Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Verejnosť sa s VÚC nezžila, tvrdí prezident i premiér

Z 24. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Nitre 28. mája 2013. Na snímke sprava prezident SR Ivan Gašparovič, predseda ZMOS-u Jozef Dvonč a vľavo premiér Robert Fico. Foto: TASR/František Kolář

Ivan Gašparovič zdôraznil, že nadišiel čas na novú reflexiu, ktorá posunie samosprávu bližšie k občanovi.

Nitra 28. mája (TASR) – Za účasti najvyšších predstaviteľov štátu , vlády a parlamentu sa začal v Nitre 24. snem Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Zúčastňuje sa na ňom takmer 600 delegátov. Predseda ZMOS Jozef Dvonč zhodnotil vo svojej výročnej správe činnosť združenia, ktoré zastupuje 2767 miest, obcí a mestských častí Bratislavy a Košíc.

Rokovanie sa nesie v znamení hľadania odpovede na otázku ďalšieho smerovania samosprávy v nových spoločenských a ekonomických podmienkach. Účastníci snemu sa zaoberajú problematikou financovania miest a obcí, miestnych daní, zabezpečovania služieb pre občanov, školstva, sociálnych služieb, nezamestnanosti, odpadov, marginalizovaných skupín obyvateľstva, miestneho rozvoja, stavebného konania, čerpania eurofondov a ďalších tém, s ktorými sa starostovia a primátori stretávajú pri výkone samosprávnych činností.

Prezident SR Ivan Gašparovič vo svojom vystúpení zdôraznil, že nadišiel čas na novú reflexiu, ktorá posunie samosprávu bližšie k občanovi. „Je potrebné uvažovať o zmenách štruktúry a počte územných celkov, možno na pôvodných tri plus jedna. Verím, že sa v najbližšej dobe dopracujeme k stavu, keď občan bude rozumieť kompetenciám a vyzná sa v štruktúre miestnej samosprávy,“ uviedol.

Zároveň konštatoval, že audit verejnej správy do konca tohto roka by mal priniesť nielen analýzu súčasných kompetencií, ale aj zosúladiť financovanie s rozsahom vykonávaných pôsobností mestami a obcami. Kompetencie prenesené na miestnu samosprávu musia byť financované v plnom rozsahu, povedal prezident.

24. snem ZMOS: Prezident I. Gašparovič o miestnych samosprávach





Diskusia o VÚC

Z 24. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Nitre 28. mája 2013. Na snímke premiér Robert Fico.
Foto: TASR/František Kolář
Slovenská verejnosť sa nezžila s vyššími územnými celkami, potvrdil premiér Robert Fico. „Pre zachovanie regionálnej samosprávy musíme po najbližších voľbách do vyšších územných celkov koncom tohto roka otvoriť spoločnú diskusiu, či by nebolo pre Slovensko najvýhodnejšie vytvoriť tri silné vyššie územné celky. Jeden by bol na východnom, jeden na strednom a jeden na západnom Slovensku. Senec, Pezinok a Malacky by patrili do západného Slovenska, nevidíme dôvod na existenciu regionálnej samosprávy v Bratislave,“ uviedol premiér.

Zároveň povedal, že v súvislosti s realizáciou prvej etapy prác na audite verejnej správy dochádza k nárastu byrokracie smerom k zástupcom samosprávy. „Nechápem, prečo od vás ministerstvá pýtajú informácie, ktoré už dávno majú. Preto sa hneď po sneme ZMOS-u uskutočnia na úrade vlády osobitné rokovania s každým rezortom za účasti zástupcov samosprávy, kde sa dohodneme na ďalšom postupe. Musíme spoločne zastaviť tú rozmáhajúcu sa byrokraciu.“

24. snem ZMOS: Premiér Fico o zmenách vo VÚC





Predseda ZMOS-u bilancoval ročné výsledky združenia

Na snímke predseda ZMOS-u Jozef Dvonč
Foto: TASR/František Kolář
Rok od predchádzajúceho po dnešný 24. snem Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) nebol pre slovenské mestá a obce jednoduchý, zhodnotil predseda ZMOS Jozef Dvonč na dnešnom zasadnutí v Nitre. „Bol prvým rokom, kedy sa uplatnil znížený koeficient výnosu dane z príjmu fyzických osôb. Bol to výsledok rokovania mimoriadneho snemu a kompromis pri vyjednávaniach o zrušení mixu daní pre mestá a obce,“ konštatoval. Prognózy výnosu tejto dane pre rok 2012 boli na úrovni 1,262 miliardy eur, dosiahnutý bol výsledok 1,198 miliardy eur. „Pri pohľade na obrovský prepad v ostatných daniach môžeme konštatovať, že naše rozhodnutie odmietnuť mix daní bolo správne,“ povedal Dvonč.

