Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

DRUHÝ POLROK 2018: Komunálne voľby, demisia Lajčáka a oslavy ČSR

Foto: TASR

Aj druhý polrok končiaceho sa roka bol bohatý na udalosti. Volili sme si starostov a primátorov, veľkou témou bol Globálny pakt OSN o migrácii, aj oslavy ČSR.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Prinášame výberovú chronológiu udalostí zo slovenskej politickej scény v druhom polroku roku 2018.

JÚL



4. júla - Pokutu milión eur a penále vo výške 5000 eur za každý deň omeškania mala zaplatiť Slovenská republika. Dôvodom bolo nedodržanie legislatívy EÚ o skládkach odpadov, súviselo to so skládkou odpadov Žilina–Považský Chlmec.

6. júla - Prezident SR Andrej Kiska vetoval novelu zákona o súdoch, ktorá podľa neho významne obmedzuje verejnú kontrolu súdnych rozhodnutí a neprimerane zasahuje do podstaty základného práva na informácie chráneného ústavou. Poslancom parlamentu navrhol, aby zákon neprijali ako celok, keďže jeho obsah je v rozpore s princípmi právneho štátu. Do NR SR vrátil prezident SR aj dvojicu zákonov o vysokých školách.

6. júla - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) si v priestoroch NR SR prevzal anticenu Homofób roka za výrok o homosexuáloch - "Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a Boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti."
Na snímke predseda NR SR Andrej Danko počas brífingu po skončení stretnutia s členmi Inštitútu ľudských práv, na ktorom mu odovzdali cenu ankety Homofób roka 6. júla 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


6. júla - Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) podpísal rozhodnutie o vyhlásení volieb do orgánov samospráv obcí a určil deň ich konania na sobotu 10. novembra 2018.

9. júla - Okresný súd Košice II vyhovel žiadosti Dušana Borženského o jeho podmienečné prepustenie na slobodu. Za mrežami strávil 18 rokov, odsedieť si mal celkovo 23-ročný trest. Borženský, v minulosti označovaný ako bos košického podsvetia, bol odsúdený za spolupáchateľstvo v prípade troch vrážd.

9. júla - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil Štefana K. z Popradu, ktorý rozposielal obálky s ameríciom, na doživotie. Odsúdený je za obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektoré formy účasti na terorizme a za nedovolenú výrobu a držanie jadrových materiálov a rádioaktívnych látok.

10. júla - Prezident SR Andrej Kiska odovzdal poverovacie listiny štyrom dezignovaným veľvyslancom. Sú nimi bývalý minister zahraničných vecí Pavol Hamžík a traja zamestnanci rezortu diplomacie Peter Susko, Ladislav Babčan a Marek Šafin.

11. júla - Slovensko nakúpi 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 a v súvislosti s tým uzatvorí príslušné zmluvné vzťahy s vládou USA, rozhodla vláda SR. Vláda uložila ministrovi obrany Petrovi Gajdošovi (SNS) začať obstarávanie celkom 17 kusov 3D radarov stredného, malého a blízkeho rozsahu v predpokladanej cene 155.090.000 eur.

11. - 12. júla - Prezident SR Andrej Kiska sa zúčastnil na samite NATO v Bruseli. Lídri členských štátov Severoatlantickej aliancie na záver prvého dňa bruselského samitu vydali vyhlásenie, v ktorom okrem iného vyzvali Rusko, aby stiahlo svoje sily, ktoré má umiestnené na území Ukrajiny, Gruzínska, ale aj Podnesterska, ktoré Moldavsko považuje za svoje územie.

16. júla – Z celkovo preskúmaných 36 spisov vo veciach farmárov boli zistené pochybenia v desiatich. V deviatich prípadoch dala Generálna prokuratúra (GP) SR pokyn na začatie trestného stíhania.

