Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Slovensko

Výberová chronológia top udalostí a kuriozít v SR v roku 2012

Prehľad TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí na Slovensku v roku 2012.

Bratislava 28. decembra (TASR) - TASR vydáva výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí týkajúcich sa Slovenskej republiky (SR) v roku 2012. Chronológia je rozdelená na štyri časti - štvrťroky.



JANUÁR
6. januára - Historik Hadrián Radváni napísal knihu o trnavskom hrubom kostole. Autor zbieral materiál 70 rokov, odovzdal približne 600 strán textov a vlastných fotografií.

8. januára – Nielen na zasmiatie, ale aj na spoznanie ľudového humoru, a tým aj charakteru či povahy ľudí z rôznych obcí všetkých slovenských regiónov i dávnych stolíc poslúži kniha Slovensko v anekdotách. Vydal ju humorista a výtvarník Milan Stano, ktorý sa dlhodobo systematicky venuje vtipnému slovu a zbiera anekdoty vyše 40 rokov. Prvý diel Encyklopédie na vyše 280 stranách obsahuje 1725 anekdot z 539 miest a dedín.

9. januára - Anglická popová speváčka Jamelia sa počas 12. ročníka Plesu v opere predstavila v róbe z dielne slovenských návrhárov. Stalo sa tak po prvý raz v dvanásťročnej histórii prestížnej udalosti, čo hviezda plesu, ktorá podujatie otvára tradičným úderom na gong, uprednostnila šaty domácich módnych tvorcov. Významnú spoločenskú udalosť otvárala v róbe, ktorú navrhli Hana Převrátilová a Boris Hanečka.

17. januára - Slovenská pošta spustila novú webovú aplikáciu, pomocou ktorej si môže každý vyrobiť a objednať poštovú známku s vlastnou podobizňou. Personalizované známky majú podobu miniatúrneho tlačového listu s ôsmimi známkami. Zákazníci si môžu zrealizovať objednávku cez internetovú stránku mojaznamka.sk.

26. januára - Slovenskú časť celoeurópskej výtvarnej súťaže Galileo, ktorá je súčasťou spustenia prvého nezávislého európskeho satelitného navigačného systému, vyhodnotili v Bratislave. Víťazom súťaže v maľovaní na tému Vesmír a kozmonautika sa stal 10-ročný Samuel Petrík z Partizánskeho, po ktorom bude pomenovaný jeden z 27 satelitov programu Galileo.

FEBRUÁR
8. februára - V Slovenskom technickom múzeu (STM) bola otvorená originálna výstava technických kuriozít. Technických fajnšmekrov zaujal tranzistorový rozhlasový prijímač z Japonska 70-tych rokov 20. storočia, elektrická vibračná práčka zo ZSSR, historický bicykel, rôzne grafické pomôcky, kalkulátory, masážne prístroje, či prstová baterka pre písanie potme. Výstava bola pripravená v spolupráci s Múzeom dopravy.

17. februára - Vyše sto unikátnych miniatúr domov, kaštieľov, kostolíkov, hradov, zámkov či prvkov ľudovej
architektúry z celého Slovenska si mohli pozrieť návštevníci obchodno-spoločenského centra Galéria Mlyny v Nitre.

18. - 19. februára – V Tatranskej Lomnici sa počas zimného festivalu Snežné psy podarilo vytvoriť najväčšiu ľadovú sochu na Slovensku. Majster sveta v ľadovom sochárstve Zsolt M. Tóth z Maďarska ju vytesal za cca 24 hodín. Išlo o 3. ročník festivalu, určeného predovšetkým pre rodiny s deťmi. Na výrobu ľadovej sochy Tóth použil ľadové kvádre, ktoré sa vyrábali v mraziarňach v Poľsku.

MAREC
6. marca - Na tohtoročnom bienále kraslíc svoju umeleckú tvorbu predstavilo 60 pozvaných krasličiarov a umeleckých remeselníkov z celého Slovenska. Výstavu slávnostne otvorili vo výstavných priestoroch Thurzovho domu v Banskej Bystrici. Pokračovaním tradície organizovania výstavy To vajíčko maľovanô Stredoslovenské múzeum uchováva tradičné zvyky a obyčaje našich predkov pre ďalšie generácie.

