Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

OBRAZOM: Toto sú pamätné stretnutia prezidentov Slovenska a USA

V hlavnom meste Českej republiky v Prahe sa v dňoch 11. a 12. januára 1994 uskutočnil summit najvyšších predstaviteľov krajín Višegrádskej štvorky s americkým prezidentom B. Clintonom za účasti premiérov vlád a ministrov zahraničných vecí. Na snímke B. Clinton prijíma slvenskú delegáciu v rezidencii veľvyslanca USA v Prahe, zľava: S. Kozlík, J. Tóth, J. Prokeš, J. Moravčík, V. Mečiar, tlmočník a Michal Kováč. Foto: TASR - Vladimír Benko
V hlavnom meste Českej republiky v Prahe sa v dňoch 11. a 12. januára 1994 uskutočnil summit najvyšších predstaviteľov krajín Višegrádskej štvorky s americkým prezidentom B. Clintonom za účasti premiérov vlád a ministrov zahraničných vecí. Na záver stretnutia B. Clintona s prezidentmi krajín V-4 sa konala v záhrade rezidencie veľvyslanca USA v ČR tlačová konferencia - na snímke uprostred: B. Clinton, v pozadí zľava: Michal Kováč, Lech Walesa, Václav Havel a Árpád Göncz. Foto: TASR/Vladimír Benko

TASR prináša výberovú chronológiu kontaktov medzi USA a SR na úrovni prezidentov, ilustrovanú UNIKÁTNYMI fotografiami z archívu agentúry.

Washington 7. novembra (TASR) - Americká vláda výmenou listín medzi 41. prezidentom USA Georgeom H.W. Bushom s predsedom vlády SR Vladimírom Mečiarom uznala 6. januára 1993 oficiálne samostatnosť Slovenskej republiky. Prvým veľvyslancom USA na Slovensku bol Theodore E. Russell. Tým sa začala história vzájomných vzťahov, počas ktorej prišlo k viacerým stretnutiam na najvyššej úrovni.

TASR prináša výberovú chronológiu kontaktov medzi USA a SR na úrovni prezidentov, ktorú ilustujeme unikátnymi fotografiami z archívu agentúry.

20.-24. apríla 1993 - Prvý prezident SR Michal Kováč sa počas návštevy USA pri príležitosti otvorenia Múzea holokaustu vo Washingtone stretol so 42. prezidentom USA Billom Clintonom.

23. júna 1994 - V newyorskom hoteli The Pierre slávnostne odovzdali ceny Inštitútu pre štúdie Východ-Západ (EWI). Cenu za výnimočný príspevok k medzinárodnému porozumeniu si prevzali spoločne prezident SR Michal Kováč a prezident Maďarskej republiky Árpád Göncz. Cenu im odovzdali veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Madeleine Albrightová a zakladajúci prezident EWI John Edwin Mroz.



8. augusta 1995 - Prezident SR Michal Kováč navštívil USA. Okrem rokovania s viceprezidentom Alom Goreom si Michal Kováč prevzal cenu za budovanie právneho štátu. Al Gore zablahoželal najvyššiemu slovenskému predstaviteľovi k dovtedajšiemu pokroku Slovenska a ocenil úlohu, ktorú prezident SR Kováč zohral v tomto historickom procese. Následne Kováč odletel na súkromnú návštevu prezidenta Svetového kongresu Slovákov Leopolda Danihelsa do Los Angeles.

21. októbra 1995 - Prezident SR Michal Kováč počas osláv 50. výročia vzniku OSN spolu s českým prezidentom Václavom Havlom a americkým prezidentom Billom Clintonom otvorili v meste Cedar Rapids (štát Iowa) česko-slovenské múzeum a knižnicu. Clinton na stretnutí s Kováčom zdôraznil, že pokrok v transformácii k demokracii a slobodnému trhu je základom na podporu vlády USA a kľúčom k vstupu Slovenska do transatlantického spoločenstva.

jún 2002 - Slovenský prezident Rudolf Schuster odcestoval 4. júna 2002 na štátnu návštevu Kanady. Prerušil ju návštevou USA, kde sa stretol so 43. prezidentom USA Georgeom W. Bushom. Schuster ubezpečil amerického prezidenta, že slovenská vláda bude podporovať demokratické reformy, ktoré pomôžu jeho krajine pri vstupe do NATO. Počas 30-minútového stretnutia v Bielom dome zdôraznil, že urobí všetko, čo je v jeho ústavných právomociach i morálnej autorite, aby si Slovensko aj naďalej zachovalo smerovanie k demokracii.

Americký prezident George W.Bush (vpravo) prijal 7.júna 2002 v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone prezidenta SR Rudolfa Schustera (vľavo).
Foto: TASR - Daniel Veselský


15. januára 2004 - Americký prezident George Bush listom poďakoval prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi za spoluprácu slovenských ozbrojených síl s koaličnými partnermi USA pri zvrhnutí režimu irackého diktátora Saddáma Husajna.

20.-24. septembra 2004 - Prezident SR Ivan Gašparovič sa v New Yorku zúčastnil na 59. Valnom zhromaždení OSN, kde obhajoval kandidatúru SR na post nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN na roky 2006 a 2007. Večer absolvoval slávnostnú recepciu usporiadanú americkým prezidentom Georgeom Bushom.

