Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V.TEJBUS: V Bani Handlová došlo až k trom samostatným udalostiam

Na archívnej snímke drôtené zlomené srdce Bolesť v srdci je vystavené na pódiu pred začiatkom rozlúčky s tragicky zahynutými baníkmi v Handlovej 20. augusta 2009. Foto: TASR/Michal Svítok

Za banské nešťastie určite nemohla príroda či vyššia moc, ale ľudský faktor, uviedol bývalý vedúci oddelenia banskej bezpečnosti na Hlavnom banskom úrade Vladimír Tejbus.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Za banské nešťastie v Handlovej v roku 2009, pri ktorom zahynulo 20 baníkov, určite nemohla príroda či vyššia moc, ale ľudský faktor, ktorý spôsobil až tri mimoriadne udalosti v podzemí. Pre TASR to uviedol bývalý vedúci oddelenia banskej bezpečnosti na Hlavnom banskom úrade (HBÚ) Vladimír Tejbus.

Na základe dôkazov vo vyšetrovacom spise je možné preukázať, že príčinou smrteľných pracovných úrazov baníkov a záchranárov vôbec nemusel byť výbuch. Tieto dôkazy preukazujú nielen samotný výbuch, ale aj celý nehodový dej, ktorý bol v skutočnosti iný, ako sa uvádza v odbornom posudku Obvodného banského úradu v Prievidzi. V Bani Handlová došlo až k trom relatívne samostatným mimoriadnym udalostiam, špecifikovaných v banských bezpečnostných predpisoch. Bol to výskyt kysličníka uhoľnatého v koncentrácii vyššej ako 0,013 %, takzvaná zápara, banský požiar a výbuch,“ zdôraznil Tejbus s tým, že keby boli dodržané všetky bezpečnostné predpisy, nemuselo dôjsť k tragédii.

Je zrejmé, že keby bola zlikvidovaná zápara tak, ako mala byť, nebol by vznikol banský požiar. A keby bol zlikvidovaný banský požiar tak, ako mal byť, nebolo by došlo k výbuchu,“ dodal Tejbus, ktorý niekoľko rokov o skutočných príčinách nehody v Handlovej nemohol hovoriť. „Celú tu dobu, odkedy som zistil, čo sa vlastne vtedy stalo na Bani Handlová a povedal som svoj názor predsedovi HBÚ, som bol vystavený všemožným formám nátlaku. Napriek tomu som si dovolil svoj názor oficiálne dať na papier tak v jednotlivých spisoch na HBÚ, ale najmä priamo v správe z našej poradnej komisie, ako aj v stanovisku zaslanom kontrolnej komisii ministra hospodárstva. No nič sa nestalo a nikoho pravda vlastne ani nezaujímala,“ zdôraznil Tejbus. 

V súvislosti s touto tragédiou začala polícia opäť vyšetrovať jej okolnosti. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prievidzi začal na pokyn okresného prokurátora trestné stíhanie vo veci pre zločin marenia spravodlivosti. Pre TASR to potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý. 

V predmetnej trestnej veci prokurátor Okresnej prokuratúry Prievidza najskôr na základe preskúmania vyšetrovacieho spisu zrušil uznesenie vyšetrovateľa z 12. septembra, ktorým odmietol vec podozrenia zo zločinu marenia spravodlivosti, pretože bolo nezákonné. Zároveň upravil ďalší postup vyšetrovateľa záväzným pokynom. Trestné stíhanie nie je skončené, stále prebieha,“ napísal v stanovisku Sipavý.

TASR má k dispozícii toto uznesenie o začatí trestného stíhania, kde sa uvádza, že „páchateľ ako zamestnanec Hlavného banského úradu (HBÚ) svojimi príkazmi pri vypracovaní správy o zistených skutočnostiach, ovplyvňoval prácu poradnej komisie.“

Na obnovenie vyšetrovania upozornila ako prvá TV Markíza, podľa ktorej sa tieto skutočné príčiny tragédie do záverov komisie nedostali pre zásah predsedu HBÚ Petra Kukelčíka. HBÚ na to reagoval a takéto obvinenia odmietol.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v bani v Handlovej. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy usilovali uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 9.30 h. Udalosť v handlovskej bani je považovaná za najväčšie nešťastie v histórii slovenského baníctva.

Samosudca Okresného súdu v Prievidzi Pavol Bielik v tejto kauze uznal za vinnú trojicu z Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Ladislava H., Jozefa T. a Dalibora R. a uložil im tresty odňatia slobody v trvaní od piatich do ôsmich rokov, vrátane niekoľkoročného zákazu vykonávania činnosti vedúcich pracovníkov v bani. Rozsudok nie je právoplatný, obhajca Ladislava H. Ivan Žilík aj v zastúpení obhajcu ostatných dvoch obžalovaných Petra Filipa sa na mieste voči nemu odvolal.