Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Referendum, rokovania a ratifikácia: Aká bola cesta Slovenska do EÚ?

Kombosnímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk prináša výberovú chronológiu prístupového procesu Slovenska na ceste do Európskej únie.

Bratislava 1. januára (TASR) - Po splnení politických a ekonomických kodanských kritérií a uzatvorení 31 negociačných kapitol vstúpila Slovenská republika 1. mája 2004 do Európskej únie. Išlo o vyvrcholenie desaťročného úsilia prístupového procesu a o medzník v transformácii Slovenska na moderný, demokratický štát.

Od tohto zlomového okamihu uplynú na budúci rok dve desaťročia. TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu prístupového procesu Slovenska do EÚ.

1993


4. októbra - Slovenská republika v zastúpení premiéra Vladimíra Mečiara podpísala v Luxemburgu dohodu o pridružení SR k Európskej únii (asociačná dohoda).

Vladimír Mečiar, archívne foto.
Foto: TASR - Svätopluk Písecký


27. októbra - Európsky parlament v Štrasburgu ratifikoval Európsku dohodu o pridružení SR k EÚ.

15. decembra - Poslanci Národnej rady SR schválili dohodu o pridružení Slovenska k EÚ.

1994


9. mája - SR sa stala pridruženým partnerom Európskej únie.

24. novembra - Demarš EÚ odovzdali prezidentovi SR Michalovi Kováčovi, predsedovi NR SR Ivanovi Gašparovičovi a úradujúcemu premiérovi Jozefovi Moravčíkovi veľvyslankyňa Spolkovej republiky Nemecko Heinke Zenkerová a veľvyslanec Francúzska Michel Perrin. V demarši sa konštatovalo znepokojenie nad niektorými javmi povolebného politického vývoja, pričom EÚ vyslovila očakávanie, že Slovensko bude dôsledne pokračovať na ceste demokratických reforiem.

Michal Kováč, archívne foto.
Foto: TASR - Vladimír Benko


1995


1. februára - Do platnosti vstúpila asociačná dohoda o pridružení SR k EÚ.

29. mája - V Bruseli sa uskutočnilo prvé zasadnutie Asociačnej rady SR - EÚ.

27. júna - Na summite EÚ v Cannes odovzdala slovenská delegácia vedená premiérom Vladimírom Mečiarom oficiálnu žiadosť SR o prijatie za člena Európskej únie.

Vladimír Mečiar, archívna snímka.
Foto: TASR - Vladimír Benko


25. októbra - Premiér Vladimír Mečiar prijal zástupcov EÚ, ktorí mu odovzdali demarš vyjadrujúci znepokojenie nad politickými spormi na Slovensku. Podľa predstaviteľov vládnej koalície išlo o komuniké.

22. - 24. novembra - V Bratislave sa konalo ustanovujúce zasadnutie Spoločného parlamentného výboru Národnej rady SR a Európskeho parlamentu. (Do februára 1999 sa uskutočnilo sedem stretnutí.)

1996


9. februára - Komisár EÚ Hans van den Broek otvoril v Bratislave kanceláriu Delegácie Komisie Európskej únie.

Vladimír Mečiar a Hans van den Broek, archívne foto.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


1997


16. júla - Európska komisia oznámila, že nezaradila SR pre neplnenie politických kritérií medzi kandidátov, ktorí sú najlepšie pripravení na vstupné rozhovory o členstve v EÚ. Začatie prístupových rokovaní o rozšírení EÚ odporučila so šiestimi krajinami: Cyprom, Českou republikou, Estónskom, Maďarskom, Poľskom a Slovinskom.

12. - 13. decembra - Rada EÚ na summite v Luxemburgu potvrdila stanovisko Európskej komisie o začatí vstupných rokovaní so šiestimi kandidátskymi krajinami. Slovensko zaradili do druhej skupiny krajín, ktoré sa ešte len mali pripravovať na rozhovory. SR sa ocitla v skupine spolu s Bulharskom, Litvou, Lotyšskom a Rumunskom.

1998


30. marca - Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie a ich partneri z 11 kandidátskych krajín sa zišli v Bruseli, aby otvorili cestu vedúcu k rozšíreniu EÚ. SR a Európska komisia si odovzdali dokumenty Partnerstvo pre vstup a Národný program pre prijatie acquis communautaire v SR, čo sú základné dokumenty približovania sa SR k EÚ. Slovensko na stretnutí zastupoval podpredseda vlády a predseda Rady vlády SR pre integráciu SR do EÚ Jozef Kalman.

1. októbra - EÚ označila septembrové parlamentné voľby v SR, po ktorých vznikla vláda Mikuláša Dzurindu, za pozitívny krok k integrácii Slovenska do EÚ.

