Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Výberová chronológia štrajkov učiteľov na území SR od roku 2011

V pondelok 26. novembra 2012 sa na Námestí SNP v Banskej Bystrici stretli zamestnanci školstva zo stredného Slovenska na protestnom zhromaždení Foto: TASR/Dušan Hein

Iniciatíva slovenských učiteľov vyhlásila štrajkovú pohotovosť. TASR ponúka v tejto súvislosti výberovú chronológiu štrajkov učiteľov na území Slovenskej republiky (SR) od roku 2011.

Bratislava 24. januára (TASR) - Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) pohrozila neobmedzeným ostrým štrajkom od pondelka 25. januára.

ISU vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Učitelia hrozili štrajkom alebo štrajkovou pohotovosťou viackrát, ale v niektorých prípadoch štrajky odvolali.

TASR ponúka v tejto súvislosti výberovú chronológiu štrajkov učiteľov na území Slovenskej republiky (SR) od roku 2011.

13. septembra 2011 - Vyše 10.000 učiteľov z celého Slovenska zaplnilo Námestie slobody pred Úradom vlády SR v Bratislave. Transparenty nad hlavami pedagógov potvrdili, že protestný míting pritiahol učiteľov nielen z Bratislavy, ale aj z Michaloviec, Handlovej, Nových Zámkov, Pezinka a ďalších slovenských miest. Poddimenzované financovanie školstva a nedostatočná úroveň odmeňovania, to boli dva leitmotívy, o ktorých chceli s vládou SR hovoriť.

13. septembra 2012 – Do výstražného štrajku sa zapojilo asi 90 % základných škôl, do 80 % stredných a necelých 30 % vysokých škôl, asi 13 cirkevných škôl a vyše stovka súkromných škôl z celého Slovenska. Odborári hodnotili výstražný štrajk pozitívne. Do štrajku sa zapojilo najviac základných škôl v Košickom kraji (90,24 %), najmenej v Trnavskom (77 %). Štrajk na stredných školách mal najväčšiu podporu v Prešovskom (73,9 %) či Košickom (73,02 %), najmenšiu v Žilinskom kraji (61,9 %). Štrajk podporila aj viac ako stovka súkromných škôl.

26. - 28. novembra 2012 – Historicky prvý neobmedzený štrajk školských zamestnancov sa začal o 6.00 h. Boj za lepšie podmienky v školstve zatvoril slovenské školy už druhýkrát v tomto školskom roku. Nezabránila tomu ani séria rokovaní s najvyššími predstaviteľmi štátu. Odborový zväz rozhodol o neobmedzenom štrajku 15. októbra toho roku. Rada zväzu vtedy oficiálne vyhlásila, že neprijíma ponuku vlády na päťpercentné zvýšenie platov školských zamestnancov. To by učiteľom prinieslo k výplate 36 eur mesačne, nepedagogickí by si prilepšili o 18 eur. Začiatok štrajku na 26. novembra si vybrali preto, že práve v týchto dňoch mali poslanci v parlamente rozhodovať o budúcoročnom rozpočte. Prvý deň sa zapojilo vyše 73 percent zamestnancov základných škôl, druhý deň to bolo 62 percent a tretí z nich štrajkovalo iba 53 percent. Ešte výraznejší rozdiel bol na stredných školách. Prvý deň sa do štrajku zapojilo vyše 63 percent zamestnancov, tretí však iba 30 percent. Spomedzi pracovníkov na vysokých školách štrajkovalo prvý deň vyše päť percent, v ostatné dni len tri percentá. Tisíce školských zamestnancov napriek chladnému počasiu vyšli do ulíc v Bratislave, Košiciach aj Banskej Bystrici. Menší protest bol aj v Leviciach. Štrajk školských zamestnancov sa 28. novembra 2012 o 18.00 h prerušil. Rozhodol o tom štrajkový výbor. Dôvodom prerušenia celozväzového štrajku bolo, že predstavitelia vlády SR začali rokovať so štrajkovým výborom o dôvodoch a cieľoch štrajku. O ďalšom postupe rozhodne mimoriadna rada zväzu. Viaceré školy na Slovensku boli nespokojné s rozhodnutím školského odborového zväzu prerušiť štrajk a pokračovali v neobmedzenom štrajku.

30. novembra 2012 – Na avizované protestné zhromaždenie učiteľov i študentov bratislavských škôl, ktorí pokračovali v štrajku, prišlo pred Úrad vlády SR takmer 1000 ľudí. Po približne 45-minútovom zhromaždení, v ktorom odzneli prejavy zástupcov jednotlivých škôl, sa dav vybral smerom k Národnej rade SR. Organizátori protestu vyzvali všetky školy na Slovensku, aby sa zapojili do organizovania "štafetového štrajku".

5. decembra 2012 – Štrajkujúcich učiteľov prišli pred Úrad vlády SR podporiť stovky študentov. Pískali, skandovali a kričali do ampliónov heslá za lepšie školstvo. Námestie zaplnili množstvom plagátov s odkazmi. Protestné zhromaždenie odštartovalo na Námestí slobody o 14.00 h.

10. decembra 2012 - Ani chladné počasie a sneh neodradili necelú stovku učiteľov z Púchova, Myjavy, Dubnice nad Váhom, Trenčína či Ilavy, aby prišli do hlavného mesta vyjadriť svoju nespokojnosť so situáciou v školstve. Pred Úradom vlády SR prečítali list, ktorý odniesli do podateľne Úradu vlády SR, Prezidentského paláca a parlamentu. Okrem toho predstaviteľom štátu priniesli "tri oriešky pre Popolušku". Postoj vlády k učiteľom totiž prirovnali k vzťahu macochy a Popolušky. Učitelia z bratislavských gymnázií premiérovi Robertovi Ficovi a šéfovi rezortu financií Petrovi Kažimírovi (obaja Smer-SD) priniesli kalkulačku a šiestackú učebnicu matematiky. Dôvodom bolo, že obidvom pri rovnakom balíku peňazí vychádzajú celkom rozdielne percentá.