9. marca - O zástupcov zvieracej ríše sa v záhrade pred svojím rodinným domom stará už vyše 20 rokov aj Marián Vido. Sovu, korytnačku či medvediu rodinku si 64-ročný dôchodca vytvoril pomocou svojej fantázie, zručnosti a ostrých nožníc z rôznych druhov drevín. Netradičný park budí počas celého roka pozornosť u okoloidúcich aj pre borovice, smreky či jedle pripomínajúce rozmanité geometrické útvary.

17. marca - V Huňadyho sále, najväčšej a reprezentačnej miestnosti Bojnického zámku, nainštalovali unikátny barokový luster. Ide o drevený vyrezávaný polychrómovaný luster, ktorý má rozmery štyri krát tri metre, je v podobe zrezaného kužela a pozostáva z približne 600 dielcov s hmotnosťou viac než pol tony. Luster, ktorý nemá obdobu na Slovensku a pravdepodobne aj v strednej Európe, pochádza z kaštieľa v Továrnikoch, dnes časti Topoľčian.

22. marca – Na vlastnoručne vyrobenej plti splavili Pavol Šutý a Stanislav Mikovčák približne 30-kilometrový úsek rieky Kysuca z Čadce po sútok s riekou Váh v Žiline – Budatíne. Plť sa objavila na Kysuci podľa Šutého približne po 100 rokoch. Kysuckí nadšenci ju postavili podľa obrazov a historických článkov za jeden deň.

30. marca - Po odchode z tímu zámorskej NHL Minnesota Wild do New Yorku Rangers stratil slovenský hokejista Marián Gáborík veľa fanúšikov v "Twin Cities", no jeden skalný pri ňom stále stojí. Je ním trojročný Jack Serakos, ktorý od narodenia trpí rakovinou mozgu. Gáborík chlapcovi splnil jeho veľký sen a strávil s ním chvíľu pred vzájomným zápasom Rangers s bývalým zamestnávateľom.

APRÍL
3. apríla - Na originálne podujatie pozývala Tabačka Kulturfabrik v Košiciach. Akcia pod hlavičkou poľskej umelkyne Moniky Drożyńskej s názvom Wyhaftuj się/Vyši sa von, umožnila ľuďom chytiť ihlu a farebnú niť a vyšiť na plátno všetko, čo im v noci nedalo spávať.

3. apríla - Najstaršia Bratislavčanka Gabriella Dillingerová oslávila 103 rokov. Pochádza z Trstenej na Orave a od roku 1945 býva v centre hlavného mesta. Babičkin recept na dlhý život je jednoduchý: "Nestresovať sa a chodiť často na prechádzky do prírody".

4. apríla - Netradičné sochy zdobili priestranstvo pred Obecným úradom v Pavlovciach nad Uhom v okrese Michalovce. Na ich výrobu použili šikovné ruky miestnych žien vyše 10.000 papierových zvitkov zhotovených zo štyroch desiatok starých telefónnych zoznamov.

20. apríla – Miss Universe 2012 sa stala 24-ročná Ľubica Štepánová z Prievidze, ktorá je milovníčkou architektúry a snowboardingu. Blondínka s krivkami 88-61-91 pri výške 175 centimetrov podľa slov riaditeľky súťaže Silvie Chovancovej-Lakatošovej porotu očarila citom pre javisko a hľadisko, zaujímavou tvárou a fotogenickosťou.

28. apríla – Celkom 77,78 metra mala maxiroláda, ktorú zostrojilo 130 cukrárok - amatérok z vlastnoručne vyrobených rolád na celoslovenskom stretnutí šikovných žien v kúpeľoch Sliač.

29. apríla - Slovensko prežilo najhorúcejší záver apríla za posledných 60 rokov. Rekordy maximálnej dennej teploty zaznamenali takmer všetky meteorologické stanice s denným spravodajstvom. V Turčianskych Tepliciach a v Hurbanove bola priemerná denná teplota 24,0 stupňa Celzia. Tieto hodnoty prekonali rekord 21,6 stupňa Celzia z roku 2000.


