Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výbor by chcel register trestov verejných funkcionárov

Na snímke poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS). Foto: TASR/Jakub Kotian

V súčasnosti takýto systém výbor nemá, a tak sa ťažko orientuje v porušeniach verejných funkcionárov, najmä pokiaľ ide o konania a tresty z minulosti.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Prehrešky verejných funkcionárov voči ústavnému zákonu o konflikte záujmov by mohli byť v budúcnosti uložené v akomsi centrálnom registri trestov. Jeho zriadenie by privítalo viacero poslancov z parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Predseda výboru Martin Poliačik (SaS) sa v mene výboru obráti so žiadosťou o pomoc s novým softvérom na Kanceláriu Národnej rady SR.

"Je neprípustné, aby inštitucionálnou pamäťou takého dôležitého výboru bola jeho tajomníčka. Musíme vytvoriť niečo ako register trestov, pokút alebo konaní, na základe ktorého budeme hneď vedieť vyhodnotiť, či ide o opakované konanie alebo nie," povedal Poliačik.

V súčasnosti takýto systém výbor nemá, a tak sa ťažko orientuje v porušeniach verejných funkcionárov, najmä pokiaľ ide o konania a tresty z minulosti. Prehľad by sa im zišiel práve preto, že za opakované porušenie zákona by mali verejní funkcionári prichádzať o svoje verejné funkcie. Výboru sa však ťažko kontroluje, či už konkrétny činiteľ bol v minulosti potrestaný alebo nie.

"Potrebujeme spraviť jednoduchý softvér, do ktorého keď zadáme meno, tak od momentu, ako začal platiť ústavný zákon, vyhodí všetky konania k zadanému menu," vysvetlil Poliačik. Výbor síce údaje má uložené v rôznych tabuľkách, ale má problém urobiť takéto priradenie.

"Máme všetkých verejných funkcionárov nahádzaných do nejakej formy tabuľky prostredníctvom podaných majetkových priznaní. Čo potrebujeme urobiť, je akoby vyfiltrovať historicky všetkých verejných funkcionárov, a potom k nim iba dopĺňať nejakým systémom konania, ktoré voči nim mohli byť začaté," doplnil Poliačik.