18. júla - Slovensko vydalo do Ruska ingušského občana Aslana Jandijeva hľadaného pre podozrenie z terorizmu. V roku 2011 bol zadržaný na Slovensku.

23. júla - Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) podal na generálnu prokuratúru podnet vo veci Slovenských brancov, aby GP SR preskúmala činnosť tejto polovojenskej organizácie.

28. júla - Vedenia NR SR a Poslaneckej snemovne parlamentu ČR sa zišli na Slávnostiach bratstva Čechov a Slovákov v Uherskom Brode a na Veľkej Javorine. Išlo o spoločné podujatie parlamentov. Akcia sa konala pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa, ale aj viacerých ďalších spoločných výročí.

29. júla – Prezidenti Slovenskej a Českej republiky Andrej Kiska a Miloš Zeman uskutočnili symbolickú cestu špeciálnym vlakom z Hodonína do Topoľčianok. V Hodoníne položili obaja prezidenti kytice k soche T.G. Masaryka. V Topoľčiankach sa prezidenti zastavili na prvorepublikovom jarmoku, navštívili Národný žrebčín a Zámok Topoľčianky. Pri soche prezidenta T.G. Masaryka položili kytice a podpísali pamätné listy pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR.
Prezident Českej republiky Miloš Zeman (vľavo) a prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (vpravo) prichádzajú na koči na zámok v Topoľčiankach v nedeľu 29. júla 2018.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


31. júla - Prezident SR Andrej Kiska vyzval vládu, aby vytvorila podmienky na účinný zásah proti pochybným spolkom, ktoré sa rozťahujú v našej krajine. Vyhlásil to s odkazom na ruskú skupinu motorkárov Noční vlci, ktorí si zriadili základňu v Dolnej Krupej pri Trnave.

AUGUST



1. augusta - Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP - fakultná nemocnica v Ružomberku, má nové vedenie. Až do riadneho výberového konania bol jej riadením poverený Peter Vaněk.

1. augusta – Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mariána Chudovského.
Na snímke Marián Chudovský.
Foto: TASR - Jakub Kotian


7. augusta - Prezident SR Andrej Kiska odovzdal menovacie dekréty štyrom rektorom vysokých škôl. Rektormi sa stali Samuel Abrahám z Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií, Jaroslav Demko z Katolíckej univerzity v Ružomberku, Vladimír Hiadlovský z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Lucia Kurilovská z Akadémie Policajného zboru v Bratislave.

16. augusta - Polícia ukončila vyšetrovanie vraždy právnika a bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR Ernesta Valka návrhom na podanie obžaloby na dvoch mužov. Išlo o Jozefa R., obvineného z obzvlášť závažného zločinu vraždy, a Jaroslava K., ktorý je obvinený zo zločinu lúpeže.
Na archívnej snímke smútočné zátišie pri dóme svätého Martina na Kapitulskej ulici v Bratislave ako spomienka na Ernesta Valka.
Foto: TASR


17. augusta - Väzňa Štefana Bota, ktorý v ranných hodinách unikol z vonkajšieho pracoviska na Zvolenskej ceste Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v banskobystrickej časti Kráľová, sa podarilo zadržať v ten deň v čase asi o 15. hodine v blízkosti poľnohospodárskeho družstva Lukavica.

21. augusta – Mária Kolíková požiadala o uvoľnenie z funkcie štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, zotrvávala v nej s cieľom dokončiť projekt auditu justície.

21. augusta – Pomník zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej slávnostne odhalili v parku na Južnej triede v Košiciach. Autorom diela je košický výtvarník Peter Kalmus.

22. augusta - Novou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti sa stala Edita Pfundtner. Do funkcie ju menovala vláda.

28. augusta - Prezident SR Andrej Kiska odovzdal poverovacie listiny Ivanovi Korčokovi, dezignovanému veľvyslancovi v Spojených štátoch amerických.
Na archívnej snímke Ivan Korčok
Foto: TASR Pavel Neubauer


28. augusta - Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) vyhovela žiadosti vyšetrovateľa a v súvislosti s vyšetrovaním únosu vietnamského občana zbavila mlčanlivosti 44 ľudí.