MÁJ
1. mája - Slovenskí umelci sa dostali medzi svetovú špičku akrobacie, zábavy a cirkusového umenia. Počas dvoch májových týždňov vypredávalo dvojtisícovú halu v Južnej Kórei artistické zoskupenie Argolla. Predstavilo sa v meste Kwangyang, ktoré je usporiadateľom World Circus Art Festivalu. Vystúpenie 17 umelcov zo Slovenska si vybrali priamo juhokórejskí producenti. Umelci sa predviedli v špičkových akrobatických aktoch - silovej akrobacii Hand to Hand, výškovej akrobacii na hodvábe a na visiacom kruhu, lietajúci akrobati, kontorzia - hadia žena, tanec s ohňom, akrobacia s kockou, akrobacia v obruči - cyr wheel, akrobacia vo vodnom bazéne. Predstavenie nieslo názov Argolla 5th Element (Argolla piaty element).

12. mája – Na 1141 metrov vysokej Magure, druhom najvyššom kopci Strážovských vrchov, vztýčili vyše päťmetrový slovenský dvojkríž. Jeho postavenie bolo vyvrcholením šiesteho ročníka hviezdicového turistického výstupu na tento vrchol, ktorý organizujú obyvatelia ôsmich dedín na úpätí Magury. Účastníkov prišlo viac ako 700.

18. mája - Postup slovenských hokejistov do semifinále majstrovstiev sveta v hokeji v Helsinkách vyvolal tipovaciu horúčku. Stávkové kancelárie zaznamenali zvýšený záujem nielen z radov stálych zákazníkov. Počet stávok sa zvýšil oproti začiatku šampionátu o 50 %. Rastúci záujem o tipovanie pozorovali aj zástupcovia firmy TIPOS, národná lotériová spoločnosť.

29. mája - Diela maliara Ladislava Mednyánszkeho sa na dražbe aukčnej spoločnosti SOGA vydražili za 875.000 eur. Boli zo zbierky Dr. Lea Ringwalda.

JÚN
30. júna – Najdrahšia na Slovensku vyrazená minca, ktorá sa doteraz vo svete vydražila, stála 130.000 eur. Išlo o banskoštiavnický zlatník razený v Kremnici.

JÚL
11. júla – Od tretej hodiny ráno sedeli na Moste SNP na streche reštaurácie, známej ako UFO, dve zelené postavy. Cestu im v noci uľahčila skupina siedmich výškových pracovníkov, ktorí vytiahli štvormetrové sochy, dielo mladého výtvarníka Andreja Haršányho, hore pomocou lán.

11. júla - Miro Žbirka si splnil sen - nahrával v legendárnom štúdiu Abbey Road. Možnosť nahrať si novú pieseň Love Shines v najprestížnejšom nahrávacom štúdiu na svete, kde nahrávali také ikony populárnej hudby, akými sú Beatles, Pink Floyd, U2 či Oasis, bol ďalším z darčekov a splnených snov k jeho jesennému životnému jubileu.

18. júla - Slovenská kráľovná krásy a úradujúca Miss Slovensko 2012 Kristína Krajčírová odcestovala na prestížnu svetovú súťaž krásy Miss World. Krajčírová Slovensko reprezentovala na 62. ročníku súťaže, ktorý sa konal v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko a zúčastnili sa ho víťazky Miss zo 120 krajín sveta.

29. júla - Modely návrhárky Veroniky Hložníkovej zažiarili na módnej prehliadke v Slovenskom dome v britskom Londýne, ktorý bol reprezentačným centrom aktivít počas letných olympijských hier. Fashion show si prišlo pozrieť viac ako 200 hostí, medzi inými aj prezident SR Ivan Gašparovič a mnoho zahraničných hostí, vrátane britských novinárov. S nápadom predstaviť netradičným spôsobom slovenskú módu prišla Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR).