3. decembra - Európsky parlament prijal rezolúciu ku kandidatúre SR na vstup do EÚ. Viedenskému summitu odporučil prehodnotiť situáciu v SR po septembrových parlamentných voľbách a EK vypracovať novú správu o SR.

Iba deň pred otvorením viedenského summitu Európskej únie (EÚ) rokoval 10. decembra predseda vlády Slovenskej republiky Mikuláš Dzurinda v hlavnom meste Rakúska s prezidentom Thomasom Klestilom, predsedom parlamentu Heinzom Fischerom a predsedom vlády spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Erwinom Pröllom.
Foto: TASR - Pavol Funtál


11. - 12. decembra - Hoci Európska rada ocenila na summite vo Viedni pozitívne zmeny na Slovensku, ktoré nastali po parlamentných voľbách, neodporučila začatie priamych rokovaní o vstupe do únie so žiadnou z kandidátskych krajín druhej skupiny.

1999


13. októbra - Správa Európskej komisie o pokroku Slovenska na ceste k členstvu v EÚ konštatovala významný pokrok v mnohých oblastiach a zaradila Slovensko prakticky do prvej skupiny krajín, uchádzajúcich sa o členstvo v EÚ.

10. decembra - V Helsinkách sa konal summit EÚ, na ktorom dostalo Slovensko spolu s ďalšími piatimi novými kandidátskymi štátmi (Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Malta a Rumunsko) pozvanie na začatie rokovaní o vstupe do EÚ.

Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda /4. zľava/ 11. decembra 1999 v Helsinkách počas spoločného fotografovania lídrov členských štátov Európskej únie a štátov usilujúcich sa o členstvo v EÚ na konci summitu EÚ.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


2000


15. februára - V Bruseli sa začali oficiálne rokovania o vstupe Slovenskej republiky do EÚ - tzv. Prístupová konferencia.

28. marca - Hlavný vyjednávač SR pre vstup do Európskej únie Ján Figeľ odovzdal v Bruseli pozičné dokumenty na rokovania o vstupe Slovenska do EÚ v ôsmich kapitolách. Týmto krokom sa prakticky začali rozhovory o vstupe Slovenska do EÚ.

Ján Figeľ a Hans van den Broek, archívne foto.
Foto: TASR - Vladimír Benko


8. novembra - Európska komisia v hodnotiacej správe ocenila pokrok Slovenska na ceste do EÚ. SR sa prvýkrát dočkala ocenenia za fungujúcu trhovú ekonomiku, čím splnila jedno z ekonomických kritérií.

2001


5. septembra - Európsky parlament schválil rezolúciu o pokroku SR v príprave na členstvo v EÚ. Dokument vítal dosiahnutý pokrok, upozorňoval však aj na nedostatky. Videl ich v oblasti finančnej kontroly, poľnohospodárstva, životného prostredia, spravodlivosti a vnútra.

14. - 15. decembra - Summit Európskej rady v belgickom Laekene bol z hľadiska integrácie SR do EÚ jedným z najvýznamnejších. Slovensko spomenul ako jednu z krajín, ktoré sa za predpokladu úspešného ukončenia prístupových rokovaní do konca roka 2002, budú môcť v roku 2004 už ako členovia EÚ zúčastniť na voľbách do Európskeho parlamentu.

Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda sa v dňoch 14. a 15. decembra 2001 zúčastnil na summite Európskej únie (EÚ) na kráľovskom zámku Laeken.
Foto: TASR - Ivan Majerský


2002


15. - 16. marca - V Barcelone sa konal summit EÚ, ktorého hlavným programom boli opatrenia potrebné na modernizáciu európskej ekonomiky. Po prvý raz v histórii mali možnosť zúčastniť sa na pracovnej časti summitu aj zástupcovia krajín uchádzajúcich sa o členstvo v únii. SR reprezentoval premiér Mikuláš Dzurinda.

Premiér Mikuláš Dzurinda (uprostred) sa v piatok 15. marca 2002 v španielskej Barcelone zúčastní na summite Európskej únie, čím vyvrcholí jeho dvojdňová návšteva Španielska.
Foto: TASR - Ivan Majerský


13. júna - Európsky parlament schválil v Štrasburgu rezolúciu o rozšírení, v ktorej vyzdvihol dosiahnutý pokrok Slovenska v príprave na členstvo v EÚ, ale zároveň upozornil na problémy, najmä korupciu.

9. októbra - Európska komisia oficiálne odporučila prijať SR a ďalších deväť kandidátskych krajín do EÚ v roku 2004.

25. októbra - Vedúci predstavitelia Európskej únie odporučili na summite v Bruseli prijať v roku 2004 do EÚ Slovensko a ďalších deväť kandidátskych krajín.