SEPTEMBER



1. septembra - Prípravný výbor vedený nezaradeným poslancom Národnej rady SR Zsoltom Simonom predstavil v Komárne novú politickú stranu s názvom Magyar-Maďarské Fórum.

6. septembra - Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií (ÚOUČ) Ministerstva vnútra (MV) SR bude po novom viesť Radoslav Štrba. Dovtedajší šéf ÚOUČ Peter Krajčirovič zostal pôsobiť na úrade v pozícii riaditeľa odboru. Začiatkom augusta ho ministerka vnútra Denisa Saková postavila mimo službu do vyšetrenia okolností únosu vietnamského podnikateľa.

10. septembra – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) odmietol obžalobu na predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu za prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

11. septembra - Po odchode Edity Pfundtner (Most-Híd) na post štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti nastúpil do parlamentu náhradník Štefan Vavrek. V úvode 34. schôdze zložil ústavou predpísaný sľub a ujal sa mandátu. Do poslaneckých lavíc sa vrátil Igor Federič (Smer-SD).

11. septembra – Priaznivci vedy na Slovensku, ale aj samotní vedci usporiadali protestný pochod za záchranu Slovenskej akadémie vied (SAV). Dôvodom bola situácia týkajúca sa zapísania inštitúcií SAV do registra verejných výskumných inštitúcií (VVI). Inštitúcie Slovenskej akadémie vied (SAV) zostanú v stave, v akom boli pred transformáciou. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR 76 hlasmi, čím prelomili veto prezidenta Andreja Kisku k zákonu o vysokých školách.

11. septembra - Trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave právoplatne odsúdil trojicu obžalovaných - Petra Holáňa, Dušana Šurinu a Sergeja Miňajlenka za prípravu vraždy bosa bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho z roku 2004 na vysoké tresty odňatia slobody.

12. septembra - Tohtoročný 30. október bol jednorazovým štátnym sviatkom, počas ktorého si Slovensko pripomenulo 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Sv. Martine. Rozhodli o tom poslanci, keď 96 hlasmi schválili novelu zákona o štátnych sviatkoch.


13. septembra - V ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých by chýbajúce zdravotné sestry mohli nahradiť zdravotnícki asistenti, ktorí sú po novom premenovaní na "praktické sestry". Nepriamu novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci pripojili k novele zákona o omamných látkach, parlament schválil. Dlhodobo nevyužívané železničné trate sa budú môcť prebudovať na dočasné chodníky pre chodcov či cyklotrasy, plénum NR SR novelu schválilo.

17. septembra - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič potvrdil na pôde Európskeho parlamentu svoju oficiálnu kandidatúru na post predsedu exekutívy EÚ. Neskôr v novembri sa vzdal kandidatúry a rozhodol sa podporiť kandidatúru Fransa Timmermansa na pozíciu hlavného volebného lídra PES.

18. septembra - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prijal na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) delegáciu európskych poslancov, ktorých znepokojilo, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa spomína v súvislosti s únosom vietnamského podnikateľa aj motorkárskym gangom Noční vlci.

21. septembra - Okruh výnimiek zo sprístupňovania súdnych rozhodnutí sa rozšíri, a to napriek nesúhlasu prezidenta SR Andreja Kisku. Prezident tento zákon ani teraz nepodpísal, a tak bude platiť bez jeho podpisu. Kiska nepodpísal novelu zákona o vysokých školách, ktorej súčasťou je aj novela zákona o Slovenskej akadémii vied (SAV). Platiť bude aj bez jeho podpisu. Inštitúcie SAV tak zostanú v stave, v akom boli pred transformáciou.

