Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výberová chronológia havárií vrtuľníkov na území SR

Ilustračné foto Foto: TASR

TASR prináša výberovú chronológiu havárií vrtuľníkov na území SR.

Bratislava 28. júla (TASR) - Pri obci Hradisko v okrese Prešov padol dnes popoludní vojenský vrtuľník. Operačný dôstojník z Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR potvrdil, že na palube boli tri osoby, ktoré pri páde stroja utrpeli zranenia. Na mieste zasahuje šesť hasičských áut zo Sabinova, Prešova a Raslavíc i ďalšie záchranné zložky.



TASR prináša výberovú chronológiu havárií vrtuľníkov na území SR:
20. októbra 1977 - Pri havárii vrtuľníka na bratislavskom letisku zahynula manželka vtedajšieho československého prezidenta Viera Husáková. Vrtuľník ju prevážal po zranení, ktoré utrpela v Bardejovských kúpeľoch, do nemocnice v Bratislave. Pri zlom počasí a hmle nezvládol pilot Milan Fabík pristávací manéver a havaroval. Spolu s Vierou Husákovou neprežila pád lietadla celá štvorčlenná posádka, vrátane pilota.

25. júna 1979 - Počas záchrannej akcie v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách havaroval vrtuľník letky Federálneho ministerstva vnútra Mi-8. Priamo na mieste prišli o život prvý pilot Vladimír Bačák, palubný mechanik Václav Dvořák a záchranári Bernard Jamnický, Štefan Estočko, Martin Hudák a Pavol Húska. V popradskej nemocnici o niekoľko dní neskôr zomrel na následky zranení aj záchranár Milan Kriššák. Z deviatich členov posádky prežili výbuch helikoptéry dvaja - druhý pilot Svätopluk Nitsch a záchranár Ladislav Janiga.

16. mája 1997 - V priestore Vysokých Tatier spadol vrtuľník Alouette, patriaci Leteckej záchrannej službe. K usmrteniu osôb nedošlo, iba k stredne ťažkým zraneniam.

1. januára 1998 - V Bratislave medzi Poliankami a Karlovou Vsou sa zrútil vrtuľník Leteckej záchrannej služby. Medzi piatimi obeťami boli aj pilot, ošetrujúca sestra a lekár, ako aj dvojdňové dievčatko, ktoré prevážali z nemocnice v Dolnom Kubíne na operáciu na bratislavské Kramáre.

24. decembra 2002 - V Bosne havaroval slovenský vojenský vrtuľník Mi-17 z mierovej misie SFOR. Príčinou bolo zlé počasie a nízky let. Dvaja piloti sa vážne zranili, tretí ľahšie.

9. októbra 2003 - Pri cvičnom lete približne o 12.30 h havaroval v priestore obce Pušovce pri Prešove vrtuľník Mi-17 z 3. leteckej vojenskej základne Prešov. Všetci štyria členovia posádky zahynuli. Vrtuľník, ktorý vykonával cvičný let, spadol do lesného porastu.

16. januára 2004 - Vrtuľník leteckej záchrannej služby ATE so sídlom v Poprade havaroval na Donovaloch v okrese Banská Bystrica. Vrtuľník údajne letel do tohto strediska zimných športov z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pre zraneného lyžiara. Jeden z trojčlennej posádky utrpel otras mozgu a pomliaždenie hrudnej chrbtice.

2. januára 2006 - Vrtuľník Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) Air-Transport Europe (ATE) typu Augusta A-109K2 havaroval neďaleko Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom. Vrtuľník letel na sekundárny let do Žiliny. Obeťami boli pilot, lekár a záchranár.

3. júla 2008 - V Sopotnickej doline pri horehronskom kúpeľnom meste Brusno havaroval vrtuľník ruskej výroby M 17, ktorý približoval pre Štátne lesy, a.s., Banská Bystrica drevo napadnuté podkôrnym hmyzom - lykožrútom. Z trojčlennej posádky dvaja členovia zahynuli, tretieho previezli z ťažkými zraneniami do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

23. septembra 2010 - Na Ružínskej priehrade neďaleko Košíc núdzovo pristál vrtuľník OM-IKM. Stroj, ktorý letel zo západného Slovenska, mal pravdepodobne problémy so smerovou vrtuľou a havaroval. Posádke havarovanej helikoptéry sa nič nestalo, ale podľa technikov sa ľudia na palube druhýkrát narodili.

3. marca 2013 – Výletný vrtuľník so štyrmi pasažiermi na palube spadol o 17.13 h do rieky Váh v katastri slovenskej obce Šintava v okrese Galanta. Troch pasažierov vyslobodili, jedna osoba zostala zakliesnená vo vnútri. Pri nehode utrpel smrteľné zranenie 14-ročný mladík, syn pilota. Stroj sa pri páde rozlomil na dve polovice. Prvú, ktorá zostala v strede toku, hasiči pritiahli k brehu. Druhú časť silný prúd vody odniesol ďalej a tam ju vytiahli.

21. apríla 2013 – Neďaleko trnavského letiska Aero klubu spadol vrtuľník. Jedna osoba pri nehode zahynula, druhá utrpela ťažké zranenia. Vrtuľník spadol v katastri mesta Trnava približne o 10.40 h. Dvojmiestny vrtuľník pilotoval 56-ročný muž z Hlohovca, ktorý pád stroja neprežil. Ďalší pasažier, 53-ročný muž zo Senca, bol vrtuľníkom prevezený do bratislavskej nemocnice.

11. októbra 2014 – Na súkromnom heliporte pri Tatralandii v okrese Liptovský Mikuláš sa popoludní stala nehoda malého vrtuľníka. Zranila sa pri nej jedna osoba. Pád menšieho vrtuľníka nahlásili o 16.50 h. K havárii vrtuľníka typu Ch-7 kompress došlo pri štarte alebo pri pristávaní.

17. júla 2015 - V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych, zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do rieky Hornád. Stroj patril spoločnosti ATE. Chlapec, ktorého šla posádka vrtuľníka zachraňovať, spadol dole z chodníka smerom k Hornádu, mal zlomeninu dolnej končatiny. Hneď, keď sa stalo nešťastie, vyslali ďalšiu skupinu, ktorá ho z terénu vyslobodila.