Po rokovaniach s vládou SR sa ZMOS-u podarilo presadiť v kapitole všeobecná pokladničná správa na rok 2012 účelové financovanie sociálnych služieb zo štátneho rozpočtu a zvýšiť kapitolu o 20 miliónov eur na financovanie sociálnych služieb pre mestá a obce a  pre rok 2013 o výšku 52 miliónov eur. Podarilo sa presadiť zrušenie zdaňovania nielen prenájmov, ale aj predaja majetku miest a obcí, prijať pozitívne zmeny pre obce v zákone o daniach z príjmov s dopadom na zvýšenie výnosu dane z príjmu fyzických osôb, zvýšiť správne poplatky. Dôležitou úlohou pre celú samosprávu bolo vyriešenie financovania záujmového vzdelávania. Združeniu sa podarilo presadiť aj dofinancovanie DPH pre malé obce. Samostatným zákonom bol vypracovaný a implementovaný mechanizmus podpory cestovného ruchu. Bolo pozastavené prijatie štátnej dane z nehnuteľností. „Naďalej budeme pripomínať potrebu prijať zákon o výkone a financovaní preneseného výkonu štátnej správy, potrebu znižovania administratívnej náročnosti v procese implementácie eurofondov, ktorá neúmerne zvyšuje náklady mestám a obciam a tiež potrebu vyhodnotiť aktuálny stav a dofinancovať všetky záväzky voči žiadateľom o finančný príspevok z eurofondov,“ uviedol predsedsa združenia.

Miestne dane zostávajú podľa jeho slov aj naďalej predmetom záujmu miest a obcí. Potreba prehodnotiť poslednú novelu zákona o miestnych daniach je stále aktuálna.  Vývoj hospodárenia miest a obcí a výkonu ich kompetencií preukázal, že niektoré legislatívne zmeny v oblasti financovania, najmä snahy prostredníctvom zákonov viazať účelovo výnos dane z príjmov fyzických osôb na výdavky obcí a nerešpektovanie samosprávneho postavenia obcí a miest pri výkone ich originálnych kompetencií, spôsobili vážne systémové problémy, ktoré ohrozujú výkon originálnych kompetencií obcí.

Prejavili sa aj v oblasti školstva, ako výsledok nahromadených deformácií, ktoré umožňovali nielen neúčelné a neefektívne využívanie verejných zdrojov, ale aj ich zneužívanie na osobné alebo skupinové záujmy. Diskriminovali sa vzdelávacie inštitúcie na úkor financovania záujmových aktivít. Zmena kritérií prerozdeľovania výnosu dane z príjmov fyzických osôb od začiatku tohto roka zastavila kritický vývoj vo financovaní školstva v obciach, najmä v tých s materskými školami a základnými umeleckými školami, kde od roku 2008 klesol výnos dane z príjmov fyzických osôb na jedného žiaka v materskej alebo základnej umeleckej škole až o 14%.

Vláda chce novelizovať zákon o slobodnom prístupe k informáciám

Vláda chce prehodnotiť súčasné znenie zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Počas dnešného snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Nitre to potvrdil premiér Robert Fico. ZMOS tento zámer uvíta a podporí, skonštatoval predseda združenia Jozef Dvonč. „Nebránime sa transparentnému zverejňovaniu informácií. Pre kvalitu komunikácie na regionálnej úrovni je otvorená samospráva základnou podmienkou. Treba však zabrániť šikanovaniu a niektorým formám zneužívania tohto zákona,“ povedal Dvonč.

Podľa premiéra zákon nemôže byť nástrojom na šikanovanie miest, obcí, štátu či štátnej správy. „Podobne ako predseda ZMOS vyhlasujem, že vláda má záujem poskytovať všetky nevyhnutné informácie. Zákon o slobodnom prístupe k informáciám však nemôže byť zdrojom na to, že si niekto dáva robiť diplomové práce a nemôže byť ani zdrojom na informácie, ktoré niekto môže zneužívať v obchodnom styku,“ tvrdí premiér. „Moja vláda má odvahu otvoriť tento zákon. Viem si predstaviť, koľko kriku a nenávisti sa objaví v niektorých oblastiach nášho života,“ podotkol premiér a vyzval zástupcov miest a obcí k spoločnému postupu pri novelizácii zákona.