AUGUST
30. augusta - Objav slovenských vedcov zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa stal v najprestížnejšom vedeckom časopise Science jedným z najdôležitejších v tomto roku. Išlo o nájdenie novej skupiny svetielkujúceho hmyzu, ktorá sa vyskytuje len v úplne temných oblastiach. Teda takých, ktoré nie sú znečistené svetlom miest. Po svetluškách s kováčikmi a muškách osvetľujúcich siete v jaskyniach je toto objav tretej svetielkujúcej skupiny hmyzu. Unikátny je tiež malý prídavný asymetrický lampáš na pravej strane. Tieto šváby však nesvietia "len tak", ale za svoje svetlo sa schovávajú. Jediné miesto výskytu tohto vzácneho druhu však úplne zničil výbuch sopky Tungurahua 5. decembra 2010. Druh je preto pravdepodobne vyhynutý.

SEPTEMBER
22. - 23. septembra – Pri Váhu sa stretli zelení mužíci. Túto historickú chvíľu sa mesto Piešťany rozhodlo zvečniť príležitostnou poštovou pečiatkou, jej autorom je Adrián Ferda. Vodníci vyslali svojich zástupcov aj do alegorického sprievodu, ktorý sa uskutočnil v rámci festivalu kvetov Victoria Regia, a potom so svojimi hosťami v občerstvovacej stanici na hrádzi nádrže Sĺňava na Váhu pokrstili plastiku vodníka KriVáha.

28. septembra - Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave vyvrcholil prvý staromestský festival piva Beerfest. Návštevníkom ponúkol takmer 40 druhov piva z produkcie slovenských malých aj veľkých pivovarov. Na svoje si tak prišli milovníci svetlého, tmavého, ochuteného, nealkoholického či kvasinkového piva. Podával sa aj pivný guláš. Všetko o pive a jeho čapovaní sa mohli návštevníci dozvedieť od sládkov a pivných expertov.

OKTÓBER
2. októbra – Historické vozidlá po štvrtýkrát zaparkovali v Galérii Mlyny v Nitre. Návštevníci mohli vo vstupnej hale obdivovať 12 veteránov, z ktorých najstarší mal 109 rokov. Drevený Renault typu NC z roku 1903 bol jedným z piatich exponátov, ktoré sa vo svete dodnes zachovali. Zaujímavosťou bol FORD MODEL T z roku 1918, na ktorom jazdili legendárni Laurel a Hardy a ktoré je prvým vozidlom s riadením na ľavej strane. Pozornosť návštevníkov určite upútala replika Porsche 550 Spyder, rok výroby 1953.

7. októbra - Trenčianska medovnikárka Mária Muráriková zažiarila na medzinárodnom fóre. Na svetovej kuchárskej olympiáde v nemeckom Erfurte získala najvyššie ocenenie za unikátne medovníkové repliky historických pamiatok z vyhoreného zámku Krásna Hôrka. V kategórii cukrárska artistika získala zlatú medailu za "sladké" renesančné kachle zo 16. a pohovku zo 17. storočia. Na svojom víťaznom diele z Erfurtu pracovala asi 290 hodín.

9. októbra - Hotel Chateau Béla sa stal víťazom kategórie "Najromantickejší historický hotel v Európe". O tomto veľkom úspechu pre hotel a slovenskú Asociáciu historických hotelov rozhodla prestížna organizácia Historic Hotels of Europe so sídlom v Paríži na svojom výročnom zasadnutí v írskom Dubline. Hotel Chateau Béla, ktorý sa nachádza v obci Belá na južnom Slovensku, získal toto ocenenie spomedzi 700 hotelov z 22 krajín Európy.

11. októbra - Merania odborníkov potvrdili, že jarabina oskorušová v Modre je s priemerom kmeňa 160 cm najväčšia zo všetkých známych oskoruší na svete. Rastie v Európe, Ázii a roztrúsene v severnej Afrike. Napriek tomu, že má veľmi dobré plody a kvalitné drevo, dnes ju radíme k ohrozeným druhom.

13. októbra – Do novovznikajúceho leteckého múzea na letisku Aeroklubu Dubnica nad Váhom v Slávnici v okrese Ilava z Piešťan priviezli stíhacie bombardovacie lietadlo Suchoj Su-22. Išlo o šiesty exponát. Lietadlo dostali do výpožičky od Vojenského historického múzea v Piešťanoch predbežne na tri roky, zmluva o zapožičaní sa však bude predlžovať.

