Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Výber nového šéfa ÚOOÚ by podľa premiéra mohli vyhlásiť do 3. decembra

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger. Foto: TASR - Martin Baumann

Skonštatoval, že predchádzajúci spôsob výberu sa v praxi neosvedčil a cieľom úpravy má byť transparentné a spravodlivé obsadenie funkcie.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Novú výzvu na výber šéfa Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) by mali vyhlásiť do 3. decembra. Doterajšie výberové konanie sa skončilo. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas štvrtkovej hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR. Verí, že do novej výzvy sa prihlásia kvalitní uchádzači.

"Verím, že sa prihlási väčší počet kvalitných kandidátov. To je môj cieľ v celej štátnej správe, aby sme boli schopní pritiahnuť na tieto miesta to najlepšie, čo na Slovensku máme, lebo štát to nevyhnutne potrebuje," uviedol premiér.

Pripomenul, že vláda na stredajšom rokovaní (24. 11.) rozhodla o úprave pravidiel výberu šéfa ÚOOÚ a umožnilo sa vyhlásiť nové výberové konanie. Skonštatoval, že predchádzajúci spôsob výberu sa v praxi neosvedčil a cieľom úpravy má byť transparentné a spravodlivé obsadenie funkcie.

"Toto je oblasť, kde vidíme, že sa prihlasuje aj malý počet kandidátov. Preto som požiadal vedúceho Úradu vlády SR, aby sme komunikačne aj inými spôsobmi zatraktívnili tieto miesta, aby sme mali dostatok kvalitných kandidátov, aby aj výberové konania boli o tom, že vyhráva najlepší z najlepších," dodal premiér. Bližšie kroky na zatraktívnenie pozície v štátnej správe nekonkretizoval.

ÚOOÚ je približne rok a pol bez vedenia. Bývalú predsedníčku Soňu Pőtheovú odvolala Národná rada SR ešte v apríli 2020. ÚOOÚ vykonáva dozor nad ochranou osobných údajov a podieľa sa na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb pri ich spracúvaní. Predsedu úradu volí a odvoláva Národná rada SR na návrh vlády. Jeho funkčné obdobie je päť rokov.