25. septembra – Novým riaditeľom Opery Slovenského národného divadla (SND) sa stal Rastislav Štúr, nahradil Slavomíra Jakubeka, ktorý rezignoval na svoj post po prezentácii výsledkov auditu Ministerstva kultúry SR na kolégiu vedenia SND.

26. septembra – Slovenský prezident Andrej Kiska ocenil prejav generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN) Antónia Guterresa na 73. zasadnutí Valného zhromaždenia.

27. septembra - Najvyšší súd (NS) SR zamietol odvolanie exposlanca Petra Ďuračku v kauze podvodu, ktorá siaha až do roku 1996. Dôkazy boli podľa predsedu trojčlenného senátu NS SR vykonané zákonným spôsobom a odvolanie je nedôvodné. Verdikt je právoplatný.
Peter Ďuračka
Foto: TASR/Michal Jurči


28. septembra - Generálny riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslav Kočan sa vzdal funkcie.

28. septembra – Niekoľko tisíc ľudí sa v Bratislave zišlo na ďalšom pochode iniciatívy Za slušné Slovensko. Vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) podľa nich stále nedokázala obnoviť dôveru v štát.

OKTÓBER



1. októbra - Novou prezidentkou finančnej správy sa stala Lenka Wittenbergerová.

3. októbra - Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o štátnych sviatkoch, ktorou sa 30. október 2018 stal jednorazovým štátnym sviatkom.

5. - 6. októbra – GLOBSEC Tatra Summit sa konal na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách.

9. októbra - Justiční zamestnanci nevstúpili do ostrého štrajku. S ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd) dohodli sociálny zmier. Od nového roka sa dohodli na zvýšení platov justičných zamestnancov o 24 percent.

9. októbra – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) zverejnil uznesenie o väzbe pre štyroch obvinených v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vyplýva z neho, že údajná objednávateľka vraždy Alena Zs. popiera, že by mala na jej objednanie dôvod. Sudca ŠTS poslal všetkých obvinených do väzby, aby nemohli utiecť, pokračovať v trestnej činnosti alebo ovplyvňovať svedkov na slobode. Okrem Zoltána A. ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť. Najvyšší súd SR ju zamietol.
Alena Zs, archívna snímka.
Foto: TASR/Dušan Hein


10. októbra - Medzi Sliačom a Kováčovou sa zrútilo cvičné vojenské lietadlo L-39. Príčinou pádu lietadla L-39 bola technická chyba, a to zlyhanie motora. Dvojčlenná posádka sa katapultovala, nebola v ohrození života.
Medzi Sliačom a Kováčovou sa v stredu 10. októbra 2018 približne o 14.15 h zrútilo cvičné vojenské lietadlo L-39. Obaja členovia posádky, ktorí sa v lietadle nachádzali, prežili. Na snímke miesto pádu vojenského lietadla L-39.
Foto: TASR - Lenka Krošláková


12. októbra - Vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra vydal uznesenie, ktorým odmietol trestné oznámenie v kauze údajného únosu vietnamského podnikateľa slovenským vládnym špeciálom. Podľa vyšetrovateľa nebol dôvod na začatie trestného stíhania a na iný postup.

17. októbra - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa stalo terčom kybernetického útoku. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to novinárom oznámil premiér Peter Pellegrini.

18. - 19. októbra - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko spolu s delegáciou odcestoval do Paríža, kde sa stretol s francúzskou a českou parlamentnou delegáciou. Spoločne si pripomenuli niekoľko výročí - storočnicu vzniku ČSR a ukončenia prvej svetovej vojny, 25. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi SR a Francúzskom.

23. októbra - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre chýbajúcu časť spisu v kauze Technopol.

25. októbra - Poslanec Národnej rady SR Marek Maďarič odišiel zo Smeru-SD aj z vládnej koalície. V parlamente pôsobí ako nezávislý poslanec.

26. októbra - Francúzsky prezident Emmanuel Macron absolvoval oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. Prijal ho prezident SR Andrej Kiska a rokoval aj s premiérom Petrom Pellegrinim.