20. októbra - Unikátny kremnický dvojdukát panovníka Leopolda I. z roku 1664 dražili na aukcii v Bratislave. Vyvolávacia cena vzácnej mince bola 25.000 eur a stala sa jedným z hlavných lákadiel na tretej medzinárodnej aukcii, ktorá sa konala v hlavnom meste.

23. októbra - Zaradenie Slovenska do zoznamu desiatich najlákavejších cestovateľských cieľov pre rok 2013, ktorý pripravuje vydavateľ príručiek pre cestovateľov Lonely Planet, pomôže podľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) krajine zviditeľniť sa. Slovensko sa v zozname desiatich krajín s názvom Best in Travel 2013 - TOP 10 umiestnilo na piatom mieste.

26. októbra – Pätnásťročné skúsenosti z tvorby medovníkov zúročila Žilinčanka Martina Rogozinská na kulinárskej olympiáde v nemeckom Erfurte, kde získala zlatú medailu v kategórii cukrárska artistika za dielo pápežských insígnií blahoslaveného pápeža Pia IX. pod názvom Habemus papam.

NOVEMBER
16. novembra – Unikátnu šesťmetrovú sochu pozváranú výlučne z ruských železničných podvozkov vytvorili v rámci týždňového sochárskeho sympózia ZOCELE 2012 akademický maliar Rasťo Trizna s kolegom Richardom Keťkom. Socha nazvaná Transsibíria SK vznikla vo výrobných halách v Dubnici nad Váhom. Profesorom a študentom bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) poskytol priestor, materiál i technologické zázemie Dubnický Metalurgický Kombinát (DMK).

19. novembra - Humenčanka Anna Šimkuličová je vášnivou zberateľkou viazaniek. Za uplynulé roky ich získala od svojich priateľov ale aj mnohých významných osobností. Bývalý najvyšší predstaviteľ SR Michal Kováč jej daroval kravatu, ktorú mal na sebe pri prvej oficiálnej návšteve Vatikánu, prezident SR Ivan Gašparovič tú, ktorú si priniesol z návštevy sídla OSN a bývalá hlava štátu Rudolf Schuster jej svoju modrú kravatu odovzdal pred novoročným stretnutím v humenskom kaštieli.

23. novembra – Na Hlavnom námestí v Bratislave sa večer netradične a raritným spôsobom - ľudskou výrobou elektrickej energie rozsvietili 2000 úsporných žiaroviek vianočného stromu. Šliapaním do pedálov stacionárnych bicyklov ich rozžiarili primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik, staromestská starostka Tatiana Rosová a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Výdatne im pomáhali úspešní olympionici - vodáci bratia Hochschornerovci, triatlonista Richard Varga i herečka Jana Hubinská.

DECEMBER
1. decembra – Hoci do Vysokých Tatier zima ešte nezavítala, Tatranci sa rozhodli otvoriť novú sezónu. Symbolicky odpálili snehovými guľami novú sezónu naši slovenskí tenisti z Lomnického štítu. Boli to tí najlepší - Dominik Hrbatý, Miloš Mečíř, Karol Kučera, Martin Kližan aj Lukáč Lacko a tréner Marián Vajda. Po pomyselnom odpálení sezóny sa konala tenisová exhibícia v Teniscentre a after party v Humne v Tatranskej Lomnici.

2. decembra - Dvanásťmetrového anjela, ktorý bol súčasťou tradičnej vianočnej výzdoby v Poprade priviezol a pomohol osadiť vrtuľník spoločnosti Air - Transport Europe. Približne 700 kilogramov vážiacu sochu zložili z jednotlivých dielov priamo na letisku pracovníci Mestského úradu v Poprade.

15. decembra – Bohaté skúsenosti a príhody zo svojej 28-ročnej bežeckej kariéry opísal maratónec Jozef Bašovský (68) z Nitrianskeho Pravna v knihe Môj beh za zdravím. Vydalo ju Občianske združenie Benedikt so sídlom v Malinovej v okrese Prievidza.