Prezident USA George W. Bush prichádza predniesť prejav k slovenským občanom zhromaždeným na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 24. februára 2005. Vpravo je premiér Mikuláš Dzurinda a vľavo prezident SR Ivan Gašparovič.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


23.-24. februára 2005 - Prezident USA George Bush na oficiálnej návšteve Slovenska. Išlo o prvého šéfa americkej administratívy, ktorý navštívil SR od získania jej samostatnosti. Prezident SR Ivan Gašparovič počas stretnutia s americkým prezidentom otvoril aj problém pretrvávajúceho vízového režimu USA voči Slovákom. Témou rokovaní boli ďalej medzinárodné konflikty a podiel Slovenska na ich riešení, ako i demokratické a ekonomické zmeny v SR. Bush ukončil svoju päťdňovú cestu po Európe v Bratislave summitom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Prezidenti USA a Ruska prišli v sprievode Gašparoviča na Bratislavský hrad. Prezidenti USA a Ruska George Bush a Vladimir Putin potvrdili na summite v Bratislave nevyhnutnosť čo najužšej spolupráce oboch veľmocí, ocenili svoje priateľské vzťahy, zhodli sa na viacerých otázkach vrátane boja proti terorizmu a šíreniu jadrových zbraní, ale nevyhli sa sporu ohľadne stavu ruskej demokracie. USA sa zaviazali spolupracovať s Moskvou na tom, aby Rusko v roku 2005 vstúpilo do Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

14.-17. septembra 2005 - Prezident SR Ivan Gašparovič sa v rámci pracovnej cesty do USA zúčastnil summitu a Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Hlavu štátu na pôde OSN sprevádzal minister zahraničných vecí Eduard Kukan.

22.-27. septembra 2007 - Najvyšší slovenský predstaviteľ Ivan Gašparovič v sprievode svojej manželky na pracovnej návšteve USA, kde viedol oficiálnu delegáciu na 62. Valnom zhromaždení OSN. Na rokovaní sa za Slovenskú republiku zúčastnili tiež minister zahraničných vecí Ján Kubiš a mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec, stály predstaviteľ SR pri OSN v New Yorku Peter Burian.

7.-11. októbra 2008 - Na pozvanie prezidenta USA Georgea W. Busha odletel na oficiálnu návštevu USA prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou. Hlavu štátu sprevádzali minister vnútra Robert Kaliňák, šéf diplomacie Ján Kubiš a minister kultúry Marek Maďarič. Počas pobytu sa najvyšší predstaviteľ SR stretol 9. októbra na hodinovom rokovaní so šéfom americkej exekutívy v Bielom dome. Manželku prezidenta Silviu Gašparovičovú prijala prvá dáma USA Laura Bushová.

19.-27. septembra 2010 - Prezident SR Ivan Gašparovič odcestoval na oficiálnu návštevu Islandskej republiky. Odtiaľ o deň neskôr pokračoval v ceste do USA, kde sa zúčastnil na 65. zasadnutí VZ OSN v New Yorku. Prezidenta sprevádzal minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.

19.-23. mája 2012 - Severoatlantická aliancia stále hrá dôležitú úlohu v súčasnom svete, zdôraznili vo svojich otváracích prejavoch na summite NATO v Chicagu generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen a prezident USA Barack Obama. Slovensko na summite zastupoval prezident Ivan Gašparovič.

Americký prezident Barack Obama (vpravo) s manželkou Michelle Obamovou (vľavo) prijal v pondelok 24. septembra 2012 slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča (v strede) na oficiálnej večeri v New Yorku v Hoteli Waldorf Astoria. New York, 26. septembra 2012.
Foto: TASR


22.-27. septembra 2012 - Prezident Ivan Gašparovič viedol slovenskú delegáciu na 67. zasadnutí VZ OSN v New Yorku. Súčasťou delegácie bol aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

23.-30. septembra 2013 - Prezident SR Ivan Gašparovič vystúpil vo všeobecnej rozprave VZ OSN v New Yorku. Hlava štátu vyhodnotila 20 rokov členstva SR v tejto organizácii a predstavila slovenské pozície k aktuálnym problémom medzinárodného spoločenstva.

23. septembra - 2. októbra 2014 - Prezident SR Andrej Kiska na pracovnej ceste v USA. Počas nej navštívil východné aj západné pobrežie USA, pričom sa venoval nielen politike, ale hlavne viacerým ekonomickým témam. Úvod cesty strávil Kiska v New Yorku, kde na pôde OSN vystúpil s prejavom.

Prezident SR Andrej Kiska vystupuje s prejavom na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku 25. septembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann


21.-22. apríla 2016 - Slovensko má pred sebou dve výzvy: treba zlepšiť vzdelávanie a budovať kvalitné inštitúcie na všetkých úrovniach štátnej a verejnej správy, ktoré by zvýšili dôveru občanov v štát, uviedol prezident SR Andrej Kiska v New Yorku na podujatí OSN k implementácii globálnych trvalo udržateľných cieľov, tzv. Agendy 2030. Kiska bol v New Yorku na pracovnej ceste, kde 22. apríla podpísal klimatickú dohodu.

18.-21. septembra 2016 - Prezident SR Andrej Kiska na pracovnej ceste v New Yorku. Viedol slovenskú delegáciu na 71. VZ OSN, kde vystúpil s príhovorom. Prezidenta sprevádzal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.