26. októbra – Prezident SR Andrej Kiska prehral spor o pozemky v katastri obce Veľký Slavkov.

28. októbra - Prezident SR Andrej Kiska položil veniec k soche M. R. Štefánika v Bratislave v rámci osláv 100. výročia vzniku Československej republiky (ČSR), následne sa zúčastnil na oslavách vzniku ČSR v Českej republike aj s premiérom Petrom Pellegrinim.

30. októbra – Celoslovenské oslavy 100. výročia Deklarácie slovenského národa v Martine sa začali pietnym aktom kladenia vencov pred historickou budovou bývalej banky Tatra v Martine. Na jej priečelí je pamätná tabuľa, ktorá pripomína prijatie Deklarácie 30. októbra 1918. Výročie prijatia Deklarácie si uctili prezident SR Andrej Kiska, prezident ČR Miloš Zeman, predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček, predseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, predseda vlády SR Peter Pellegrini, český premiér Andrej Babiš a minister obrany SR Peter Gajdoš.







NOVEMBER



6. novembra - Za program mimoriadnej schôdze NR SR zahlasovalo len 64 poslancov zo 139 prítomných. Opozícia chcela odvolať predsedu NR SR Andreja Danka najmä pre kauzu jeho rigoróznej práce.

6. novembra - Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Kolesár vystúpil z poslaneckého klubu Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS). Podpredseda poslaneckého klubu ĽSNS Martin Beluský ho vyzval, aby sa vzdal mandátu poslanca.

7. novembra - Podnikateľ Ladislav Bašternák je vinný zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH vo výške takmer dva milióny eur. Rozsudok si vypočul na Okresnom súde Bratislava II po tom, ako svoju vinu priznal a skutok oľutoval.

8. novembra - Slovensko vyhralo so spoločnosťou Achmea v spore o zákaz zisku zdravotných poisťovní. Nemecký najvyšší súd (BGH) zrušil arbitrážne rozhodnutie proti SR. Znamenalo to, že Slovensko nemusí odškodniť Union zdravotnú poisťovňu.

10. novembra - Komunálne voľby sa konali celkovo v 2919 mestách a obciach, zopakovať si ich muselo 43 samospráv. Volebná účasť za celé Slovensko bola 48,67 percenta. Najúspešnejšími boli nezávislí kandidáti (NEKA) na starostov a primátorov, ktorých zvolili v 1232 obciach a mestách, čo predstavuje 42,42 percenta. Nasledovali strana Smer-SD, ktorej kandidáti uspeli v 592 mestách a obciach, čo je 20,38 percenta, tretia skončila SNS so ziskom 160 (5,50 percenta) starostov a primátorov a štvrté KDH so 157 šéfmi samospráv (5,40 percenta). Prvú päťku uzatvoril Most-Híd, ktorý obsadil 127 postov starostov a primátorov (4,37 percenta).
V hornom rade zľava: Ján Nosko, Matúš Vallo, Marek Hattas, Peter Fiabáne. V dolnom rade zľava: Andrea Turčanová, Jaroslav Polaček, Peter Bročka, Richar Rybníček.
Foto: TASR


11. novembra – Väčšina z 80 štátov, ktorých občania sa zúčastnili na bojoch na západnom fronte prvej svetovej vojny, bola zastúpená svojimi najvyššími predstaviteľmi na oslavách 100. výročia skončenia vojny v Paríži. Prišli aj americký prezident Donald Trump a ruská hlava štátu Vladimir Putin, Slovensko zastupoval prezident Andrej Kiska.

13. novembra - Generálna prokuratúra Slovenskej republiky evidovala päť trestných oznámení na organizátorov verejných zhromaždení "Za Slušné Slovensko". Štyri trestné oznámenia boli podané konkrétnymi fyzickými osobami, jedno trestné oznámenie bolo anonymné.

