Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Štyri roky ministerstva vnútra: Výber udalostí podľa TASR

Premiér SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR/Pavel Neubauer

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v pôsobnosti Ministerstva vnútra (MV) SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády:

Bratislava 1. februára (TASR) – Pred necelými štyrmi rokmi, 4. apríla 2012, vymenoval vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič za nového premiéra predsedu najsilnejšej strany Smer-SD Roberta Fica. Na jeho návrh následne vymenoval 13 nových ministrov.

Členmi vládneho kabinetu sa stali podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák,
podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír,
podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák,
minister hospodárstva Tomáš Malatinský (do 2. 7. 2014; Pavol Pavlis 3. 7. 2014 – 5. 5. 2015; Peter Kažimír, poverený riadením ministerstva 6. 5. 2015 – 15. 6. 2015; Vazil Hudák 16. 6. 2015 – do dnes),
minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek,
minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek,
minister obrany Martin Glváč,
minister spravodlivosti Tomáš Borec,
minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter,
minister životného prostredia Peter Žiga,
minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič (do 2. 7. 2014; Peter Pellegrini 3. 7. 2014 – 25. 11. 2014; Juraj Draxler 26. 11. 2014 – do dnes),
minister kultúry Marek Maďarič,
ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (do 5. 11. 2014; Viliam Čislák 6. 11. 2014 – do dnes).

Neskôr vo vláde pribudla funkcia podpredsedu vlády pre investície, ktorú obsadil Ľubomír Vážny (od 26. 11. 2012).


TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v pôsobnosti Ministerstva vnútra (MV) SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády:

8. novembra 2012 - Prezident SR Ivan Gašparovič svojím podpisom odobril zrušenie 64 štátnych úradov do konca roka 2012. Hlava štátu parafovala zákon o niektorých opatreniach v miestnej štátnej správe, ktorý bol prvým krokom komplexnej reformy štátnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR.

15. februára 2013 - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o verejnom obstarávaní z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR.

4. apríla 2013 - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR. Noví príslušníci poriadkových síl tak budú môcť začať poberať výsluhový dôchodok až po 25 rokoch štátnej služby.

26. júna 2013 - Reforma verejnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR sa dostala do svojej druhej etapy. Zákon podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Vláda ju odobrila 24. apríla 2013.

15. novembra 2013 – Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o cestnej premávke, podľa ktorej maximálne pokuty za menej závažné dopravné priestupky klesli o 10 eur, zo súčasných 60 na 50 eur. Zároveň novela zaviedla novinku pre chodcov týkajúcu sa nosenia reflexných prvkov. Tie musia chodci mať za zníženej viditeľnosti na krajnici alebo okraji vozovky nielen mimo obce, ale aj v obci.

1. januára 2014 – Nadobudla účinnosť novela zákona o cestnej premávke, z ktorej vyplýva, že vodičov, ktorí sa v zahraničí dopustia dopravného priestupku, môže doma čakať pokuta. Ministerstvo vnútra (MV) SR totiž orgánom iných členských štátov Európskej únie (EÚ), na základe európskych pravidiel, zjednodušilo prístup do evidencie vozidiel s cieľom objasňovať dopravné priestupky.

17. júna 2014 - Prezident SR Andrej Kiska podpísal prvý zákon vo funkcii hlavy štátu. Svojím podpisom odobril nové pravidlá pre voľby obsiahnuté vo volebných zákonoch z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR. Právne normy stanovujú finančné stropy pre volebnú kampaň, zavádzajú moratórium pre všetky voľby a tiež zriaďujú Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

1. decembra 2014 - Začala platiť tretia zbraňová amnestia, ktorá trvala do 31. mája 2015. Zánik trestnosti činu nedovoleného ozbrojovania u osôb, ktoré odovzdali zbrane a strelivo umožnila novela zákona o strelných zbraniach a strelive z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR. Občania na útvaroch Policajného zboru SR odovzdali celkovo 3035 zbraní a 36.326 kusov streliva.

1. februára 2015 - Nadobudlo účinnosť nariadenie Ministerstva vnútra (MV) SR o udeľovaní štátneho občianstva Slovenskej republiky (SR) z osobitných dôvodov. Nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili naše občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.

1. februára 2015 - Ministerstvo vnútra (MV) SR spustilo ostrú prevádzku Elektronického kontraktačného systému (EKS), čo je nástroj na zefektívnenie procesov verejného obstarávania.

1. októbra 2015 - Matrika už oficiálne existuje aj v elektronickej podobe. Do platnosti totiž vstúpila novela zákona o matrikách z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR, vďaka ktorej je možné úkony týkajúce sa matriky vykonávať už aj pomocou elektronickej komunikácie.

20. októbra 2015 - Slovensko vyslalo policajnú jednotku do Maďarska. Päťdesiat policajtov odišlo pomáhať pri riešení migračnej krízy a ochrane schengenských hraníc Európskej únie (EÚ).

6. novembra 2015 - Slovenská republika vyslala 20 policajtov, ktorí odišli do Slovinska pomáhať pri zvládaní migračnej krízy. Slovensko tak reagovalo na oficiálnu žiadosť ministerky vnútra Slovinskej republiky Vesny Györkösovej-Žnidarovej adresovanej krajinám V4.

16. decembra 2015 - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) podpísal rámcovú dohodu na nákup nových zbraní. Takmer 23 miliónov eur bez DPH bude stáť prezbrojenie policajtov, príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, finančnej správy a armády. Nakupovať sa budú nové zbrane značky Glock a CZ.

15. januára 2016 - Ministerstvo vnútra (MV) SR oficiálne sprístupnilo dve elektronické služby pre podnikateľov, ktorí vo svojich zariadeniach ubytúvajú cudzincov. Konkrétne ide o zápis do knihy ubytovaných a výmaz z knihy ubytovaných. Služby a informácie k nim podnikatelia nájdu na portáli Elektronické služby MV SR.