Na snímke zľava: komisár Európskej únie pre rozšírenie Günter Verheugen, predseda Európskej komisie Romano Prodi, dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen a vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana počas rokovania.
Foto: TASR - Milan Kapusta


20. novembra - Európsky parlament v Štrasburgu schválil výraznou väčšinou hlasov rezolúciu o rozšírení EÚ, v ktorej vyzval jej členské krajiny, aby na summite v Kodani stanovili ako najneskorší dátum rozšírenia únie 1. máj 2004. Za historickú rezolúciu europarlamentu hlasovalo 505 poslancov, proti boli 20 a 30 poslancov sa hlasovania zdržalo.

12. - 13. decembra - Najvyšší predstavitelia členských štátov EÚ na summite v Kodani dosiahli dohodu o ukončení prístupových rokovaní s desiatimi kandidátskymi krajinami. K 15 členským štátom únie sa tak pripoja Cyprus, Česká republika, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko.

Slovenská delegácia na čele s premiérom Mikulášom Dzurindom sa v piatok 13. decembra 2002 zúčastnila na summite Európskej únie.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


2003


17. februára - Prezident SR Rudolf Schuster vypísal na 16. a 17. mája 2003 referendum o vstupe krajiny do EÚ. Referendová otázka znela: "Súhlasíte s tým, aby sa SR stala členským štátom EÚ?"

19. marca - Zahraničný výbor Európskeho parlamentu v Bruseli schválil prijatie SR do EÚ. Za vstup SR hlasovalo 56 poslancov, jeden bol proti a dvaja sa zdržali.

9. apríla - Európsky parlament v Štrasburgu schválil prijatie SR a ďalších deviatich krajín do EÚ. Za vstup SR hlasovalo 521 poslancov, proti sa vyslovilo 21 a 25 sa hlasovania zdržalo.

14. apríla - Rada EÚ zložená z ministrov zahraničných vecí v Luxemburgu oficiálne schválila prijatie SR a ďalších deviatich krajín do EÚ.

Účastníci Európskej konferencie pózujú pre rodinnú fotografiu 17. apríla 2003 po skončení summitu Európskej únie v Aténach.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


16. apríla - Na summite EÚ v Aténach podpísali prezident SR Rudolf Schuster a premiér SR Mikuláš Dzurinda Zmluvu o pristúpení SR k EÚ.

16. - 17. mája - Konalo sa referendum o vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie. Zúčastnilo sa na ňom 52,15 percenta hlasujúcich, z ktorých sa 92,46 percent vyslovilo za vstup SR do EÚ.

Archívna snímka je z hlasovacej miestnosti v okrsku č. 8 okresu Košice I pol hodinu po jej otvorení.
Foto: TASR - Svätopluk Písecký


1. júla - Národná rada SR súhlasila so Zmluvou o pristúpení k EÚ. Na hlasovaní sa zúčastnilo 140 poslancov, z nich bolo za prijatie zmluvy 129. Proti hlasovalo desať poslancov a jeden sa hlasovania zdržal.

26. augusta - Prezident SR Rudolf Schuster podpísal ratifikačnú listinu k zmluve o pristúpení SR k EÚ. Prezidentským podpisom SR ratifikovala svoj vstup do EÚ.

2004


28. januára - Vláda SR schválila nomináciu bývalého hlavného vyjednávača Slovenska s EÚ Jána Figeľa na post eurokomisára.

Slovenský eurokomisár Ján Figeľ na zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu 4.mája 2004, archívne foto.
Foto: TASR - Vladimír Benko


16. marca - Európska komisia sa po prvý raz zišla v rozšírenom zložení vrátane slovenského nominanta Jána Figeľa.

1. mája - Úderom polnoci sa Slovenská republika stala plnoprávnym členom Európskej únie. Do EÚ vstúpili zároveň Cyprus, Česká republika, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Poľsko a Slovinsko.

13. júna - Na Slovensku sa uskutočnili prvé voľby 14 slovenských poslancov do Európskeho parlamentu.

Na sn. zľava predseda Slovenského štatistického úradu Peter Mach , podpredsedníčka ÚVK pre voľby do EP Miloslava Čutková, predsedníčka ÚVK pre voľby do EP Blažena Novajsová a riaditeľka odboru volieb a referend MV SR Lívia Škultétyová na tlačovej konferencii k výsledkom eurovolieb 2004 v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave 14. júna 2004.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Ďalšiu fázu svojej integrácie do EÚ dosiahlo Slovensko 21. decembra 2007 začlenením sa do schengenského priestoru bez hraničných kontrol. O dva roky neskôr sa Slovensku podarilo splniť aj podmienky na vstup do eurozóny a od 1. januára 2009 začalo používať spoločnú menu euro.


Zdroj: https://www.nrsr.sk, https://euractiv.sk