15. novembra - Senát Najvyššieho súdu SR odsúdil bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Mariana Janušeka a Igora Štefanova na dlhoročné tresty odňatia slobody. Janušeka na 11 rokov a Štefanova na 9 rokov v kauze nástenkového tendra.
Na snímke exminister výstavby za SNS Marián Janušek (vľavo) .
Foto: TASR - Marko Erd


16. novembra - Tisíce ľudí sa stretli na Námestí SNP v centre Bratislavy. Zhromaždenie Za slušné Slovensko sa konalo symbolicky v predvečer výročia Nežnej revolúcie. Podobné akcie sa konali aj v iných mestách SR, napríklad v Košiciach.

17. novembra – Ján Kuciak in memoriam a skupina investigatívnych novinárov získali jedinú – kolektívnu Bielu vranu v 11. ročníku tohto ocenenia.

21. novembra - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko zostal vo funkcii. Rozhodli o tom poslanci v tajnom hlasovaní. Za jeho odvolanie hlasovalo 61 zákonodarcov, proti bolo 26 a zdržal sa jeden poslanec. Opozícia sa ho pokúšala odvolať pre kauzu jeho rigoróznej práce.

22. novembra - Okresná a vyšetrovacia prokuratúra Rábsko-mošonsko-šopronskej župy uzavrela vyšetrovanie kauzy bývalej občianky Slovenskej republiky Hedvigy Malinovej Žákovej, ktoré začali slovenské orgány pre podozrenie z krivého svedectva a iných trestných činov a slovenská strana ho v roku 2016 odovzdala maďarským orgánom.

22. novembra - Najvyšší súd SR vo veci tzv. Duckého zmeniek rozhodol v súdnom spore so spoločnosťou Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti Stroden Management Limited s tým, že SR môže prísť o 30 miliónov eur. SPP označil rozhodnutie NS SR za nezákonné a nespravodlivé.

29. novembra - Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru Peter Hraško po dohode s policajným prezidentom Milanom Lučanským do konca roka skončí vo funkcii.
Peter Hraško.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


29. novembra - Vláda SR mala zaujať nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. Mala tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. Žiadala ju o to Národná rada (NR) SR v uznesení SNS a Smeru-SD, ktoré poslanci schválili 90 hlasmi.


30. novembra - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) podal demisiu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Svoje rozhodnutie avizoval (29.11.) večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia o Globálnom pakte OSN o migrácii.

DECEMBER



4. decembra - Domové prehliadky u Mariana K. sa konali v súvislosti s vyšetrovaním úkladnej vraždy. V trezore v jednom z podnikateľových domov našli zvukové záznamy, USB kľúč. Po skontrolovaní ich obsahu konštatovali, že sú totožné so spisom Gorila.

4. decembra - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal príkaz, aby boli prepustení z vyšetrovacej väzby všetci 12 aktivisti z organizácie Greenpeace. Okresný súd v Prievidzi (2.12.) rozhodol o ich väzobnom stíhaní v súvislosti s protestom na ťažnej veži v areáli bane v Novákoch z 28. novembra. Aktivisti čelia obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva.

5. decembra – Vláda SR nesúhlasila s Globálnym paktom OSN o migrácii. Nikomu zároveň neschválila účasť na rokovaní v Marrákeši. Pripomienky má Slovensko poslať diplomatickou poštou.

7. decembra - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa rozhodol zostať vo funkcii. V najbližších dňoch podnikne potrebné kroky. Presvedčili ho garancie premiéra Petra Pellegriniho a predsedu Smeru-SD Roberta Fica ohľadom zahraničnej politiky Slovenska.

7. decembra – Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou.

8. decembra - Vládny Smer-SD chce piatykrát vyhrať parlamentné voľby a zostavovať vládu. Inú ambíciu ani nemôže mať. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico na straníckom slávnostnom sneme v Trenčíne.