11. decembra 2012 – Asi 400 pedagogických a nepedagogických zamestnancov materských, základných a stredných škôl zo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) prišlo v Žiline vyjadriť svoju nespokojnosť so stavom slovenského školstva.

11. decembra 2012 – Približne 800 ľudí, predovšetkým zamestnancov školstva sa stretlo na protestnom zhromaždení v Prešove. Na míting organizovaný Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku prišli zamestnanci základných a stredných škôl z viacerých okresov Prešovského kraja. Verejne ich podporili aj odborári a študenti z Prešovskej univerzity.

12. decembra 2012 - Učitelia z bratislavskej Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Júliusa Kowalského pred Úradom vlády SR postavili vianočný stromček, na ktorý povešali prázdne plastové škatule. Na vrch stromčeka položili transparent s nadpisom Vládna vianočná nádielka pre školstvo.

12. decembra 2012 – Vyjadriť podporu učiteľom v ich snahách o zlepšenie podmienok v školstve prišlo na Hlavnú ulicu v Košiciach približne 30 študentov stredných škôl. Výzvu na účasť na zhromaždení zverejnila cez facebook skupina študentov z Gymnázia Tomáša Akvinského.

13. decembra 2012 – Približne 50 učiteľov sa stretlo na pešej zóne v Nitre, aby protestovali proti súčasnej situácii v školstve.

14. decembra 2012 - Na proteste proti podmienkam v slovenskom školstve sa v centre Košíc zišlo približne 500 učiteľov a ďalších školských zamestnancov. Vláde a osobitne ministrovi školstva adresovali výzvu, aby do 8. januára predstavili zmysluplnú víziu rozvoja školstva s príslušnými opatreniami.

14. decembra 2012 – Asi tri stovky učiteľov a nepedagogických pracovníkov z Trenčianskeho samosprávneho kraja prišli popoludní vyjadriť protest proti pomerom v slovenskom školstve. Na Štúrovom námestí rezonovali tradičné požiadavky – zvýšenie platov, zvýšiť financie do školstva a dostať slovenské školstvo na úroveň, akú si zaslúži.

14. decembra 2012 - Nespokojnosť so situáciou v školstve prišlo na bratislavské Trnavské mýto vyjadriť asi 200 zamestnancov škôl. Podľa šéfa školských odborárov Pavla Ondeka to bol posledný protest v tomto roku.

17. decembra 2012 – Učitelia do Vianoc nevyjdú do ulíc, štafetový štrajk však naďalej pokračoval. Nevyučovalo sa na Obchodnej akadémii Imricha Karvaša v Bratislave.

19. decembra 2012 - Do štafetového štrajku škôl sa zapojilo Gymnázium Ivana Horvátha v Bratislave. Následne bol štafetový štrajk prerušený.

7. mája 2013 - Stovky zamestnancov školstva z celého Slovenska pochodovali v uliciach Bratislavy za záchranu školstva. Do hlavného mesta prišli podporiť systémové zmeny, ktoré sú pre školstvo podľa nich nevyhnutné. Zároveň prišli prezentovať svoje požiadavky. Pripomínajú, že pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci majú nízke platy, čo však nie je jediný problém slovenských škôl. Poukazujú aj na chátrajúce učebne či jedálne. Pred Úradom vlády SR rozprestreli transparenty, v ktorých volali po lepšom financovaní škôl, po lepšej životnej úrovni učiteľov a po záchrane školstva. Školskí odborári sa rozhodli vyjsť s učiteľmi do ulíc práve v tento deň, pretože školský výbor sa v parlamente zaoberal správou o stave školstva z dielne ministra Dušana Čaploviča.

5. novembra 2015 – Svoju nespokojnosť so situáciou v školstve a postavením pedagóga prišlo pred Úrad vlády (ÚV) SR vyjadriť vyše 300 učiteľov. Protest s názvom Zraz dlhých nosov iniciovali bratislavskí učitelia, na Námestie slobody však prišli aj zástupcovia učiteľov z iných regiónov Slovenska.

19. novembra 2015 - Niektoré školy na Slovensku zostali zatvorené. Dôvodom bola akcia Deň zdravia, keď učitelia išli darovať krv alebo absolvovali lekárske prehliadky. Pedagógovia chceli týmto podujatím poukázať na zlú situáciu v školstve. Minister školstva Juraj Draxler v reakcii na protest učiteľov uviedol, že so základnou požiadavkou, že do slovenského školstva musí ísť viac financií, súhlasí. Zároveň dodal, že kľúčovým momentom budú marcové voľby a zostavovanie Programového vyhlásenia vlády SR.

10. decembra 2015 – Konala sa protestná akcia učiteľov pod názvom Babysitting Day. Organizátorom protestu bola Iniciatíva bratislavských učiteľov (IBU). Zámerom protestnej akcie bolo pripomenúť, že mzda slovenských učiteľov sa neodvíja od trhových pravidiel a je na úrovni sumy, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za opatrovanie detí.

11. januára 2016 – Dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva boli dôvodom, prečo sa rozhodla Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásiť štrajkovú pohotovosť. Štrajkovou pohotovosťou chceli nespokojní učitelia dať vláde a Národnej rade SR na vedomie, že ak do 25. januára nenavrhnú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré naplnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku.