZP Petra Balážová.



Poukázala na to, že súčasný šéf poisťovne Miroslav Vaďura krátko po svojom príchode nariadil vykonanie kontroly u tohto poskytovateľa. Cieľom bolo podľa Balážovej zistiť, či boli naplnené očakávania spojené so zavedením unikátneho kódu. "Na základe výsledkov kontroly a spokojnosti poistencov VšZP prehodnotila kód CDT00. Vzhľadom na to, že bol všeobecný a nezohľadňoval individuálne potreby poistencov, VšZP ho zrušila a nahradila výkonmi podľa platného Katalógu výkonov," uviedla.

Nárast zmluvných objemov pre Kliniku Kostka súvisí s rozšírením siete pracovísk v rámci Slovenska, argumentuje VšZP. "Ku koncu roka 2015 evidujeme u daného poskytovateľa šesť pracovísk, na ktorých okrem lekárov pracuje 180 zdravotníckych pracovníkov so zameraním na fyzioterapiu. VšZP vždy platila za preukázateľne poskytnutú zdravotnú starostlivosť poistencom, čo aj v tomto prípade potvrdili samotní poistenci, ktorých VšZP oslovila v rámci kontroly," zhrnula Balážová.

Za vysoký zmluvný objem pre kliniku je podľa experta KDH pre zdravotníctvo Mariana Faktora zodpovedný nie on, ale vládna strana. "Za to, ako sa po predčasnom konci vlády Ivety Radičovej z približne 10.000 eur mesačne zazmluvnených výkonov stalo 1,5 milióna eur ročne, zodpovedá iba Smer," uviedol. Osobitý kód sa podľa jeho slov zaviedol na základe odporúčania odboru stratégie. Cieľom testovacieho projektu bolo dosiahnuť lepšie výsledky liečby a znížiť náklady na lieky tým, že sa u jedného poskytovateľa skombinuje poskytovanie rehabilitácie, ortopédie a neurológie.

Zmluva sa za jeho pôsobenia uzatvárala na obmedzený čas so záverom, že bude prehodnotená na základe výsledkov dosiahnutých pri liečbe pacientov, poznamenal. "Zámer tohto projektu, lepšia zdravotná starostlivosť a úspory na liekoch, bol správny a stojím si za ním. Kam sa pôvodný zámer dostal od jeho spustenia, je už zodpovednosť pána Foraia, pani Zvolenskej, pána Čisláka a pána Vaďuru," zhrnul.

Mimoparlamentná strana #Sieť dnes kritizovala, že VšZP platí masérovi výšku ročného platu 250 sestier. Strana upozornila, že za súčasnej vlády sa mimoriadne začalo dariť lekárovi Pavlovi Kostkovi, ktorý na svojich klinikách poskytuje masáže či rehabilitácie. Kostka mal v roku 2012 obrat asi 140.000 eur, v roku 2014 to už bolo vyše 1,4 milióna eur, uviedol podpredseda #Siete Miroslav Beblavý. Rovnako mal vzrásť jeho zisk, a to z 8000 na 794.000 eur. Ten jeho tvrdenia odmietol a označil ich za predvolebnú kampaň.