17. decembra – Chatár z Rainerovej chaty vo Vysokých Tatrách Peter Petrás pracoval na vytvorení ľadového betlehema, ktorý počas zimy skrášlil priestor pred chatou. Trápil ho nedostatok snehu, ktorý musel dovážať z okolia vo vzdialenosti asi 25 až 30 metrov od chaty.

21. decembra - Väčšina Slovákov neverila v mýtus o konci sveta, ako to údajne predpovedal Mayský kalendár. Až 74 percent ľudí bolo presvedčených, že príchod apokalypsy bude nepravdepodobný alebo prakticky vylúčený. Vyplynulo to z prieskumu agentúry TNS Slovakia, ktorý sa uskutočnil na vzorke 400 respondentov. V súvislosti s tým sa autori prieskumu zaujímali aj o to, kde si Slováci myslia, že skončia po apokalypse. Prevažná väčšina (71 percent) bola presvedčená, že pôjde do neba a v pekle sa videlo 29 percent opýtaných. Menej optimisticky vyzeral posmrtný život pre politikov. Takmer 60 percent Slovákov si myslelo, že všetci skončia v pekle. Pred koncom sveta nechcela väčšina ľudí skúšať nič výnimočné. Viac ako polovica opýtaných (58 percent) chcela stráviť čas s rodinou a blízkymi. Ostatní chceli uzmieriť s tými, s ktorými sa pohádali (7 percent), prípadne navštíviť nejaké zaujímavé miesto (6 percent).

22. decembra – Udalosťou tohto roka v Soblahove bolo slávnostné otvorenie novej galérie. Vznikla ako výsledok spolupráce s moravským mestečkom Buchlovice v rámci zrkadlového projektu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika. Dostala symbolický názov Galéria na povale. Vznikla po rekonštrukcii hasičskej zbrojnice a jej súčasťou je knižnica, miestnosť na tvorivé dielne, skladové priestory a 12,5-metrová vyhliadková veža. Bezbariérovosť zabezpečil výťah.

25. decembra – Piešťanské kúpele so známym liečivým bahnom povolili vziať si kúpeľným hosťom na pobyt aj svoje domáce zvieratá. Boli však časy, kedy sa bahnom liečili samotní domáci miláčikovia. Dokumentujú to fotografie na výstave, ktorú kúpele pripravili k storočnici svojho najluxusnejšieho a najznámejšieho kúpeľného hotela Thermia Palace. Na nich je záber na psa v kadi s bahnom a na koňa pri balneoterapii. Fotografia vznikla podľa riaditeľa piešťanského Balneologického múzea Vladimíra Krupu, ktorý sa na príprave výstavy podieľal, pravdepodobne v medzivojnovom období.

26. decembra – Svojsky si pripomenul 20. výročie vzniku Slovenskej republiky humorista, výtvarník a vydavateľ Milan Stano. Do knihy s názvom Slovenská republika v anekdotách zhrnul 2595 anekdot a 232 karikatúr z obdobia ostatných dvoch desaťročí. Je to tretia tematická encyklopédia, ktorá vyšla v edícii Humor a satira. V nej sa odráža politický, ekonomický a spoločenský vývoj našej spoločnosti v podobe anekdot vychádzajúcich v mojom časopise Kocúrkovo, ktoré je krivým zrkadlom našej doby.

26. decembra – Šesťdesiattri plavcov v chladných vodách Váhu a niekoľko desiatok prizerajúcich sa divákov na brehu – to bol obraz už 21. plávania otužilcov v Piešťanoch. Tradične si vybrali miesto medzi Kolonádovým a Krajinským mostom, aby sa pokúsili preplávať tristometrovú trasu krížom cez rieku. Teplota vody sa pohybovala okolo 1 stupňa C a vzduchu okolo 4 stupňov C. Najstaršou účastníčkou podujatia bola 68-ročná Bratislavčanka Agnesa Rejtová, ktorá čaru otužovania podľahla pred viac ako trinástimi rokmi. Najmladším bol 18-ročný Piešťanec Juraj Pospíšil.